Seksuaalinen väkivalta määritellään yhdeksi traumaattisimmista kokemuksista, jonka kohteeksi nuori voi joutua. Toisin kun yleisesti oletetaan, nuorten kohdalla tekijä on usein lähipiiristä. Tutun ja aiemmin nuorelle turvallisen henkilön tekemä seksuaalinen väkivalta aiheuttaa hämmennystä, kykenemättömyyttä toimia ja puolustautua. Lisäksi on tavallista, että nuori häpeää ja syyllistää itseään tapahtuneesta. Moni seksuaalista väkivaltaa kokenut nuori vaikenee väkivallasta ja vain murto-osa tekee poliisille rikosilmoituksen. Tämä on yleistä myös aikuisten kohdalla.
Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen verkkokyselyssä nuorilta kysyttiin seksuaalisesta väkivallasta. Kyselyyn vastasi 437 nuorta, joista yli sata kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa. Nuorista noin 70 ei osannut sanoa, oliko kokenut seksuaalista väkivaltaa vai ei. Moni nuorista ei ollut kertonut kokemastaan kenellekään.
”olen vähän hämmentynyt tässä vuoden aikana oppimistani asioista. en oikeesti tiennyt että niin moni kaveri on kokenut seksuaalista väkivaltaa, jopa raiskattu. tyttöjen ahdistelutilastot taas on ihan tuttua kauraa” – Nuori x / IRC-Galleria -
Seksuaaliseen väkivaltaan liittyy vaikenemisen kulttuuri. Vaikenemista vahvistaa usein pelko seurauksista. Nuori voi pelätä mitä perhe, vanhemmat ja erityisesti oma äiti ajattelee tapahtuneesta. Nuori saattaa ajatella, ettei häntä uskota tai että kertomisen jälkeen hän ei saa enää asua kotona. Oikean tiedon puuttuessa lastensuojeluilmoitus voi yhdistyä mielikuviin mahdollisesta lastensuojelulaitokseen sijoittamisesta. Seksuaalisen väkivallan tekijän ollessa aikuinen, nuoren luottamus aikuisia kohtaan haavoittuu. Ei ole mikään ihme, että seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutunut nuori sulkee tiukasti suunsa ja kantaa kipeän ja raskaan salaisuutensa yksin.
”Se, että voisi luottaa siihen, ettei asiasta nouse omaa elämää rajoittavaa paskamyrsky䅔 - Nuori z/ Demi -
Tutkimuksen mukaan nuorten kokemukset seksuaalisen väkivallan paljastumisesta viranomaisille vaihtelevat helpotuksen tunteesta voimakkaaseen kieltämiseen, ahdistukseen ja epätoivoon. Eri reagointitavat riippuvat seksuaalisen väkivallan luonteesta, kestosta ja tekijän suhteesta nuoreen. Alaikäiseen kohdistuneissa seksuaalirikoksissa asian ilmituleminen käynnistää rikosprosessin lisäksi lastensuojelullisia ja mahdollisesti terveydenhoidollisia prosesseja. Pitkäkestoinen, pahimmillaan vuosia kestävä rikosprosessi, ei ole nuoren edun mukaista. Nuorten kohdalla rikosprosessin toivoisi menevän nopeammin.
Rikosprosessin pitkittyminen voi pahimmillaan heikentää nuoren elämänhallinnan tunnetta ja hidastaa toipumista. Nuoren rikoksen uhrin heikko asema on huomioitu poliittisella tasolla ja oikeusministeri Anna-Maija Henriksson on asettanut työryhmän selvittämään nuoren rikoksen uhrin asemaan liittyviä epäkohtia. Erityisesti 15–17-vuotiaan nuoren ja rikoksen tekijän kohtaamiseen oikeudessa yritetään saada muutosta.
”…jotenkin tuntuu että näistä asioista puhutaan aivan liian vähän/ohitetaan kokonaan…” - Nuori c /IRC- Galleria-
Varhain aloitettu ikätasoinen turvataitojen harjoittelu ja seksuaalikasvatus sekä avoin keskustelu seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ovat keinoja ehkäistä seksuaalista väkivaltaa. Nuoret tarvitsevat selkeitä ohjeistuksia ja erityisesti yhdessä tehtäviä harjoitteita, miten toimia seksuaalisesti hämmentävissä tilanteissa ja miten puolustaa itseään. Ohjeistuksia tulee antaa niin reaali- kuin virtuaalimaailmaa ajatellen. Oikean tiedon turvin nuoren on helpompi toimia tilanteessa, jossa hänen henkilökohtaisia rajoja ylitetään.
Rikosuhripäivystys tekee paljon viranomaisyhteistyötä, jotta rikoksen uhrit saisivat tietoa palveluista ja ohjautuisivat paremmin avun ja tuen piiriin. Tavoitteena on, että esimerkiksi rikosilmoituksen tehnyt seksuaalirikoksen uhri tulee paremmin autetuksi ja hoitoon ohjatuksi. Valitettavan usein uhrin oikeudet toteutuvat vain osittain. Asiasta on tehty kirjallinen kysymys eduskunnan puhemiehelle ”Rikoksen uhrien tukipalvelut ja oikeudet ” (313/2013 vp)
Seksuaalirikoksen uhreja tulee aina kohdella erityisellä herkkyydellä. Jokaisella rikoksen uhrilla on oikeus tulla asianmukaisesti ja lempeästi kohdelluksi sekä ohjatuksi.
Lisää tietoa
www.riku.fi/nuoret
Nina Vaaranen-Valkonen, projektisuunnittelija