IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Avioero ja sen kustannuksetPerjantai 31.08.2007 18:54

Tutkimukset osoittavat, että jos tavallinen ihminen haluaa rikastua, hänen kannattaa mennä naimisiin.

Avioero on yleensä suunnaton stressi molemmille osapuolille, vaikka eroa olisi kypsytelty jo vuosia. Puolisoillahan on oikeus avioeroon, jos he ovat asuneet erillään kaksi viimeistä vuotta tai harkinta-aikaa on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Avioero on stressin lisäksi myös suunnaton rahakuilu. Journal of Sociology -nimisessä tieteellisessä julkaisussa oli juuri tutkimus, joka keskittyi avioeron finanssipuoleen.


Avioliitto tuo vaurautta ja ero köyhyyttä

Ohion yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin avioliiton ja avioeron vaikutuksia puolisoiden rahatilanteeseen. Tutkimukseen mukaan avioliitto lähes tuplaa tavallisten ihmisten varakkuuden (93 prosentin lisäys). Tutkimuksen tehnyt Jay Zagorsky huomauttaakin, että mikäli tavallinen henkilö haluaa vaurastua, hänen kannattaa ehdottomasti mennä naimisiin. Naimisissa olevat henkilöt näyttävät kyseisen tutkimuksen mukaan lisäävän varakkuuttaan neljän prosentin vuosivauhtia. Tämä johtuu siitä, että he voivat jakaa kulunsa ja rahansa. Sinkku joutuu aina itse kustantamaan kaiken, mutta avioliitossa on kumppani jakamassa yhteisiä menoja ja toisaalta luomassa yhteistä vaurautta.

Avioeron riski vastaavasti vaikuttaa negatiivisesti talouteen usean vuoden ajan. Riitelevän parin rahatilanne alkaa heikentyä tasaisesti jo neljä vuotta ennen avioeroa. Zagorskyn mukaan vuotta ennen avioeroa tapahtuu huomattava muutos parin taloudellisessa tilanteessa. Tämän selittää se, että moni asuu erillään ennen kuin avioero astuu voimaan. Itse avioero alentaa henkilön varakkuutta peräti 75 prosenttia verrattuna aikaan, jolloin hän on ollut sinkku. Avioero ei siis missään tapauksessa ole mikään halpa ratkaisu. Moni joutuu aloittamaan kaiken lähes alusta. Avioerossa on kuitenkin se hyvä puoli, että se kohtelee tasa-arvoisesti sekä miestä että naista. Zagorskyn mukaan taloudellinen tilanne huononee nimittäin yhtälailla miehellä että naisella.


Miehillä oli joskus helppoa

Aina miehet eivät ole taloudellisesti kärsineet avioerosta. Se on saattanut olla heille jopa tilaisuus ansaita hiukan ylimääräistä rahaa. He nimittäin laittoivat ikäväksi henkilöksi toteamansa vaimon julkiseen myyntiin. Tapa perustuu tietämyksen mukaan vanhaan anglosaksiseen lakiin. Vanhin kirjallinen tieto puolison myymisestä löytyy Englannista vuodelta 1302. John de Camoys myi vaimonsa Margaret de Camoysin omasta vapaasta tahdostaan Sir William de Paynelille. Kauppasummaa ei valitettavasti kerrota. Seuraava kirjattu tapaus on vuodelta 1553, jolloin Thomas Snowdel myi vaimonsa paikalliselle teurastajalle.

Vaimon myyminen oli suhteellisen harvinaista vielä 1700-luvulle asti, jolloin tapa selvästi yleistyi. Vaimot myytiin rahasta tai jotain muuta hyödykettä vastaan. Englantilaisissa sanomalehdissä oli artikkeleita, joissa kerrottiin vaimosta saatava käypä arvo, eräänlainen vaimojen pörssikurssi siis. Vuonna 1773 vaimosta saattoi saada shillingin, mutta vuonna 1796 kuusipennosen. The Times kirjoitti heinäkuussa vuonna 1797, että markkinoilla olevien naisten hinta on kivunnut yhdestä guineasta kolmeen ja puoleen guineaan. Markkinoista käytettiin nimeä Horn Market.

1800-luvulla kauppatavarasta taisi olla ylitarjontaa, sillä silloin vaimoja myytiin tuopista olutta, viinalasillisesta, päivällisestä, kirveestä, koirasta ja jopa lottokupongista. Alhainen kauppahinta saattoi myös johtua liian rehellisistä myyntipuheista. Esimerkiksi maanviljelijä Joseph Thomson kertoi vaimoaan myydessään, että hän oli ottanut Mary Anne Williamsin elämänsä iloksi ja kotinsa hyväksi. 23-vuotias neitonen oli Josephin mukaan kuitenkin kodin kirous, yöllinen tunkeutuja ja päivittäinen piru. Moisen puheen jälkeen oli turha odottaa kovinkaan suurta kaupallista menestystä. Niinpä Joseph joutui tinkimään alkuperäisestä hintapyynnöstään lähes puolet päästäkseen ikävästä vaimostaan eroon.

Joskus saattoi käydä myös niin, että sovittu kauppa peruuntui. Yhdysvaltalainen mies sai myytyä vaimonsa 75 dollarin hintaan. Onnellinen myyjä järjesti välittömästi juhlat, jossa tarjottiin juomaa ja syötävää koko väelle. Vaimon ostaja ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ostokseensa ja vaati rahojaan takaisin. Asia jouduttiin selvittämään kuudesti laukeavalla Coltilla. Koska rahat oli tuhlattu, sai kaupan peruja rahojensa sijaan kaksi vuotta vanhan revolverin.


Lähteet: Rakkautta ja kihelmöintiä. 2005

Journal of Sociology: Marriage and divorceÂ’s impact on wealth. 2006.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.