IRC-Galleria


Huumerikollisuudesta luodaan Suomessa paljon todellisuutta synkempi kuva. Näin esittää tutkija Aarne Kinnunen tänään tarkastetussa sosiologian väitöstutkimuksessaan.
Kinnusen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden ja huumerikollisuuden vaarallisuutta korostetaan tarpeettoman paljon.
Tutkija uskoo tämän johtuvan siitä, että media saa huumerikollisuudesta raflaavia ja näyttäviä juttuja. Lisäksi poliisilla on omat syynsä pitää yllä synkkää kuvaa.
- Esimerkiksi poliisivaltuuksien laajentamisessa puhelinkuunteluun, soluttautumiseen ja valeostoon on huumerikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden uhka ollut pätevä argumentti, Kinnunen sanoo.
Hän pitää mahdollisena, että huumerikosten tuomiot ovat koventuneet vaarojen korostamisen takia.
Tutkijan mielestä huumeongelmaa käsitellään Suomessa kieroutuneesti, kun keskitytään huumerikoksiin, vaikka energia pitäisi suunnata niiden ennaltaehkäisyyn.
Kinnusen mukaan huumerikollisuutta dramatisoitaessa unohtuu monesti se, että Suomessa on paljon tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät huumeita, eivätkä joudu niiden kanssa ongelmiin.
Kinnusen tutkimus perustuu poliisityön havainnointiin, laajoihin tilastoihin, viranomaisten ja huumemarkkinoilla toimivien haastatteluihin sekä viranomaisdokumentteihin.

Helsinki,
STT
Julkaistu 11.1.2008 18:05:00

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.