IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija


"...sellasta et oikeesti tuntuu ahdistavalta ja uhatulta"”

Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen verkkokyselyssä (N=461) kysyttiin seksuaalisesta häirinnästä netissä. Valtaosa nuorista, noin 70 prosenttia, vastasi kokeneensa seksuaalista häirintää netissä ja häirintä tapahtui pääosin tuntemattomien henkilöiden taholta.

Häirintä oli yleisimmin seksuaalisväritteistä ehdottelua tai kommentointia, pyyntöjä esiintymiseen web-kameran kautta ja/tai seksuaalissävytteisten kuvien pyytämistä. Vajaa puolet vastanneista kuvaili häirinnän olevan seksuaalisväritteisten juttujen kertomista yhteydenottajan taholta. Sadallekolmellekymmenelle nuorelle oli tarjottu leffalippuja, rahaa, vaatteita tai päihteitä vastineeksi seksuaalissävytteisten kuvien lähettämisestä.

Virtuaalimaailma on kiinteä osa nuoren sosiaalista elämää. Aktiivisuus niin kuvien lisäämisen kuin keskusteluihin osallistumisen kautta altistaa nuoria seksuaaliselle häirinnälle. Tulee kuitenkin muistaa, että seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää, ei reaali- eikä virtuaalimaailmassa.

"...no ei kehtaa"

Seksuaalinen häirintä netissä on varsin yleinen ilmiö. Kuitenkin kaikista kyselyyn vastanneista (N=461) vain 70 nuorta oli kertonut asiasta aikuiselle. Moni nuori häpeää seksuaalissävytteisiä kommentteja ja jää hämmentyneenä yksin häirinnästä aiheutuvan pahan olon kanssa. Rikosuhripäivystyksen chatissä nuoret voivat keskustella kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta RIKUn työntekijöiden kanssa.

IRC-Galleria to klo 14:30-17:30
RIKU chat arkisin www.riku.fi/nuoret

Seksuaalisesta häirinnästä voi laittaa viestiä myös nettipoliisille. Ota yhteys nettipoliisiin viimeistään silloin kun häirintä on toistuvaa. Nettipoliisi arvioi, onko asiassa tapahtunut rikos. He pystyvät myös puuttumaan netissä tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään.
www.poliisi.fi/nettipoliisi

Turvataidot ovat yksi keino ehkäistä seksuaalista häirintää ja väkivaltaa. Reaalimaailman turvataito-ohje toimii myös netissä: sano ei, poistu paikalta (tietokoneen ääreltä) ja kerro asiasta turvalliselle aikuiselle.

Lisää nettiturvallisuudesta ja rikosuhriasioista www.riku.fi/nuoret

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.