Seksuaalisten kuvien ja videoiden jakaminen täysin ajattelematta sekä myös ilman toisen kuvissa esiintyvien lasten lupaa on yleistynyt. Valitettavasti osa lasten itse ottamista kuvista päätyy vääriin käsiin ja niitä on lisätty ilman lupaa myös aikuisten pornosivuistoille. Keskusrikospoliisi sai ilmoituksen Yhdysvaltain viranomiaislta suomalaislapsista jotka olivat videolähetyksessä riisuutuneet, keimailleet ja kosketelleet sukupuolielimiä HS 1.6.2017. Ilmiö on yleistynyt ja Poliisi on varoittanut (4/2017) nuoria intiimien kuvien lähettämisestä ja leviämisestä.
Lapsen seksuaalisen videon tai alastonkuvan levittäminen tai tallentaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön ja tämänkaltaisista kuvista tulee ilmoittaa poliisin Nettivinkkiin.
Sexting eli seksuaalisten kuvien lähettäminen on yleistynyt
Lasten nettiin lataamien kuvien määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. Esimerkiksi lasten suosimassa snapchatissä on jo yli 200 miljoonaa käyttäjää. Pelkästään tähän palveluun ladataan keskimäärin lähes tuhat kuvaa/sekunti. Lapset pitävätkin yhteyttä yhä enemmän kuvia, videoita ja ääniviestejä lähettämällä. Lasten keskuudessa myös seksuaalisia ja paljastavia sekä intiimejä kuvia jaetaan sekä nuorten kesken pyydetään yhä avoimemmin.
Seksuaalisten kuvien ottaminen voi olla jännittävää ja osa omaan seksuaalisuuteen tutustumista. Idea kuvaamiseen voi myös lähteä tavallaan varsin harmittomasta seksuaalisoituneen mediamaailman matkimisesta. Kuvaus turvallisesti kotona kavereiden kanssa voi tuntua hauskalta ja harmittomalta. Lapsen on vaikea käsittää, miten vakavia seurauksia seksuaalisten ja intiimien kuvien hallitsematon leviäminen voi pahimmillaan aiheuttaa. Seksuaalisilla kuvilla tapahtuu myös kiristämistä (Sextortion).
Sextortion eli seksuaalisilla kuvilla kiristäminen
Tämä on rikollisuuden muoto, josta poliisi on huolissaan. Kiristämisen takana voi olla yksittäinen henkilö tai laajasti järjestäytynyt rikollisuus. Yleensä lasta tai nuorta huijataan lapsen itse jakamalla seksuaalisella kuvalla tai vaihtoehtoisesti lapsi huijataan lähettämään itsestään seksuaalissävytteinen kuva tai video. Tämän jälkeen lasta kiristetään tuottamaan ja lähettämään lisää seksuaalisia kuvia. Lapselta voidaan yrittää kiristää myös rahaa kuvan levityksen ehkäisemiseksi mm. vanhemmille ja läheisille. Julkisen häpeän pelko saa lapsen valitettavan usein suostumaan kiristäjän erilaisiin vaatimuksiin. Harva lapsi kertoo tapahtuneesta vaikka kyseessä on rikos, mistä tulee ilmoittaa poliisille.
Ilmoita – avun ja tuen saaminen johtaa usein parempaan lopputulokseen
Usein ajatellaan, että lasten seksuaalisten kuvien levitessä mitään ei ole enää tehtävissä, mutta aina voidaan tehdä jotain. Käytännössä se mitä voidaan tehdä riippuu pitkälti seksuaalisen kuvan luonteesta ja kuvassa esiintyvän nuoren iästä. On totta, että kuvien tai videoiden poistaminen internetistä on vaikeaa mutta laittomien kuvien osalta se ei ole mahdotonta.
Ota rohkeasti yhteyttä – Apua ja tukea hankalassa tilanteessa!
https://www.poliisi.fi/nettivinkki
www.riku.fi (Rikosuhripäivystys/Nuorten sivut)