IRC-Galleria

MikaM

MikaM

Mika Mäntylä

Suomella on paljon opittavaaTiistai 16.09.2008 10:11

Luen joitakin lehtiä säännöllisesti ja yksi niistä on Metalliliiton lehti Ahjo. Tämä SAK:lainen jäsenlehti on pääsääntöisesti melko asiallinen, mutta törmäsin uusimman numeron Sveitsiä kuvaavassa artikkelissa melkoiseen aivopieruun:

"EU:n hampaisiin Sveitsi on joutunut myös maahanmuuttopolitiikkansa vuoksi, sillä sen ulkomaalaisiin kohdistuvaa lainsäädäntöä voi kuvata osin rasistiseksi."

Ensinnäkin: Jotta jokin asia voi olla rasistinen, sen tulee olla rotuun liittyvä. "Ulkomaalainen" eli "ulkomaan kansalainen" ei ole rotu sen enempää kuin uskonnollinen tai muukaan vakaumus, niin kuin olen jo aiemmin kirjoittanut. Toiseksi oman maan ja ulkomaiden kansalaisten käsittäminen kahtena eri ryhmänä ei tee lainsäädännöstä syrjivää. On täysin kansainvälisen oikeuden mukaista, että kansalaisilla on eri maissa eri oikeuksia kuin ulkomaan kansalaisilla. Sveitsin maahanmuuttopolitiikka ei katso ihonväriä tai mitään muutakaan sellaista piirrettä, vaan kaikki maahanmuuttajat ovat yhdenvertaisesti samalla viivalla.

Toisin kuin Suomi ja muut EU-maat, Sveitsi on kansanvaltainen kansalaisyhteiskunta, joka on kansalaisiaan varten. Sveitsi on paikallisen hallinnon ja vaikuttamisen mallimaa, jossa ihmiset pääsevät kansanäänestyksillä välittömään vaikutusvaltaan omista asioistaan. Toisin kuin Suomessa ja muualla EU:ssa, Sveitsissä päättäjät eivät voi niin helposti tehdä päätöksiä kansan mielipidettä vastaan. Sveitsi on maa, josta myös Suomen tulisi ottaa mallia demokratian toteuttamisessa. Suomella on hallinnon demokraattisuudessa ja kansanvaltaisuudessa paljon opittavaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.