IRC-Galleria

Akionlahden kunnostus on lupahakemusvaiheessa. Muistutukset ja mielipiteet on jätettävä Pohjois-Suomen ympäristölupavirastolle 14. marraskuuta mennessä.

Tarkoituksena on nostaa Akionlahden keskivedenpintaa 18 sentillä Akion- ja Nupanväyliin rakennettavilla pohjapadoilla. Lisäksi lahteen laskevien ojien kuormitusta vähennetään 0,75 hehtaarin laskeutusaltaalla. Akionlahdelle rakennetaan myös 2,5 hehtaarin kosteikko sekä tehdään Pikkukariin uimaranta.

Oulunsalon Akionlahti on kluuvijärvi - lahti, joka maankohoamisen myötä kuroutuu irti merestä. Ilman toimenpiteitä se olisi sadan, parinsadan vuoden kuluttua todennäköisesti vain jonkinlainen kosteikko. Pituutta Akionlahdella on 2,7 kilometriä ja leveyttä keskimäärin 500 metriä. Suurin syvyys lahdella on vain 130 senttiä.

Lahden tilaa on usein yritetty muuttaa ruoppauksin ja penkerein ilman etukäteissuunnittelua. Tällä kertaa kunnostustyö perustuu 2002 tehtyyn etukäteissuunnitteluun. Lisäksi alueella on tehty 2004 linnusto- ja kasvillisuusselvitykset sekä kunnostussuunnitelman arviointi.

Akionlahti kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan. Se on osa Liminganlahden kokonaisuutta lintuvesien suojeluohjelmassa, vaikka sijaitseekin Kempeleenlahden puolella lähellä Oulunsalon Varjakan saarta. Viime vuosina vesilinnuston määrä on ollut Akionlahdella laskussa.

Akionlahden lounaispäähän laskevan Kaivosojan vedet puhdistetaan laskeutusaltaan ja kosteikon avulla, joiden kokonaisala on neljä hehtaaria. Laskeutusallas tulee 200 metrin päähän ojan suulta. Allas tyhjennetään muutaman vuoden välein.

Pikkukarin rantaan tulevan uimarannan pohjaa leikataan
0-30 senttiä 50x70 metrin alueelta ja ruoppausmaat verhotaan rannalle. Lupahakemuksessa olevat toimet koskevat kaikkiaan 9,5 hehtaarin aluetta. Suurentuva vesitilavuus sinänsä jo parantaa lahden veden laatua. Pohjapadot rakennetaan talvella kuivatyönä.

Kari Sankala

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.