IRC-Galleria

Morsum

Morsum

They call me Sonic cuz I am faster than sound I keep on jumping around

KierrätysTiistai 13.02.2007 13:18

Sain idean tähän kun tänään aamulla vein kompostipussin roskakatokseen, ja huomasin sinne ilmestyneen metallin ja lasinkeräyspisteet! \o/. enää puuttuu paristojenkeräys ja muovinkeräys.

Kierrätys on yksi tämän ajan muotisanoista. Kaikki periaatteessa kierrättävät ja periaatteessa kannattavat sitä. Kaikki myös varmasti tietävät mihin suurin osa materiaalista kuuluu. Suurin osa ei kuitenkaan gallupeissa jaetuista sympatioistaan ja periaatteellisesta kierrätyksestään huolimatta kierrätä. Esimerkiksi minua hieman suututtaa nähdä esimerkiksi maitopurkkien menevän sekajätteeseen, puhumattakaan ongelmajätteisiin kuuluvasta materiaalista. Onneksi edes biojätettä kierrätetään välttävästi.

Kierrätys ei ole kovin vaikeaa. Puhdistetaan pakkaus, jos siihen on tarvetta. Tämän jälkeen juntataan se mahdollisimman pieneksi, ja varastoidaan vaikka muovipussiin. Pussin täyttyessä viedään se vaikka työmatkalla lähimpään ekopisteeseen, tai sopivasti varustettuun taloyhtiön jätekatokseen.

Mielestäni valtion tulisi puuttua kansalaisten kyvyttömyyteen oma-alotteiseen kierrätykseen. On huvittavaa, miten pari viikkoa sitten kollektiiviseen massatietoisuuteen, Susan Kurosen rinnalle ponnahtanut ilmastonmuutos on saanut kansalaismassat vaatimaan ehdokkailta toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Itseltä ei kuitenkaan ole vaadittu sen enempää. Edes kaikkialle tunkeva roskalehdistö ei ole edes yhtä palstaa uhrannut kansalaisilta vaadittaviin toimiin. (Inhoan kuluttaja sanaa, enkä suostu käyttämään sitä. Se on ihmisiä halventava sana) Jopa ympäristöjärjestöt tuntuvat unohtaneen kansalaisten romunkierrätysvelvollisuuden.

Olisiko aika säätää kierrätykseen velvoittava laki? Aloitetaan vaikka lasin, paperin, pahvin, kartongin ja pienmetallin kierrätykseen velvoittavilla pykälillä. Jo pelkästään näiden PAKOLLISTAMINEN olisi jättiläismäinen edistysasken ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Muutamaa vuotta myöhemmin voitaisiin kierrätysvelvollisuutta laajentaa suurempiin ja vaikeasti kierrätettävämpiin komponentteihin, kuten esimerkiksi rikkinäisiin huonekaluihin. Siirtymäaika tulisi myös tarpeeseen, jotta kunnat ehtisivät varata keinoja huolehtimaan valtavasti lisääntyneestä kierrätysmateriaalista. Lisäksi täytyy myös järjestää keinoja saada em huonekalut kierrätyspisteisiin. Emmehän halua vaatia kansalaisilta kohtuuttomia?

Valtion puuttumisella nykyiseen, kestämättömään tilanteeseen, olisi nopeasti havaittavat vaikutukset. Olen vakuuttunut roskien selvästä vähenemisestä luonnossa. Kaatopaikkojen kasvu hidastuisi merkittävästi. Käyttökelpoista, hyväkuntoista tavaraa saataisiin helposti kuntien ylläpitämiin, lukumäärältään lisääntyneisiin kierrätyskeskuksiin myytäväksi, jopa jaettavaksi köyhimmille. Tämä tiestysti poikisi vinon pinon vastalauseita nykyajan epäjumalan, mammonan ylipapeilta. Heidät olisi kuitenkin mielestäni korkea, aika syrjäyttää. Lähdenpäs viemään nuo tomaattisosepurkit metallinkeräyslaatikkoon!

PS. Oletteko koskaan päässeet tutkimaan mitä kaatopaikka pitää sisällään? Sieltä voi löytää lähes uudenveroisi televisioita, sohvia, sänkyjä, toimivia tietokoneita, kodinkoneita ja kaikkea muutakin. Ne ovat toimivan, jopa hyväkuntoisten tavaroiden aarreaittoja.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.