IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Polttareita ja uusia planeettoja...Maanantai 30.06.2008 20:13

Tuli tauko kirjoittelussa viikonloppuna sillä olin Kouvolassa viettämässä kaverin polttareita. On muuten elämäni ensimmäinen kerta kun bailasin kirjaimellisesti vuorokauden ympäri, eli 24h. Homma alkoi aamulla klo 5 lauantaina, ja nukkumaan klo 5 aamulla sunnuntaina. Kaksi tuntia unta, ja taas mentiin. Kivaa oli kuitenkin.

Mutta sitten taas uutisotsikkoon:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maan+kaltainen+planeetta+voi+l%C3%B6yty%C3%A4+jo+parissa+vuodessa/1135237551618

Yksi mielenkiintojeni kohteista on astrobiologia, eli maapallon ulkopuolisen elämän (ja sen mahdollisuuden) tutkiminen. Tässä on viime vuosina löydetty aivan hirvittävästi uusia planeettoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän elinkelpoisia. Onhan se kiehtovaa mutta entäs sitten jos löytyisi maan kaltainen planeetta? Tai sellainen joka täyttää kaikki meidän tuntevat edellytykset elämälle?

Ongelmahan on siinä että sellainen on lähimpänä noin 10 valovuoden päässä, mikä tarkoittaa sitä että valonnopeudellakin matka kestäisi 10 vuotta. Ja ihmiskunnalla ei ole lähellekään sellaisiin nopuksiin pääseviä aluksia. Eli vaikka sinne lähettäisi luotaimen, niin matka kestäisi vähintään kymmeniä, todennäköisesti satoja vuosia. Sitten vielä se viestin takaisin matkaaminen...
Kyllähän tuo mielikuvitusta ruokkii, ja antaa arvokasta tietoa. Samalla se edesauttaa tutkimustekniikan kehittymistä, ja sieltähän ne sovellukset jokapäiväiseen käyttöönkin on monesti tullut. Tarranauha kehiteltiin alunperin astronauttien vaatetukseen. Joten epäsuorasti tuosta hyötyy paljonkin. Silti ehkä suurin etu on mielikuvituksen rikastuttaminen esim. tällaisilla löydöillä:
http://www.extrasolar.net/planettour.asp?StarCatID=normal&PlanetID=158 ja tällaisilla mahdollisuuksilla: http://www.extrasolar.net/image.asp?ImageID=115

Näyttäisi siltä että tuolla kaukana voisi hyvinkin olla jotain... mitähän se voisi olla?

Linkkejä kiinnostuneille:
http://fan.utu.fi/
http://www.extrasolar.net/
http://www.planetarybiology.com/hz_candidates/
http://exoplanets.org/
http://www.astrobio.net/news/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.