IRC-Galleria

Morsum

Morsum

They call me Sonic cuz I am faster than sound I keep on jumping around

Kolikot ja setelitKeskiviikko 07.03.2007 05:20

Minä pidän rahasta. Ajattelen sitä päivittäin, ja lähes päivittäin olen sen kanssa läheisessä tekemisessä. Ilman rahaa en tule toimeen, etkä tule sinäkään. Rahaa kutsutaan myös mammonaksi. Mammon on oikeamielisessä kristinuskossamme rikkauden ja ahneuden demoni. Toimintana on houkutusten demonien johtajan virka. Siitä kai tuleekin sanonta "palvoa mammonaa"

Raha pyörittää maailmaa. Syvällisemmässä keskustelussa raha saa lähes aina pahan leiman. Se on syyllinen maailman kurjuuteen. Siinä mitataan myös hengelliset arvot, jopa ihmisarvo. Raha on kuitenkin yksi parhaita ihmiskunnan keksintöjä. Sen suotuisalla myötävaikutuksella ihminen on pystynyt teknologisesti kehittymään nykyiselle tasolle. Raha on myös estänyt tuhoisia sotia. Erityisesti nykyaikana se tekee katastrofaalisen tuhoisat sodat tulivoimaisten teollisuusmaiden välillä lähes mahdottomaksi. Maamme ovat nimittäin sitoneet itsensä taloudellisesti, eli rahallisesti toisistaan riippuvaisiksi. Toisaalta se myös takasi P-Korealle mukavan energiabonuksen ja aikaa kehittää uutta kiristyssuunnitelmaa millä kiusata maailmaa.

Mitä raha on? Raha on materiaan tiivistynyttä työtä, onnea, hyvin nukuttuja öitä, mielenrauhaa yms. Se on vaihtokaupan väline. Limukkapullo sisältöineen maksaa Lidlissä 0,85 rahaa. Vietyäni tyhjän pullon takaisin saan 0.20 rahaa takaisin. Raha on hyvä olla olemassa, mutta sen merkitys on mielestäni noussut nykyaikana liian korkeaksi. Joidenkin (suurimman osan) ihmisten elämän ainoa tarkoitus tuntuu olevan haalia mahdollisimman paljon rahaa kasaan. Tätä epätoivoista rahankeruuta jatketaan vielä siinäkin vaiheessa, kun sitä on niin paljon ettei mitenkään pysty käyttämään kaikkea. Ilmaisia asioita ei monetakaan osaa enää arvostaa. Molemmissa työpaikoissani on herättänyt huvitusta ilmoitukseni mennä työvuoron jälkeen kirjastoon. Saan sieltä ilmaista huvia. Bonuksena vielä tietoa jos lainaan tietoa tuovan kirjan. Myöskin kahvipöytäkeskustelut joissa olen kertonut eilisestä yhteiskuntafilosofisesta väittelystä serkkuni kanssa on synnyttänyt jopa naurukohtauksia. Onneksi puheenvuorojeni jälkeen asia on nopeasti palautunut terveelle palkan pienuuden valitukseen, johtajien haukkumiseen ja pillujuttuihin. Joskin toisessa työpaikassani ilmeisesti keskitason tallaajaa suurempi huomiokykyni ja yleistietoni on saanut nykyään osakseen jopa hieman kunnioitusta. Henkisyyden kehittäminen voi siis sittenkin tuoda rispektiä. Sitä täytyy vain kehittää todella paljon, ahkerasti ja kauan. Silti se ei yleisesti voita rahan tuhlaamisen tuomaa iloa. Ei ole ehkä koskaan voittanutkaan.

Mielestäni rahan täydellinen ylivalta on erään aikakautensa päässä. Uskon vakaasti tulevan ekokatastrofin pakottavan hallituksia puuttumaan kansalaisten hallitsemattomaan kulutusvimmaan. Toivottavasti kansalaisten pään turruttavat propagandakamppaniat saavat ihmiset enemmän kiinnostuneiksi myös ilmaisiin huvituksiin. Keskusteluihin, talkoisiin, yms kliseisiin. En kuitenkaan toivo rahan häviävän kokonaan. Sen häviäminen olisi musertava isku ihmiskunnan kehitykselle. On oltava jokin vaihtokaupan yleisväline, jolla kaikki voidaan mitata. Myös ihmishengen arvo on tietyissä tapauksissa voitava mitata jollain. Raha on siihen erittäin hyvä mittari. On totta että ajatuksissani on pienehkön ristiriidan poikaknen. Kaiken mittaava raha ja sen merkityksen väheneminen voivat olla melkoisen toisensa poissulkevia ajatuksia. Siksi ainoa tarjoamani vaihtoehto rahan "arvon" alenemiselle onkin pakko. Syytän tarjoamani vaihtoehdon heikkoudesta äärikapitalistista serkkuani. Hän on ainoa henkilö jonka kanssa kykenen pitkiinkin syvällisiin maailmanparannuskeskusteluihin. Raha asioissa hän on kuitenkin jääräpää, eikä suostu edes harkitsemaan tarjoamiani vaihtoehtoja. Näin ollen en ole saanut ajatuksiani testautettua kenelläkään.

Kuten jo aikaisemmin sanoin, pidän rahasta. Raha on hyvä ystäväni. Tilastoissa elän köyhyysrajan alapuolella, mutta saamani rahamäärä on elämänvaatimuksiini riittävä. Sitä ei juurikaan jää silti säästöön ja yllättävät menot ( sairastuminen, pyörän rikkoutuminen jne ) tyhjentävät joka kerta tehokkaasti tiliäni kun olen saamassa rahaa uuteen tehokkaaseen pelitietokoneeseen. Olisi kiva saada se kun siihen on kuitenkin hieman yli 2 vuotta säästetty. Onneksi äiti <3 varmaankin lainaa ellen saa rahasummaa kasaan ennen nykyisen koneeni vanhenemista käsiin. Onneksi tulen toimeen. Olen onnellinen etten joudu hermoilemaan rahan riittävyyden vuoksi. Järkevällä, joidenkin mielestä kituuttamalla elämällä tuloni ylittävät menoni. En edes haluaisi olla kovin rikas. En varmaankaan olisi kovin pidetty. Ihmiset taitaisivat silloin pitää enemmän rahoistani kuin minusta. Kertovathan roskalehdistötkin välillä miten ystävät ovat kaikonneet äkkirikastumisen myötä. En silti uskoisi kaikkoamista tapahtuvan omalla osallani, mutta onneksi en ole sikarikas.

Lopuksi pieni ylistävä runo ystävälllemme rahalle

Raha. raha.
Onneksi et ole paha.




Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.