IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Vuosikooste 2020Maanantai 28.12.2020 19:29

Jälleen on vuosi lopuillaan ja pikkuhiljaa perinteeksi muodostuvaa tapaa noudattaen haluan kirjoittaa pienen vuosikoosteen. Tästä tulee hiukan lyhyempi teksti – toisin kuin noista aiemmista. Minulla onkin ollut tänä vuonna monta valittua sanaa sanottavana tästä koronamouhotuksesta ja näitä mietteitä voit halutessasi lukea alempaa.

Mutta joo, mitä tulee terveyteen ja hyvinvointiin, niin on toki muitakin teemoja kuin korona sitä ja korona tätä.
Itselläni oli tänä vuonna työterveystarkastus, joka onkin ollut harvinaista herkkua lyhyitä määräaikaisuuksia ja tarvittaessa työtä tekevälle. Nykyinen työnantajani tämän luksuksen kuitenkin tarjoaa.
No, siinäpä kävi ilmi, että ferritiini – eli varastorauta-arvot – olivat romahtaneet täysin. Ohjeeksi sain syödä pitkäkestoisen rautakuurin kunnollisella annoksella.
Sen verran mitä itse tiedän ravintoaineiden imeytymisestä, niin rautaa ei kannata kalsiumin kanssa syödä – tämä jälkimmäinen, joka myöskin on tärkeä ravintoaine, häiritsee ensimmäisen imeytymistä. Olenkin rakentanut itselleni oikein kunnon terveysohjelman: Aamulla jonkin C-vitamiinipitoisen juoman kanssa rautaa ensin tyhjään vatsaan. Sitten esimerkiksi Chian siemenistä ja marjoista rakennettua ja yön yli lionnutta tuorepuuroa.
Kalsiumin nauttimiseen on hyvä ottaa väliä muutama tunti ennen ja jälkeen raudan.

Kannattaa tarkkailla omaa vointiaan. Väsymykseen ja ”zombimaisuuteen” tottuu pikkuhiljaa, jos se alkaa pikkuhiljaa. Siitä tulee niin luonnollinen osa arkea, ettei sitä välttämättä huomaa ennen kuin joku terveydenhoidon ammattilainen tulee ja kysyy ”miten jakselet” tai sanoo että ”nämä ja nämä arvot ovat pielessä”.
Itse olen huomannut piristyneeni huomattavasti kun aloitin rautalisän syömisen. Ja tämä siis jo valmiiksi liikunnallisen ja suhteellisen tervellisen elämäni päälle – silti vain pääsi raudanpuutos yllättämään. Aina ei kaikki ole ihan kohdallaan, vaikka luulisi niin. Vinkkivitonen siis: Tsekkauta välillä veren perusarvot ja tunnustele omaa vointiasi. Hemoglobiini putoaa vasta kun ferritiini on tyhjä – pyydä siis kattava valikoima verikokeita.

No, mitäpä muuta tähän vuoteen kuului? Ihana joulu ainakin! Ja myös tyttäreni muutto omilleen ja ihanan uudistunut äiti-tytär suhde, kun voi aina tavata iloisissa merkeissä ja höpötellä kuulumisia. Aikaa ei kulu tyhjänpäiväiseen vääntöön esim. siivousvuoroista. Hänkin on tyytyväinen itsenäistymiseensä (vaikka kauhistelijat kauhistelevat, että onpa nuorella iällä omilleen muutto. No, lukioikäisenä minäkin aikanaan muutin...)

Vähemmän reissaamista oli tänä vuonna – mutta tuo sama tilanne on varmaan ollut melkein kaikilla.
Mutta aikaa kuluikin sitten iloisesti kotimaassa: Mökkeilyä ja puutarhapalstan hoitoa. Palstan sain keväällä ja täytyy sanoa, että se on aivan mahtava juttu! Olen aina rakastanut puutarhan hoitoa. Hyvä sato tuli avomaakurkkuja, porkkanoita ja nam nauriita.

Toivotan sinulle, hyvä lukijani, oikein hyvää uutta vuotta 2021!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.