IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Vältä jouluriitely kumppanin kanssaSunnuntai 19.12.2010 12:53

Kellot soivat joulurauhaa, mutta parisuhteissa ja kodeissa joulurauha voi olla kaukana. Joulun alusajan ja joulun kiireet saavat helposti väsymään ja pinnan kiristymään. Näillä parisuhdekouluttajien vinkeillä vältät riidat tänä jouluna.

Joulun sanoma puhuu rakkaudesta, lämmöstä, läheisyydestä, hyvästä tahdosta ja onnellisuudesta. Tätä kaikkea tarvitsemme ja odotamme joululta, mutta joulu ei aina toteudu sellaisena kuin odotamme.

Jouluvalmisteluissa usein väsyy ja hermostuu. Lapsia ehkä varjelemme tiuskimiselta, mutta puolisoa emme. Sanaharkkaa ja kiukuttelua syntyy kiireessä helposti. Lopputuloksena saattaa olla molemminpuolinen kokemus siitä, että kaikki muut asiat ovat kyllä hyvin, mutta kun tuo kumppani on hankala.

Kataja Parisuhdekeskus ry:n parisuhdekouluttajat neuvovat, miten vältät turhat riidat tänä jouluna.

Kumppanisi on puolellasi, ei vihollisesi

Lapsilla on oikeus ja mahdollisuus jouluisen ihmeen odotukseen. Aikuisina voimme tehdä realistisia suunnitelmia ja pitkälti valita oman asenteemme. Mikäli odotamme juhlapyhiltä, lomapäiviltä ja tunnelmalta kohtuuttomuuksia, joudumme valitettavan usein pettymään.

Voimme tehdä valinnan: kuuntelemme toisiamme ja kerromme avoimesti toiveistamme ja odotuksistamme. Miten rakennamme yhdessä rauhanomaisen ja levollisen joulun?

Sen sijaan, että käymme väsyneinä toistemme kimppuun, kannattaa kokeille toisenlaista lähestymiskeinoa: Halaa ja kerro, että sinua väsyttää. Riita saa voimaa väsymyksestä. Jätä asioiden selvittäminen, jos vain mahdollista sellaiseen ajankohtaan, jolloin et ole kovin väsynyt.

Odotuksiamme muokkaavat myös kokemuksemme lapsuuden jouluista tai edellisistä jouluista, sekä hyvät että pahat kokemukset. Tämä kaikki yhdessä kasaa pariskunnan yhteiseen jouluun melkoisen latauksen.

Odotukset realistisiksi!

Puhukaa yhdessä siitä, mitä ihan oikeasti haluatte itse. Millaisia perinteitä juuri te kaksi tahdotte viedä eteenpäin?

Pyrkikää sanoittamaan ne kaikkein salaisimmat ja kenties naurettavimmatkin joulu-unelmanne.

Tehkää yhteistä mielen inventaariota. Rohkeiden poistojen kautta voitte ryhtyä luomaan realistisia odotuksia, joihin ei tarvitse vuosi vuoden jälkeen pettyä.

Elä hetkessä ja nauti!

Mitä enemmän syyskausi on täyttynyt kiireellä ja mitä suuremmat odotukset jouluun kasaantuvat, sitä todennäköisemmin joku menee pieleen. Meillä ei ole oikeasti kuin tämä hetki. Eletään siinä nyt, ei vasta sitten kun...

Viettäkää yhteinen kaunis hetki ennen kuin vieraat tulevat, ennen kuin lähdette kyläilemään, ennen kuin kaikki alkaa. Nauttikaa siitä, mitä on.

Kiireen kokemus syntyy siitä, kun mieli suunnittelee koko ajan tulevaa. Sytyttäkää kynttilä ja viipykää toinen toistenne läheisyydessä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.