IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

DysleksiaPerjantai 29.09.2017 20:36

Kaikille meistä saattaa joskus tulla hetkiä, joina lukeminen tai kirjoittaminen tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä. Pitäisi vaikkapa lukea kirja aiheesta, joka ei ole tuttu tai ei vaikuta kiinnostavalta. Kenties esseen palautuspäivä lähestyy ja kirjoittamisen aloittaminen viimeisenä iltana tuntuu ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Kovasta yrityksestä huolimatta sanoja ilmestyy näytölle hitaasti.

Moni meistä painii silloin tällöin edellä mainittujen kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyvien haasteiden kanssa. Osalle ihmisistä ne ovat kuitenkin arkipäivää. Lukivaikeus eli dysleksia (lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus) on melko yleistä. Sitä arvioidaan usein esiintyvän n. 5-10 % väestöstä, vaikka tarkkojen määrien todentaminen onkin haastavaa. Lukivaikeus voi ilmetä lukemisessa, kirjoittamisessa tai luetun ymmärtämisessä joko yhdellä tai useammalla osa-alueella vaihtelevasti: lukeminen voi olla hidasta, mutta kirjoittaminen vaivatonta. Saattaa myös olla niin, että kirjoittaminen on työlästä, mutta lukeminen sujuu ilman ongelmia.

Useat lukivaikeuksiset voivat joutua kohtaamaan erityisiä haasteita etenkin opiskelun ja työelämän suhteen. Koulukirjojen lukeminen saattaa lukemisen hitauden vuoksi tuntua ylivoimaisen aikaa vievältä ja kuluttaa nopeasti energian loppuun. Kun on saanut kovan vaivannäön jälkeen jonkin asian luettua, saattaa huomata, että siitä ei ”jäänyt mitään päähän”. Tämä liittyy luetun ymmärtämisen vaikeuksiin, joka on yleistä lukivaikeuksisille. Myös ääneen lukeminen saattaa tuntua ahdistavalta ja lukivaikeudesta kärsivä voi odottaa jännityksellä tilanteita, joissa joutuu lukemaan ääneen.

Dysleksiaa koskeva tieto sekä ymmärrys ovat jatkuvasti kasvussa. Tästä huolimatta lukivaikeuksinen saattaa joutua kohtaamaan ympäristöltään erilaisia ennakkoluuloja. Häntä voidaan esimerkiksi pitää laiskana tai kyvyttömänä oppia. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Vaikka moni lukivaikeuksinen tarvitseekin hieman enemmän aikaa lukemiseen tai kirjoittamiseen, ei se tarkoita, että he olisivat tyhmiä tai laiskoja. Todellisuudessa moni lukivaikeuksinen osoittaa todellista ahkeruutta kohtaamistaan haasteista huolimatta.

Ihmettely tai arvostelu voivat saada ihmisen häpeämään tai salaamaan lukivaikeuttaan. Se on todella harmillista, koska asian peitteleminen voi olla todella raskasta ja kuormittavaa. Olisi hyvä, jos lukivaikeuksinen voisi kertoa avoimesti asiasta ja saada mahdollisimman laadukasta tukea. Nykyään on saatavilla huomattavasti tietoa siitä, millä keinoin lukivaikeuksisen haasteita voidaan helpottaa. Lukivaikeuksista voidaan tukea esimerkiksi erilaisilla apuvälineillä, kuntoutuksella ja vertaisryhmätoiminnalla. Tälle voidaan myös mahdollistaa erinäisiä erityisjärjestelyjä, kuten lisäaikaa koetilanteissa.

Kannustan lämpimästi kaikkia lukemisen tai kirjoittamisen kanssa vaikeuksia kokevia tulemaan rohkeasti juttelemaan Suunta – palveluun. Meille ohjaajille on todella tärkeää pystyä kohtaamaan kaikki opiskeluun sekä työntekoon liittyviin asioihin tukea kaipaavat. Ei haittaa, vaikka sinulta kestäisikin hieman aikaa lukea ja kirjoittaa viestejä, eivätkä näppäilyvirheetkään ole vaarallisia. Pääasia on, että löydämme yhdessä suunnan sinun asioillesi! Suunta-chat on auki sunnuntaista torstaihin klo.18-21. Voit myös ottaa meihin yhteyttä suuntalomakkeella, johon lupaamme vastata 24 tunnin kuluessa. Www.suuntapalvelu.fi

Eurooppalaista dysleksiaviikkoa vietetään 2-8.10.2017. Lisää tietoa dysleksiasta löydät esimerkiksi Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta: http://www.erilaistenoppijoidenliitto.fi/


Ystävällisin terveisin,

Suunta-ohjaaja Lauri

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.