IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija
Väkivaltarikoksen kohteeksi joutuminen on usein järkyttävä tapahtuma ja tuottaa epämiellyttävän ja joskus kestämättömän ahdistavan tunnetilan. Rikostapahtuman aiheuttama tunnetila voi johtaa tilanteisiin, missä rikoksen uhri käyttäytyy ajattelemattomasti tai äkkipikaisesti. Uhri hakee joskus helpotusta olotilaansa myös päihteiden kautta.

Päihteiden käyttö heikentää itsesäätelykykyä, vähentää itsekontrollia ja vääristää tulkintoja ympäristöstä. Päihteiden vaikutuksen alaisena on vaikea seurata ihmisten välistä kanssakäymistä ja keskustelua. Humalatila lisää erilaisten viestien, eleiden ja ilmeiden väärintulkintaa, joka johtaa usein lisäongelmiin ihmissuhteissa. Ihmiset ottavat päihtyneenä enemmän riskejä kuin selvin päin, mikä altistaa erilaisille tapaturmille.

Väkivaltarikoksen mahdollisesti herättämät häpeän, syyllisyyden ja vihan tunteet vaikuttavat mielialaan ja tapahtumasta selviytymiseen. Päihteiden käyttö voi näyttää helppona vaihtoehtona vaikeaan tilanteeseen, mutta tuottaa usein vain lisää ongelmia. Vanha sananlasku sanoo, että mikään asia ei yleensä ole niin huonosti, ettei sitä päihteillä saisi vieläkin huonommaksi.

Väkivallan uhriksi joutuminen voi olla odottamatonta ja järkyttävää tai ei aluksi välttämättä tunnu miltään. Riippumatta siitä onko tapahtuma vaikuttanut sinuun tai ei, kerro siitä turvallisen ja luotettavan oloiselle aikuiselle.

Jos epäilet tai olet joutunut rikoksen uhriksi älä kännää vaan hae rohkeasti apua!
Rikosuhripäivystys www.riku.fi/nuoret

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.