IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Tuoksuva puutarhaPerjantai 24.08.2007 18:30

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Juice Leskinenkin lauloi tulppaanista ja sen punoittavista juurista. Arabialainen sheikki Umar ibn Muhammed al-Nefzawi ei ollut yhtä vaatimaton, vaan otti käyttöönsä kokonaisen puutarhan. Hän kirjoitti luultavasti 1500-luvun alussa kirjan nimeltä Tuoksuva puutarha (Tammi 1985, WSOY 1990). Sitä voidaan pitää eräänlaisena Arabian Kama Sutrana. Sisällöllisesti Tuoksuva puutarha on kuitenkin huomattavasti käytännönläheisempi kuin tuo kuuluisa itämainen lemmenopas.


Savuna ilmaan

Tuoksuvan puutarhan historia on aika mielenkiintoinen. Teos oli aluksi pitkään pimennossa ja pannassa. Algeriassa asunut ranskalainen upseeri kuitenkin kiinnostui tuosta seksin oppaasta ja alkoi kääntää sitä omalle äidinkielelleen. Hän sai työnsä valmiiksi vuonna 1850. Litografipainoksena tehty kirja sisälsi 283 sivua. Tekstin lisänä oli 43 eroottista kuvaa. Kirjan ensipainosta painettiin ainoastaan 35 kappaletta. Vuonna 1886 Tuoksuvasta puutarhasta valmistettiin niin sanottu superpainos, jonka määrä rajattiin 220 kirjaan.

Tämä superpainos herätti arabialaiseen kulttuuriin perehtyneen Sir Richard Burtonin (1821–1890) huomion. Hän käänsi kirjan englanniksi ja julkaisijana toimi Kama Shastra Society. Kirja meni niin hyvin kaupaksi, että Burton päätti kääntää Tuoksuvan puutarhan suoraan arabiasta ja lisätä siihen kappaleet, jotka ranskalainen upseeri oli jättänyt kääntämättä. Burton sai kovan työn tuloksena aikaan yli tuhatsivuisen käsikirjoituksen. Valitettavasti hän ehti kuolla ennen kirjan kustantamista.

Käsikirjoituksen toimittaminen kustantajalle jäi Isabel Burtonin kontolle. Hän ei kuitenkaan viktoriaanisen ajan kasvattina ollut lainkaan kiinnostunut tuosta ”siveettömästä” käsikirjoitusta ja poltti sen puutarhassaan. Maailman mahtavin lemmenopus katosi tuolloin sananmukaisesti savuna ilmaan. Joudummekin nykyään tyytymään Burtonin ensimmäiseen käännökseen.


Penistyypit

Tuoksuva puutarha esittelee muun muassa 32 erilaista penistyyppiä. Miehen sukupuolielimiä ei tosin verrata tulppaaneihin eikä muihinkaan kukkasiin. Kirjan perusteella voi kuitenkin päätellä, että penis on todellakin aina vienyt miestä eikä päinvastoin.Kirjan kuvausten mukaan peniksillä on kaikilla oman tyylisensä käytöstavat.

Penistyyppien nimet ovat hyvin kuvaavia. Häveliäisyyssyistä toistamme vain ne, ja jätämme kirjan tarkemmat kuvaukset kertomatta. Pari nimeä kaipaa kuitenkin selvennystä. Esimerkiksi "soittaja" viittaa penikseen, joka päästää sisään mennessään pienen kilahdusta muistuttavan äänen. Kyseessä lienee penis, joka on joskus taittunut. Mikäli peniksen paisuvaiskudoksessa on vaurio, saattaa yhdyntä aiheuttaa kilahtavan äännähdyksen.

"Vapauttajan" kerrotaan poistavan hylätyltä naiselta kiellon palata takaisin entisen miehensä luokse. Kyse lienee joistakin silloisista moraalisäädöksistä.

Muut penistyypit onkin helppo hahmottaa nimensä perusteella. Löydätkö tuttuja joukosta?

El-air: sepän palje.

El-hamama: kyyhkynen.

El-tunnana: soittaja.

El-kurmak: talttumaton.

El-ahlil: vapauttaja.

El-zubb: ryömijä.

El-hammase: kiihottaja.

El-naasse: nukkuja.

El-zuddame: tunkeilija.

El-khiate: räätäli.

Musefi el-relil: kookas, elinvoimainen ja hidas laukeamaan.

El-khorrate: kiemurtelija.

El-dukkak: kolkuttelija.

El-awame: uimari.

El-dekhal: suostuttelija.

El-aawar: heikkonäköinen yksisilmä.

El-furtas: kaljupäinen.

Abuaine: yksisilmäinen.

El-atsar: kompastelija.

El-dummar: narrinpää.

Abu ruqba: kaula.

Abu qetaja: karvainen.

El-besis: hävytön.

El-mustahi: häveliäs.

El-bekkai: itkijä.

El-hezzaz: liikehtijä.

Abu-laaba: sylkijä.

El-fattae: suuri etsijä ja seikkailija.

El-hakkak: hankaaja.

El-murekhi: veltto.

El-mutela: tutkija.

El-muksuf: keksijä.


The Illustrated Perfumed Garden
(tekstin suom. Ulf Erik Qvickström)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.