IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi
Onko opintojen mukanaan tuoma kuormitus tuntunut toisinaan raskaalta? Stressaavatko tulevaisuuden suunnitelmat ja ulkopuolelta tulevat paineet suoriutua ja suorittaa? Pieni stressi ja paine on monesti hyvästäkin, sillä se pitää virkeänä ja puskee usein tekemään asioita. Stressin syventyessä ja pitkittyessä se voi kuitenkin väsyttää ja viedä voimavaroja. Opiskelijoiden tavallisimmaksi terveysongelmaksi nimetään usein stressi ja sen seuraamukset. Vaikeudet eivät kuitenkaan aina johdu ainoastaan opiskelun aiheuttamista haasteista vaan voivat liittyä laajemmin nuoruuden elämänvaiheisiin kuten itsenäistymiseen, omien mielenkiinnon kohteiden ja arvojen muutoksiin ja tunnistamiseen sekä esimerkiksi ihmissuhteiden muodostamiseen. Stressiä ja opiskelupaineita voi kuitenkin pyrkiä madaltamaan jo pienin teoin ja ajatuksin.

Lievä stressi ja alakuloisuus voivat helpottaa jo sillä, että löydät arjestasi mielekästä ja rentouttavaa tekemistä opiskelun ja suorittamisen vastapainoksi; Tutkimusten mukaan jo lyhytkin metsässä vietetty aika laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Myös läheisten ihmisten kanssa vietetty aika ja puhuminen voivat auttaa. Opiskeluyhteisöltä saatu tuki ja hyvinvoivat, läheiset ihmissuhteet kantavat usein epätoivoistenkin hetkien yli.

Sen lisäksi, että saa tukea ja kannustusta ympäröiviltä ihmisiltä, on sitäkin tärkeämpää saada niitä siltä tyypiltä, jonka kanssa eniten aikaa arjessasi vietät: itseltäsi. Usein opiskelijat suhtautuvat opintoihin ja tulevaisuuteensa kunnianhimoisesti ja tunnollisesti ja vaativat itseltään jatkuvaa täydellistä suoriutumista ja monien asioiden kanssa erinomaisesti palloilua, ns. multi taskausta. Kun seuraavan kerran suunnittelet kalenterisi täyteen kursseja, tenttiin lukemista ja muita menoja, muista suunnitella aikaa myös itsellesi. Joskus on vain hyvä pysähtyä ja antaa hyvällä omatunnolla itselleen mahdollisuus vain olla ja siirtää to-do listan suorittaminen huomiselle tai vaikka ensi viikkoon. Ja kun seuraava deadline esseelle tai tentille odottaa kulman takana pohdi, miten siitä haluat suoriutua ja miksi? Tavoitteletko parasta mahdollista arvosanaa oppimiskokemus vai esimerkiksi ulkopuolinen kunnioitus tavoitteenasi? On hieno piirre olla kunnianhimoinen, mutta toisinaan myös ”ihan hyvä” riittää ja tärkeintä kaikessa opiskelussa on kuitenkin kokemus siitä, että on oppinut uutta ja nauttinut siitä, mitä tekee.

Jos arjenhallinta tuntuu toistuvasti haastavalta ja stressaantunut olotila ilmenee pidempiaikaisena masennuksen tunteena tai fyysisinä oireina kuten vatsa- ja pääkipuina, on aina hyvä käydä esimerkiksi terveydenhoitajan tai koulukuraattorin juttusilla. Tärkeintä on, että asioiden kanssa ei jää yksin. Apua ja tukea opiskeluun, tulevaisuuden suunnitelmiin ja arjen- sekä elämänhallintaan saa myös Suunta-palvelun chatista aina sunnuntaista torstaihin klo 18–21 osoitteessa www.suuntapalvelu.fi. Jos et arjen keskellä ehdi chatiin, voi Suunta-palvelun sivuilla täyttää myös 24h käytössä olevan yhteydenottolomakkeen, johon ohjaajat vastaavat sinulle vuorokauden kuluessa kysymyksestäsi.



Tsemppiä, armollisuutta itseä kohtaan sekä rentouttavia hetkiä syksyysi!

Suunta-ohjaaja Pauliina

OpiskelustressistäTiistai 26.09.2017 15:23, 22 vastaajaa

Stressaako opinnot?
Mikä opinnoissa stressaa?
  • Voit valita 40 vastausta.
Miten pyrit rentoutumaan ja hellittämään stressiä?
  • Voit valita 40 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.