IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Suzuki-Miyaura reaktio - Kemian Nobel 2010Keskiviikko 06.10.2010 16:36

http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2010/

Yksi Nobelin saajista oli Akira Suzuki, joka kehitti reaktion vuonna 1979. Sen jälkeen ko. reaktio on nimetty hänen mukaan. Kyseessä on orgaanisessa synteesissä käytettävä oksidatiivinen additio-reaktio joka tapahtuu palladiumin katalysoimana.

http://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_reaction

Syitä miksi keksintö oli Nobelin arvoinen on useita. Ensimmäisenä voisi mainita tehokkuuden ja spesifisyyden. Reaktiossa ei synny mainittavaksi asti sivutuotteita, ja se on orgaanisessa kemiassa harvinaista. Myös reaktion saantoprosentti on erittäin korkea. Toiseksi reaktio on niin monivaiheinen että sen initiaatioenergia on matala, ja siten se tapahtuu hyvin helposti yksinkertaisilla reagensseilla ja matalissa lämpötiloissa. Reaktio on erittäin monikäyttöinen polymeraatioissa, ja sitä voi soveltaa hyvin monella eri tavalla:

http://www.organic-chemistry.org/namedreactions/suzuki-coupling.shtm

Tämä helpottaa monen muuten erittäin vaikeasti suoritettavan synteesin suorittamista ja suurta osaa reaktioista ei voi edes suorittaa (ainakaan mielekkäästi) millään muulla tunnetulla tavalla. Mm. lääkeainesynteesille keksinnöllä on erittäin suuri merkitys, mutta myös materiaalipuolelle.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.