IRC-Galleria

Laki on outo asiaPerjantai 20.04.2007 15:40

Iltapäivälehdissä on uutisoitu jatkuvasti uusia tietoja tapauksesta, jossa mies houkutteli kahvilasta tyttöjä valokuvattavaksi. Mies on syytteessä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksipalvelujen ostamisesta alaikäisiltä sekä lapsipornon hallussapidosta. Yllättävänä käänteenä kuitenkin kolmea tapaukseen osallistunutta tyttöä syytetään avunannosta miehen rikoksiin, koska olivat ilmeisesti suostutelleet kavereitaan mukaan kuviin myös.

Iltasanomat uutisoi asiasta täällä:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1354389

Tapaus on siitä mielenkiintoinen, että syytetyt tytöt ovat tapauksessa kuitenkin luettu myös uhreiksi. Ristiriitaa korostaa se, että ymmärtääkseni alaikäisen hyväksikäyttö luetaan rikokseksi sillä perusteella että nuoret eivät ole riittävän kypsiä tekemään päätöksiä tämänlaisista asioista jotka myöhemmin voivat kostautua kun kuvat leviävät jne. Yleensä uhrit ovat tällä perusteella syyntakeettomia tapahtuneeseen, ja aikuinen on yksin vastuussa hyväksikäytöstä.

Syyttäjän mukaan samaan aikaan voi siis toimia täydessä ymmärryksessä, ja olla kuitenkin ymmärrystä vailla? Sinänsä en kiellä etteivätkö tytöt olisi hyvinkin voineet ymmärtää bisneksen olevan hieman kyseenalaista, ja osallistuneen siihen siitä huolimatta. Nuorilla varsinkin on kuitenkin tarve kokeilla asioita, olla rohkea kavereiden nähden, ja eiköhän rahapalkkiokin ollut osaltaan vaikuttamassa. Uskoisin kuitenkin että samanlaisen ymmärryksen ja tarkoituksen vallassa nuoret ovat niin osallistuneet kuviin, kuin suostutelleet kavereitaankin siihen. Mahdollisesti sitä epävarmuutta homman hämäryydestä on tahdottu kumota juuri sillä, että kaveritkin osallistuisivat. Sitä ei sitten tarvitsisi hävetä, eikä tarvitsisi pelätä että kaverit halveksuisivat kun olisivat itsekin olleet kuvissa. Oli miten oli, on täysin käsittämätöntä että nuori voisi samaan aikaan ja samassa tapauksessa olla sekä uhri että hyväksikäyttäjä.

Veikkaanpa että oikeus kumoaa näiden tyttöjen osalta syytteet, ja toivoisin sen tapahtuvan ilman sen kummempaa ihmettelyä. Uhrina olemisen taakka on itsessään jo henkisesti raskas, mutta tuomion langettaminen vielä siihen päälle olisi jo kohtuuttoman julmaa.

EDIT: Selvisi että noista kolmesta syytetystä yksi on 16, toinen ehkä 17, ja vanhin noin 20 vuotiais.

Taitaa oikeus tuomita sittenkin ainakin vanhimman noista tytöistä. Tämä ei muuta tilanteen epäloogisuutta, joskin se tarkoittanee että näitä tyttöjä ei välttämättä pidetä oikeudessa hyväksikäytön uhreina. Heidän osallistumistansa kuvauksiin lienevät nuot "seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta" nimikkeet vanhinta tyttöä lukuunottamatta, joka olisi saanut osallistua muutenkin. Iltasanomat aiemmin kutsui kuitenkin noita kolmeakin uhreiksi, joten enpä sitten tiedä miten asetelma täsmälleen on tuomioistuimen edessä, kuka joutuu korvaamaan kenellekin ja mitä.

Tässä pitäisi kai lukea lain perusteluja läpi että selviäisi onko tälläisissä syytteissä mitään järkeä. En vaan jaksa uskoa että 16-vuotias voisi olla vastuussa kaverinsa suostuttelemisesta mukaan, muttei tehnyt mitään väärää itse osallistuessaan. Jokatapauksessa taitaa mennä tyttöjen kaverisuhteita rikki jos yksin toimin mentiin mukaan, mutta toinen on oikeudessa syytettynä ja toinen vastaajana...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.