IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

ASP-asuntosäästämisestäSunnuntai 02.04.2017 14:42

Asuntosäästäminen ASP-tilille

ASP-säästämisessä asunnon hankkija tekee pankin kanssa säästösopimuksen ja pankki sitoutuu antamaan lainan kun tavoite on saavutettu.

ASP-tilin voi avata 15-39-vuotias yksin tai puolison kanssa ja riittää että toinen täyttää ikäkriteerin. Tuki myönnetään vain ensiasunnon ostajille eikä se koske osaomistus- tai asumisoikeusasunnon hankintaa. Asunnon pitää tulla omaan asumiskäyttöön, mutta väliaikainen vuokraus enintään kahdeksi vuodeksi on tietyin ehdoin mahdollinen.

ASP-lainalla saat helpommin valtiontakauksen lainallesi ja lisäksi korkotuen.

Tilille täytyy säästää vähintään 10% asunnon hinnasta ja tallennuksia täytyy tehdä vähintään kahden vuoden ajan, riippuen kuinka usein teet talletuksia tilille. Varsinaista maksimisäästöaikaa ei ole. Asunnon voit hankkia kun olet säästänyt vähintään puolet pankin kanssa sovituista eristä, mutta tällöin sovi erikseen pankkisi kanssa väliaikaisesta rahoituksesta.

Valtiontakausta on mahdollista saada myös ilman ASP-säästämistä, mutta ASP-tili mahdollistaa valtiontakauksen saamisen helpommin. Sinulla siis täytyy olla vähemmän omaa rahaa ostaaksesi asunnon. ASP- säästäjä ei myöskään joudu maksamaan takausmaksua lainan nostamisen yhteydessä.

ASP- lainalle myönnettävät enimmäismäärät riippuvat siitä mistä asunnon ostat. Jos ASP- laina ei ole riittävä kattamaan asunnon hintaa, voit hakea myös lisälainaa. ASP-tilille laitettua rahaa ei voi nostaa muuhun käyttöön tai säästösopimus raukeaa, eli kannattaa säästää puskurirahastoa myös toiselle tilille, tai ainakin ottaa tämä seikka huomioon.

ASP- tilille maksetaan korkoa 1% ja lisäksi pankista riippuen jopa 4% lisäkorkoa viideltä ensimmäiseltä vuodelta, kunhan ostat säästöilläsi asunnon. Pankkeja kannattaa kilpailuttaa koron suhteen.

Laina täytyy maksaa takaisin 25-vuodessa. Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain. Miettiessäsi sinulle sopivaa lainaerää ota huomioon muut asumiskustannukset kuten vesi- ja sähkömaksut sekä taloyhtiön hoitovastike. Myös elämiseen tarvitsee jäädä rahaa joten ota huomioon omat kulutustottumuksesi, tykkäätkö käydä leffassa, ulkona syömässä tms. varaa rahaa myös näihin!

Asuntolainaa takaisin pankille maksaessasi maksat myös korkoa. Korkotuki tarkoittaa, että valtio suojaa lainaasi korkeilta koroilta. Jos korko nousee yli 3,8%:n maksaa valtio ylimenevistä kuluista 70%. Korkotuen saa maksuttomana 10-vuodeksi.

Lainaa voi lyhentää kolmella eri tavalla; kiinteällä tasaerällä, annuiteettilainana tai tasalyhennyksenä. Kaikilla tavoilla on omat hyvät ja huonot puolensa joten kannattaa tutustua niihin tarkemmin ja miettiä mikä on sinulle sopivin. Lyhyesti kiinteässä takaerässä lainaa maksetaan takaisin nimensä mukaisesti kiinteissä tasaerissä. Korkotason vaihtelu määrää lainan takaisinmaksuajan; jos korot ovat alhaalla, maksat lainan nopeammin kuin jos korot ovat korkeat. Annuiteettilainaa lyhennät saman summan joka kuukausi jos korot pysyvät samana. Korkojen noustessa maksat suuremman kuukausierän ja taas korkojen laskiessa pienemmän. Tasalyhennyksessä lainan pääomasta lyhennettävä summa pysyy samana ja päälle tuleva maksu riippuu korkotasosta ja jäljellä olevan lainan pääomasta.

Oletko jo aloittanut ASP- säästämisen tai suunnitteletko säästäjäksi ryhtymistä?

Terkuin, Suunta-harkkari Noora

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.