IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

#EkaduuniKeskiviikko 17.05.2017 16:01

#Ekaduuni

Tällä viikolla Suunta-palvelussa sekä Netarissa on vietetty #ekaduuni-viikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten tietoutta sekä työelämätaitoja. #ekaduuni-chatissa on ollut joka ilta mahdollista keskustella koulutettujen ohjaajien sekä eri alojen edustajien kanssa teemaan liittyvistä kysymyksistä. Viikon aikana ollaan pureuduttu muun muassa kesätyön hakemisen, työhakemusten ja tulevaisuuden suunnitelmien teemoihin.

Eka duuni on meistä jokaiselle merkittävä kokemus työelämästä ja mahdollinen suunnannäyttäjä tulevaisuudelle. Monen eka duuni on kesätyö, jonka myötä tienataan ensimmäinen oikea palkka, saadaan ensimmäinen käsitys työelämästä ja opitaan paljon tulevaisuuden kannalta tärkeitä tietoja ja taitoja. Oman ensimmäisen duunikokemukseni sain 10 vuotta sitten erään vanhainkodin dementiayksikön avustavana hoivatyöntekijänä. Kesäkuukaudet vierähtivät nopeasti vanhusten kanssa ulkoillessa ja puuhaillessa. Työtehtäviin sisältyi myös siivousta, keittiötehtäviä sekä esimerkiksi puutarhanhoitoa. Kokemus oli antoisa ja opetti paljon asioita, joita olen myöhemmin työelämässä tarvinnut. Tuon ensimmäisen kesäduuni kokemuksen jälkeen on tullut häärittyä niin asiakaspalvelijana, pikaravintolatyöntekijänä, vaatemyyjänä, opettajan sijaisena, tapahtumatuotannon tehtävissä sekä esimerkiksi promoottorina. Opiskeluiden myötä on vihdoin päässyt tekemään juuri sitä työtä, mikä itseä aidosti kiinnostaa, mutta kaikki edellä luetellut työt ovat antaneet matkalle mukaan jotain arvokasta ja ainutlaatuista. Työelämässä kannattaa pitää varsinkin alussa mieli avoinna kaikelle mahdolliselle ja koittaa erilaisia juttuja, jotta voi löytää oman suuntansa.

Ensimmäisen työpaikan hakeminen on usein jännittävää. Mistä pitäisi aloittaa? Mitä pitäisi tietää ja osata? Miten tehdä vaikutus? Oman osaamisen esille tuominen työhakemuksessa tai -haastatteluissa ei aina ole yksinkertaista varsinkaan silloin, jos kokemusta ei ole vielä kerinnyt kovin paljoa kerryttämään. Tärkeintä on tällöin tuoda esiin omaa persoonaa, kiinnostuksen kohteita sekä motivaatiota. On hyvä kertoa millainen tyyppi olet luonteeltasi ja mikä sinua on kiinnostanut esimerkiksi koulussa. Kannattaa myös pohtia, miten esimerkiksi omat harrastukset tai vapaaehtoistoiminta voisi hyödyttää työnhaussa. Jos harrastat esimerkiksi jotain urheilulajia, voit tuoda sen esiin hakiessasi töitä myymälästä, jossa myydään urheilutarvikkeita. Tai jos olet ohjannut tai valmentanut lapsia jossain joukkueessa, se voi osoittaa työnantajalle sinulta löytyvän sosiaalisia taitoja sekä kokemusta ryhmien ohjaamisesta ja organisointikyvystä. Työnantajaan yhteydenottaminen puhelimitse tai sähköpostitse ennen tai jälkeen hakemuksen lähettämisen kertoo usein motivaatiosta ja sen avulla voi jäädä helpommin rekrytoijan mieleen. ;)

Kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen, mitä haluaa kysyä ja miksi, jotta yhteydenotosta jää molemmille osapuolille hyödyllinen ja onnistunut kokemus. Kannattaa myös pitää mielessä, että suurin osa nykypäivän työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja eli paikat eivät tule välttämättä lainkaan julkiseen hakuun vaan rekrytoinnit suoritetaan verkostojen avulla. Onko sulla lähipiirissäsi ihmisiä, joiden työpaikat ja –tehtävät tuntuvat kiinnostavilta? Omistaako joku sukulainen tai perhetuttu yrityksen, joka tarvitsisi kesätyöntekijää tai vaikka osa-aikaista kiireapulaista? Kysele ja kerro itsestäsi rohkeasti sopivan tilaisuuden tullen, se voi mahdollistaa sinulle unelmiesi työkokemuksen!

Jos kaipaat lisää vinkkejä työnhakuun tai uravalintoihin, on #ekaduuni-chat auki vielä tänään keskiviikkona ja huomenna orstaina klo 18-21 osoitteessa www.suuntapalvelu.fi. Tänään keskiviikkona 17.5. streamataan Netarin Twitchissä klo 17-21 ja samalla Twitchin chatin puolella voi keskustella teemaan liittyen. Kirsikkana kakun päällä kannattaa vierailla huomenna 18.5. Habbon puolella klo 18-20. Luvassa #ekaduuni-teemailta ja paljon mielenkiintoisia keskusteluita ja kysymyksiä!



#EkaduuniKeskiviikko 17.05.2017 15:56, 32 vastaajaa

Monta duunia sulla on ollut elämäsi aikana?
Miten olet saanut työpaikkoja?
  • Voit valita 40 vastausta.
Mistä/mitä kautta yleensä etsit töitä?
  • Voit valita 40 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.