IRC-Galleria

Tiesittekö, että jos joku vieras valtio päättää että tietokoneesi pitää takavarikoida rikoksen johdosta, suomi tottelee? Sanotaan vaikka että julkaiset jotain joka on laitonta kiinassa, voi kiina pyytää koneesi takavarikkoon. Ei välttämättä tapahdu, mutta en tiedä kuka päättää kenen pyyntöjä totellaan ja millä perustein. Laki kuitenkin sanoo että muiden valtioiden pyynnöstä voidaan takavarikoida koneita.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070541

15 a § -- Takavarikosta päättäminen vieraan valtion oikeusapupyynnön johdosta

Esine, asiakirja tai data voidaan vieraan valtion viranomaisen pyynnöstä takavarikoida, jos se voi olla todisteena pyynnön esittäneen vieraan valtion viranomaisen käsiteltävänä olevassa rikosasiassa taikka se on rikoksella joltakulta viety. Esine voidaan takavarikoida, jos se on vieraan valtion tuomioistuimen antamalla päätöksellä julistettu rikoksen johdosta menetetyksi taikka jos voidaan aiheellisesti olettaa, että esine tullaan julistamaan rikoksen johdosta menetetyksi vieraan valtion viranomaisen käsiteltävänä olevassa asiassa.

...

Sitten mietitään millaisia vaikutuksia tällä on sananvapauteen, jos blogaat jotain josta toinen valtio ei pidä. Sanotaan vaikka etten uskoisi juutalaisten joukkotuhon tapahtuneen, taikka jos kertoisin miten kiinan nettisensuurista pääsee ohi.

Mitenhän tätä tullaan soveltamaan?

EDIT: Nyt kun rauhoituin ja mietin uudestaan, tällä pykälällä on todennäköisesti ihan järkevät perusteet. Jos esimerkiksi varastettua tavaraa tuodaan tänne piiloon, voi poliisi palauttaa ne tämän perusteella ilman sekasotkua.

Pelottavaa on kuitenkin se, että tuota mahdollisuutta voidaan käyttää lain rajoissa vähän miten tahansa. Laki ei kerro kuka päättää, millä perustein, saako näkemyksensä kuulluksi ennen viemistä, saako edes tietää etukäteen, jne. En tykkää tämmöisestä lainkaan.

EDIT2: Tuolla mistä luin olikin vain ensimmäinen momentti pykälästä. Seuraavat selventävät mitä muita pykäliä on voimassa tähän liittyen jne, mutta näyttää silti penseältä. Voisin kuvitella että esim The Pirate Bayn tyylisessä tapauksessa koneet olisi luovutettu ulos maasta jo, ilman velvoitetta palauttaa. Ilmeisesti laki tämmöisen sallisi, mutta oletuksena mennään rauhallisemmin.

Että laki onkin vaikea asia. Mitä enemmän sitä ihmettelee, sitä sekavammaksi kaikki muuttuu. Käytännössä lakiteksti ei kai merkitse juurikaan, vaan tuomioistuinten käytännöt ja se miten lakeja sovelletaan. Pelkäänkin lähinnä tämän lain potentiaalia vapaaseen soveltamiseen...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.