IRC-Galleria

Kos + Balkan

Kos elokuussa 2013. Päivälämpötila 27 - 37, yöllä 20 - 25. Majoittauduimme hotelli Frosiniin, vaatimaton mutta siisti hotelli kaupungin luoteiskulmassa lähellä Lambi beachiä, pari kilometriä keskikaupungin melusta.

Kahden viikon matka keskeytyi puolivälissä saadessamme ikäviä uutisia kotimaasta. Jouduimme palaamaan kotiin viikon lomailun jälkeen. "Täydellinen" (!) opas dodekanesian saariryhmän nähtävyyksistä (?) jäi siis tekemättä. Jotain kuitenkin tuli käytyä (ja kuvattua): mm. hienosti ränsistyneitä vanhoja tehtaita.

Hylättyjen asuin- ja tehdasrakennusten harrastajille dodekanesian saariryhmä on mukavaa aluetta, mutta lähes yhtä kiinnostavia tai kiinnostavampia, henkilökohtaisista ambitiosta riippuen, kohteita löytyy myös vanhemmalta ajalta: antiikin ajalta satoja vuosia eKr. sekä bysanttilaiselta (400 - 600 jKr.) ja keski-ajalta (500-luvulta 1500-luvulle).

Kosin saarta 1300-1500 -luvuilla hallinneet johanniitat tuhosivat osan antiikin aikaisista epäjumalanpalveluspaikoista, osa rakennuksista tai niiden raunioista peittyi johanniittojen rakennustöiden (mm. Kosin kaupungin sataman profiilia hallitseva 1400-1500 -luvuilla rakennettu vanhan kaupungin linnoitus) alle. Muinaiset rauniot olivat suurilta osin kätkössä vuoden 1933 maanjäristykseen saakka. Kosin saarta 1930-luvulla hallinneet italialaiset kaivoivat rauniot esiin (ottomaanit valloittivat saaren johanniitoilta ja hallitsivat sitä 1522-1912, minkä jälkeen se siirtyi Italialle vuosiksi 1912-1948).

Maantieteellisesti lähempänä Turkkia (Kosin kaupungista n. 15 km Turkin Bodrumiin) kuin mannerkreikkaa sijaitseva Kos on kuulunut Kreikkaan vuodesta 1948.

¤ ¤ ¤

Kaksi ja puoliviikkoa Balkanilla helteisessä heinäkuussa 2012. Hieno keli, ei yhtään päivää alle 30 celsiusta, Serbiassa kuumimmillaan 45. Budapestiin lennettiin Helsingistä, pari päivää Budapestissa (mm. kylpylä Rudas) ja sitten junalla, bussilla ja liftaten Serbian, Montenegron, Kroatian ja Bosnian kautta takaisin Budapestin kylpylöihin, mistä junalla Slovakian kautta Puolan Gdyniaan ja laivalla Suomeen. Ei viitsitty paljon häärätä kameran kanssa, mutta jokunen kuva tuli otettua.

« Edellinen sivu (1/6)
« Edellinen sivu (1/6)