IRC-Galleria

elisant

elisant

You can wait your whole life for the sun to rise. When it finally comes up, it's gonna hurt your eyes.

Selaa blogimerkintöjä

Aivan Kiinan pohjoisella rajalla kaupungin ulkopuolella asui perheineen mies, jota kutsuttiin myös vanhaksi rajavartijaksi. Mies kasvatti hevosia, koska kaupungin ympärillä oleva aro sopi hyvin hevosten laidunmaaksi. Eräänä päivänä yksi miehen parhaista hevosista oli kadonnut. Kun naapurit tulivat valittelemaan miehen menetystä, mies totesi huolettomasti: "Mitäpä tuosta! Mistä sen tietää, mitä menetys vielä tuo tullessaan."

Kuukauden päästä hevonen tuli takaisin tuoden mukanaan villihevosen. Naapurit tulivat miestä onnittelemaan ja ihmettelivät, kun mies ei näyttänyt olevan ollenkaan innostunut onnenpotkusta. Vanha rajavartija totesi vain ykskantaan: "Sain uuden hevosen, mutta entäs sitten? Mistä sen tietää, millaisen onnettomuuden hevonen tuo tullessaan."

Vanhan rajavartijan poika oli innokas ratsastaja ja halusi tietenkin kokeilla uutta hevosta. Villihevonen ei ollut tottunut siihen, että sen selkään noustaan, ja sai kuin saikin potkimalla ja hyppimällä pudotettua pojan selästään. Pojalta katkesi putoamisessa reisiluu. Onnettomuudesta kuultuaan naapurit tulivat paikalle osoittamaan myötätuntoaan, mutta vanha rajavartija ei näyttänyt olevan tilanteesta moksiskaan. "Poika putosi ja loukkasi itsensä, mutta entäs sitten? Mistäpä sen tietää, voihan tästä vielä koitua jotakin hyvääkin."

Joitakin kuukausia myöhemmin maassa puhkesi sota. Kaikki seudun kynnelle kykenevät nuoret miehet kutsuttiin armeijaan ja lähettiin taistelukentälle. Moni heistä menetti taisteluissa henkensä. Vanhan rajavartijan poika säästyi asepalvelukselta katkenneen jalkansa takia.

Kiinalainen tarina päättyy siihen, että kertoja paljastaa tarinan opetuksen ja neljän sanamerkin sanonnan tarkan merkityksen. "Vanha mies menettää hevosensa" -sanontaa käytetään tilanteessa, jossa huono onni voi kääntyä hyväksi tai päinvastoin.

***

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.