IRC-Galleria

ErQ

ErQ

Hey baby, give me a chance to show you I'm a good guy.

Selaa blogimerkintöjä

Puhe yo-juhlissaKeskiviikko 05.06.2013 14:36

Arvoisa juhlayleisö, tuoreet ylioppilaat, opettajat ja rehtori,

Haluan ensimmäisenä asiana kiittää itseni ja kaikkien muiden tänä keväänä lakin saavien puolesta Coca Colaa, energiajuomayhtiöitä ja suomalaista panimoteollisuutta tämän saavutuksen mahdolliseksi tekemisestä.
(Se oli vitsi. Saa nauraa. Kannattaa nauraa.)

Tänään, täällä, 87 henkilön monivuotinen urakka huipentuu lakin saamiseen. Heistä jokainen on saanut ylioppilaskokeensa läpi hyväksyttävästi ja heidän yleissivistyksensä voidaan katsoa olevan laajaa. Vähintään kolmevuotisessa opiskelu-urakassa oppilaat ovat kahlanneet läpi vaaditun määrän kursseja, useimmat lisäksi tanssineet Wanhoissa ja riehuneet penkinpainajaisissa.

Ylioppilastutkinto tuntuu arvostuksessaan ja jatkuvuudessaan lähes ikuiselta. Tänään meistä 87 liittyy osaksi tätä ikuista jatkumoa. Matka tähän pisteeseen on ollut ajoittain kivinenkin, minkä voi päätellä alussa vitsailemistani kiitoksista energiajuomille ja alkoholille. Todelliset kiitokset ansaitsevat tietenkin koulumme opettajat, kanslisti, rehtori, talon henkilökunta ja jokainen meille tukeaan antanut – ilman heitä emme olisi nyt tässä.

Suomen kovempaakin kovatasoisempi koululaitos ja vaativa ylioppilastutkinto mittaavat tietomme ja taitomme, asettavat meidät paremmuusjärjestykseen, ehkä myös määrittelevät omaa tulevaisuuttamme. Joskus tuntuu, että ne jopa määrittävät ihmisarvoamme. Tänään olemme kuitenkin jokainen samalla viivalla, vaikkemme välttämättä olekaan siihen samoja polkuja pitkin saapuneet. Tulipa kirjoituksista sitten minkälaiset arvosanat tahansa, jokainen lakin saava voi muistuttaa itseään siitä, että olemme jokainen tänä hetkenä tasa-arvoisia ja todeta itselleen: ”Minä olen aivan yhtä hyvä, juuri näin.”

Tämä päivä on meille elämän erään vaiheen loppu. Joskus olen kuullut sanottavani, että lukio olisi elämän parasta aikaa, mutta todellisuudessa, nythän se elämä vasta alkaa! Kaikki ovet ovat meille avoimia. Erään vaiheen päätöksen ja uuden alkamisen myötä on todellakin syytä juhlaan.

Kaiken juhlahumun keskellä haluan kuitenkin muistuttaa: on myös monia ikätovereitamme, jotka eivät päässeet tänne asti. Hyvin moni lopetti, väsyi tai pidensi opintojaan. Tämä on paljon paineita aiheuttava tutkinto. Opetussuunnitelmat vaativat vuosi vuodelta lisää niin oppilailta kuin opettajiltakin. Matkamme varrella, nähdessäni lukiojärjestelmän joustamatonta ankaruutta ja nuorten väsymistä, olen pysähtynyt välillä pohtimaan: yleissivistys on hieno asia, mutta mikä on sen hinta?

Monet asiat ovat lukiossamme hyvin, mutta paljon on myös kehitettävää. Erityisesti jokainen opettaja ja oppilas voi yksilönä miettiä: ”mitä minä voisin tehdä, jotta muilla olisi mukavaa ja parempi olla?”

Tänään on aika juhlistaa ikuisuutta, loppua ja alkua, mutta muistetaan myös, että pelkkä kehu saa meidät sokeiksi omille virheillemme.

Toivotan onnea jokaiselle tänä vuonna valmistuvalle. Haluan myös toivottaa hyviä jatkoja sekä itseni että muiden oppilaiden puolesta eläkkeelle siirtyville opettajillemme: [kolme nimeä]. Myös heillä on meidän lakin saavien tavoin edessä wanhan matkan loppu, määränpään saavutus, uuden alku.


Minua pyydettiin pitämään oman lukioni uuden ylioppilaan puhe ja suostuin hommaan oikein mielelläni. Tässä lopullinen versio, millaisen puheen pidin juhlassa.

Halusin puheesta lyhyen ja ytimekkään. Lisäksi pyrkimyksenäni oli täyttää puhetta vastakohdilla: ikuisuus ja rajallinen aika, alku ja loppu, ja kuinka vastakohdat ovat oikeastaan sama asia.

Halusin myös puheeseen pienen, kriittisemmän kohdan. Ideana ei ollut tilittää koko tutkintoa, mutta halusin myös huomioida lukiojärjestelmän ankaruuden ja sen, kuinka moni loppujen lopuksi ei päässyt ylioppilaaksi tovereistamme joko lopettamisen, opintojen pidentämisen tai väsymisen takia. Ehkä tämä oli siinä mielessä 'unohdettujen nuorten puhe', sillä usein heitä ei ole näissä puheissa otettu huomioon.

Kriittinen kohta meni läpi myös koulumme kontrollista: puheen tarkistanut äidinkielen lehtorimme kertoi itse asiassa pitävänsä siitä ja tulkitsevansa itse sen enemmän pohdiskelevaksi kuin haukkuvaksi.

Halusin pitää sanoman kokonaisuudessaan vakavana, mutta alkua kevensin pienellä vitsillä energiajuomista ja Coca Colasta. Oikeastaan alkoholijuttukaan ei edes ollut kuvitteellinen - lukioon tullessa olin ollut humalassa vain kahdesti, sen loputtua kännikertoja oli tullut 11 lisää. Hah. Itselläni on aina tapana keventää puheen alussa tunnelmaa, sillä se tekee olostani rennon puhuessani.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.