IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

Blogimerkintä

« Uudempi -

Digitaalinen pelaaminen ja työelämäKeskiviikko 25.10.2017 14:56

Digitaalisten pelien pelaaminen sekä peliharrastaminen ovat Suomessa suuressa suosiossa. Vuonna 2015 julkaistun pelaajabarometrin vastaajista yli kolmasosa kertoi pelaavansa vähintään kerran viikossa jotakin digitaalista viihdepeliä ja päivittäin jotakin digitaalista viihdepeliä kertoi pelaavansa yli viidesosa.

Samalla kun pelaamisen suosio on kasvanut, on alettu yhä enemmän pohtimaan ja tutkimaan sitä, millaisia positiivisia vaikutuksia pelaamisella saattaisi olla. On olemassa todistusaineistoa siitä, että pelit voivat auttaa kehittämään esimerkiksi loogista ajattelua, muistia, keskittymistä, päätöksentekoa sekä kielioppia.

Eräs kiinnostava kysymys liittyy siihen, voiko pelaamisesta olla hyötyä työn tekemisen kannalta. Perinteinen kielteinen näkemys saattaa olla, että pelaaminen on jotain, mikä häiritsee työskentelyä, sen sijaan että pelaamisesta nähtäisiin olevan hyötyä. Mutta voisiko vapaa-ajalle sijoittuvasta peliharrastuksesta olla joitain hyötyjä, jotka näkyvät pelaajan työelämässä? Asiaa voidaan tarkastella pohtimalla, löytyykö peliharrastuksessa kohdatuista tilanteista ja haasteista yhtäläisyyksiä työelämän tilanteisiin.

On mahdollista paitsi pelata yksin, myös työskennellä yksin. Usein molempiin näistä liittyy kuitenkin jonkin verran vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Monelle peliharrastus voi olla keino tutustua uusiin ihmisiin, joiden kanssa jakaa yhteisen mielenkiinnon kohteen. Samanhenkisiä ihmisiä voi löytää vaikkapa nuorisotiloilla järjestettävistä peli-illoista tai suuremmista, useamman päivän kestävistä pelitapahtumista. Peliharrastuksen ympärille nivoutuvat verkkoyhteisöt ovat myös väylä vaihtaa tietoa muiden harrastajien kanssa ja luoda uusia suhteita. Joskus tällaiset verkon välityksellä muodostetut suhteet poikivat pitkiä ystävyyssuhteita, ja ”nettituttuja” nähdään myös kasvokkain.

Olemalla vuorovaikutuksessa muiden pelaajien kanssa voi samalla kehittyä sosiaalisten taitojen suhteen, saada muilta tukea ja palautetta, antaa näitä itse muille sekä ylipäätään oppia ilmaisemaan itseään. Työelämässä itsensä ilmaiseminen, yhteistyökyky sekä muiden huomioiminen ovat valtavan tärkeitä taitoja. Näiden taitojen suhteen muiden kanssa kasvokkain ja netissä tapahtuva pelaaminen on erityisen tärkeässä roolissa.

Erilaiset digitaaliset joukkuepelit ovat nykyisin hyvin suosittuja. Kun pelataan netin välityksellä, saattavat pelaajat yhden joukkueen sisällä edustaa eri kieliä, kulttuureita ja maanosia. Pelaajat voivat ylipäätään olla hyvin erilaisia toisistaan, mutta näitä yhdistää yhteinen kiinnostuksenkohde sekä tavoite, pelissä menestyminen. Tämä voi tuottaa pelaajalle kokemuksen siitä, että on mahdollista tehdä yhteistyötä hyvin monenlaisten ihmisten kanssa yhteisen tavoitteen eteen. Kuten pelaamisessakin, myös työelämässä tulee usein pystyä toimimaan sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat tavalla tai toisella erilaisia siitä, mitä itse on.

Pelaamisessa joutuu usein käsittelemään suuren määrän nopeasti muuttuvaa informaatiota. Erilaiset yllättävät tilanteet ovatkin keinoja pitää yllä pelin imua ja saada pelaaja pysymään pelin parissa. Nopeasti muuttuvat tilanteet vaativat, että pelaaja pystyy poimimaan nopeasti kaikkein olennaisimman tiedon. Pelatessa joutuu myös kohtaamaan haastavia tilanteita ja vastoinkäymisiä. Voi esimerkiksi olla, että aiemmin hyväksi todettu taktiikka ei yhtäkkiä enää toimi, kun peli nostaa etenemisen myötä vaikeusastetta. Tai toimintapelissä taistellessa välipomoa ”välipomoa” vastaan voi joutua yrittämään uudestaan ja uudestaan, kunnes lopulta löytää juuri tämän päihittämiseen sopivan strategian.

Joillekin työelämä voi sujua kuin tanssia vain, mutta useimmat ihmiset joutuvat ainakin joskus kohtaamaan myös työssään yllättäen eteen tulevia kinkkisiä haasteita tai jopa suoranaisia pettymyksiä. Tällöin auttaa, että pystyy sietämään epävarmuutta ja vastoinkäymisiä. On myös tärkeää, että pysyy sinnikkäänä ja on valmis kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja, kunnes löytää kaikkein toimivimman. Sinnikkyys ja avoimuus erilaisille vaihtoehdoille ovat asioita, joita pelaamisen avulla tulee usein harjoiteltua, vaikkei sitä välttämättä itse huomaakaan.

Uskallan siis väittää, että pelaamisesta voi olla paljonkin hyötyä työelämän kannalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelaamista tulisi lähestyä ainoastaan asiana, jonka kautta voi oppia työn ja muun elämän kannalta tärkeitä taitoja. Pelaamisen hieno puoli onkin siinä, että sitä voi harrastaa omien toiveiden ja tavoitteiden pohjalta. Samalla kaikenlaista oppimista voi tapahtua kuin itsestään.

Pelaamisen kautta saadut taidot eivät myöskään tarkoita, etteikö työelämän suhteen voisi tulla kaikenlaisia askarruttavia kysymyksiä tai pulmia. Mikäli sinusta tuntuu, että haluaisit jutella jostain työhön, opiskeluun tai elämänhallintaan liittyvästä asiasta, olet lämpimästi tervetullut Suunta-palveluun. Suunta-palvelun chat on auki sunnuntaista torstaihin klo 18–21 osoitteessa www.suuntapalvelu.fi. Suunta-palvelun sivuilla voit myös täyttää 24h käytössä olevan yhteydenottolomakkeen, johon ohjaajat vastaavat sinulle vuorokauden kuluessa kysymyksestäsi.




Tsemppiä syksyyn, pelaamiseen, työhön ja muuhun elämään!

-Suunta-ohjaaja Lenni

Digitaalisesta pelaamisesta ja työelämästäKeskiviikko 25.10.2017 14:55, 16 vastaajaa

Miten paljon digitaalisesta pelaamisesta voi mielestäsi olla hyötyä työelämän kannalta?
Onko pelaaminen auttanut sinua kehittämään joitain seuraavista asioista?
  • Voit valita 40 vastausta.
Mitkä ovat sinulle tärkeitä syitä pelata?
  • Voit valita 40 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.