IRC-Galleria

Hofferi

Hofferi

vannoutunut galtsulainen ja vippi siirtyi feispuukkiin galtsun uudistuksen takia.

Kasvavan pennun ruokinnasta..Perjantai 29.02.2008 19:33

Pentuhan tarvitsee laadukasta nappulaa eläinkaupasta ja mitään lisiä ei sais antaa.
Lihaa jos syötät niin pentu kasvaa liian nopeasti, siitä tulee liian iso ja luusto vääntyy ym..
Näinhän moni kasvattaja ja koiraharrastaja "tietää" kertoa.

Miten kummassa sudet kasvavat terverakenteisiksi vaikkeivät saa mistään nappulaa vaan syövät vain sitä raakaa? Todella omituista?

Entäpä miten Pojulla on luusto terve (A/A ja 0/0) vaikka se söi pennusta pitäen myös raakaa?
Kasvoihan se kyllä nopeasti (2kg/vk) ..tosin eipä tainnut raa'asta lihasta johtua!

Miten Nadasta ei tullut "liian isoa"? Miten se jäi niin pieneksi? Se sai kuitenkin raakaa lihaa, lohta, broilerin siipiä (niitähän ei muuten saa antaa kun ne puhkoo suolen ja mitähän muuta<virne>), naudan mahaa ja raakoja luita enemmän kuin nappulaa.

Todella kummallista. Taitaa noi olla vaan jotain poikkeuksia?

_________________________________________________________
Löysimpä parin raskaan jättirodun kasvattajan kokemuksesta kerrottua:

Mastiffikasvattaja:

"KASVUHÄIRIÖT JA RUOKAVALIO

On mielestäni erittäin tärkeää, että kasvavat jättiläisemme saavat ravintonsa luonnon tarkoittamalla tavalla ja varsinkin kalsiumin lähteen tulee olla luonnollinen eli luu. Luussa kalsium on hydroksyapatiitin muodossa kun kuivamuonassa se taas on kalsiumkarbonaatin muodossa. Tämä ei ole tietenkään koko totuus ja voidaankin spekuloida hieman miksi kasvuhäiriöt ovat niin yleisiä näillä jättiroduillamme. Lukuisten kalsiumin imeytymistä säätelevien hormonien toiminta riippuu hyvin monesta tekijästä, sekä kalsiumin että fosforin tasosta, mutta myös proteiinien, rasvojen, lukuisten eri mineraalien (sinkki, magnesium, kupari ym ym.) ja vitamiinien määrästä. Energiaa saadaan kahdella eri tavalla ( karkeasti sanottuna), joko proteiineista ja rasvoista tai kuten kuivamuonasta pääosin hiilihydraateista (tärkkelys ja sokerit). Korkea määrä ravinnon hiilihydraatteja nostaa veren sokeria ja tämä puolestaan aiheuttaa tilan nimeltä hyperinsulinemia. Tämä kiihdyttää kasvunopeutta. Liiallinen energiansaanti johtaa hyvin nopeaan kasvuun ja kiihdyttää sitä sellaisilla koirilla, joilla on tähän geneettinen kapasiteetti. Epäsuorasti, liiallinen energiansaanti aiheuttaa ongelmia hormonien säätelyssä. Ja uusin kirjallisuus väittää, että monet kasvunaikaiset luustosairaudet johtuvat hormonien säätelyn häiriöistä. Huolena on yleensä liiallisen rasvan ja proteiinin saanti, mutta eikö koiraeläinten evoluutio huomioon ottaen tulisi olla huolissaan liiallisesta hiilihydraattimäärästä?

Nopeasti kasvavien jättirotujen pentujen luusto ei yksinkertaisesti kestä pennun painoa ja meillä on käsissä tilanne, jossa suuren, pehmeän ja huonosti mineralisoituneen luuston tulee kannatella vilkasta raskasta ja monesti lihavaa pentua. BARF eli biologically appropriate raw food ( biologisesti asianmukainen raaka-ruokavalio) sisältää hyvin vähän liukoisia hiilihydraatteja ja paljon proteiinia, rasvaa ja kalsiumia. Tällainen ruokavalio oikein koostettuna ei liiallisesti kiihdytä kasvua. Uskon, että koiran ruokinnassa ravinnon lähde on erittäin tärkeää. Tarkoitan sitä, että vaikka ruokavaliossa olisi teoreettisesti laskettuna kaikki tarvittavat rakennuspalikat, mutta esim. proteiinit tulevat kasvien siemenistä se ei ole sama, kun jos ne tulisivat eläinperäisistä tuotteista.


MITÄ JÄTTILÄISELLE SYÖTTÄÄ JA MISSÄ SUHTEESSA?

Koiran ei tarvitse saada joka ateriaa ns. ”kaikki mitä koirasi tarvitsee” -periaatteella. BARFissa koiran ruokavalion tasapaino tulee tietyn ajan sisällä. Se voi olla viikko tai vaikkapa kolme viikkoa, riippuen siitä mikä sopii koiralle ja omistajalle. Pentujen ja kantavien ja imettävien narttujen kohdalla on tärkeämpää, että koira saa monipuolisesti ruoka-aineita lyhyemmän ajan sisällä. On hyvin tärkeää, että kasvava jättirodun pentu saa riittävästi rakennusaineita kasvuunsa. Lihaisat luut muodostavatkin suuren osa ruokavaliota. Erittäin tärkeää ovat myös vihannekset ja hedelmät, mutta niitä ei tarvitse silti syöttää liikaa. Niiden määrää voidaan vähentää kunhan rajuin kasvukausi on ohitse. Tärkeintä on seurata pennun kehitystä ja punnita pentu viikoittain, jotta nähdään että kasvu on tasaista ja pahimmilta spurteilta vältytään. Pentu ei saa kasvaa maksimivauhtia ja sen on oltava hoikka. Ylimääräiset kalorit lihottavat ja tämä ylimääräinen paino ei ole kehittyvälle jättirotuiselle hyväksi. Monella jättirotuisen pennun omistajalla on kiire nähdä koiransa avoimen luokan suurimpana ja massiivisimpana otuksena. Mutta ”hiljaa hyvä tulee” ja koirasi kyllä saavuttaa sen perimän säätelemän kokonsa hieman hitaammassakin tahdissa."

Lähde:http://www.thalionhall.fi/

______________________________________
ja Nöffikasvattaja:

"Mielenkiintoinen kokemus on ollut pentueen kasvattaminen Barfilla. Ensimmäisen eron Barf-pennuissa verrattuna kuivamuonapentuihin huomasin välittömästi niiden synnyttyä. Pennut olivat erittäin tasaisia, virkeitä ja hyväkuntoisia, niillä oli poikkeavan kiiltävä turkki, ja ne ottivat tosi hyvin jaloilleen. Narttu (Iita) voi kanto- ja imetysajan hienosti. Maitoa tuli selvästi tasaisemmin kuin kuivamuonalla ruokkien. Sitä ei tullut liikaa eikä liian vähän, vaan juuri tarvittava määrä. Tämän huomasi myös siitä, että pennut kasvoivat tasaisesti ja selvästi hitaammin kuin meillä aikaisemmin.

Iita selvisi pentujen hoidosta hyvin. Kunto on ok, mitä nyt painoa vähän liikaa, mutta esim. turkki ei ole vieläkään lähdössä. Emon vaistot toimivat hyvin ja Iitan tapa hoitaa jälkeläisiään on ollut hienoa seurattavaa. Ainoastaan yksi nartuistamme, Birkorella´s Dynamic Lady, on yltänyt samalle tasolle. Äärettömän kauniisti, rauhallisen määrätietoisesti ja luonnonmukaisesti on mamma työnsä tehnyt. Vieläkin se imettää kahta lastaan makuulle käyden (!), vaikka pennut ovat 11-viikkoisia. Pennut käyttäytyvät emonsa suhteen hyvin korrektisti; ei minkäänlaista repimistä, ei näykkäilyä; vain rauhallista, nautiskelevaa yhdessäoloa.

Pennut ovat rauhallisia myös ihmisten seurassa. Selvästikin niiden keskittymiskyky on hyvä. On heissä toisaalta puhtiakin ja keskenään leikkiessään ne ovat tyypillisiä nöffiriiviöitä."

Lähde: http://koti.mbnet.fi/nallev/nallevaara.html
_____________________________________________

Että näin. Siinä aika hyvin kumottu nuo uskomukset ja väittämät.

Poju barffaa tästälähin ja todennäköisesti kaikki tulevatkin karvanaamat!!
Raakaravinto kunniaan!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.