IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija

Normaaliin seurustelusuhteeseen ei kuulu jatkuva haukkuminen, uhkaaminen, rajoittaminen eikä töniminen, läpsiminen tai lyöminen. Lieväkin uhkaaminen tai väkivalta tuntuu aina pahalta. Ihastumisvaiheessa, suhteen alussa, uutta rakkautta katsotaan usein ruusuisten lasien läpi ja lievää väkivallan uhkaa tai väkivallan merkkejä ei huomata tai haluta huomata. Suhteessa ilmeneviä ongelmia vähätellään ja ihastuksen huonoa tai väkivaltaista käyttäytymistä selitellään itselle ja ystäville.
Poika- tai tyttöystävän osoittama raju mustasukkaisuus, rajoittaminen ja jatkuva perään soittaminen voivat aluksi tuntua rakkaudenosoituksilta ja merkkinä suhteen tärkeydestä ja erityisyydestä. Ystävien näkemisen ja muun elämän rajoittaminen, puhelimen tarkkailu, jatkuva pilkkaaminen tai läpsiminen etenee kuitenkin valitettavan usein yhä satuttavampiin sanoihin, lyönteihin tai muihin väkivaltaisiin tekoihin. Henkilökohtaisten rajojen ylittäminen voi edetä lähes huomaamatta, kunnes tulee tilanne, missä uhkaaminen tai väkivalta pelottaa ja sattuu.
Ihmisillä on luontainen halu löytää järkevä selitys elämässä tapahtuville asioille. Läheisen ihmisen halua satuttaa ja tuottaa kipua on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi selittää. Tämän vuoksi on tavallista, että väkivallan uhri häpeää tilannettaan ja alkaa etsiä syitä ja vikoja itsestään, omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään. Vastuu uhkaamisesta ja väkivallasta on kuitenkin aina henkilöllä, joka uhkaa ja satuttaa.
Seurusteluväkivaltaa kokevat yhtälailla sekä tytöt että pojat. Tyttöihin kohdistuva väkivalta näyttää tilastojen valossa yleisemmältä verrattuna poikiin, mutta tulokset ovat osin ristiriitaisia. Pojat, usein fyysisesti vahvempina, häpeävät tilannetta, missä ovat joutuneet oman kumppaninsa pahoinpitelemäksi ja vaikenevat seurusteluväkivallasta.
Seurustelusuhteessa ei kuulu tuottaa kipua toiselle ─ Älä hyväksy uhkailua äläkä väkivaltaa! Jos olet itse tai jos ystäväsi on kokenut lähisuhteissaan henkistä, fyysistä tai seksuaalista uhkaa tai väkivaltaa, niin kerro asiasta ja hae apua.
Seurusteluväkivallasta voit keskustella myös Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen työntekijöiden kanssa.

Kahdenkeskinen anonyymi chat arkisin www.riku.fi/nuoret
IRC Galleria chat torstaisin 14:30-17:30
Ryhmächat seurusteluväkivallasta käydään 8.8. klo 14:30-17:30
Tule keskustelemaan!
Vastaa myös kyselyyn seurusteluväkivallasta

Kysely seurusteluväkivallastaTorstai 01.08.2013 14:17, 1121 vastaajaa

Normaaliin seurustelusuhteeseen ei kuulu jatkuva haukkuminen, uhkaaminen, rajoittaminen, eikä töniminen, läpsiminen tai lyöminen. Lieväkin uhkaaminen tai väkivalta tuntuu aina pahalta, vaikka sen sanominen toiselle voi olla hankalaa. Väkivallan kohteeksi joutuminen voi hävettää ja aiheuttaa masennusta, hermostuneisuutta, nukkumisvaikeuksia tai itsetuhoisia ajatuksia/käyttäytymistä. Jos olet itse tai jos ystäväsi on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa seurustelusuhteessa, niin kerro siitä ja hae apua tilanteeseen. Seurusteluväkivallasta voi keskustella Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen työntekijöiden kanssa IRC chat to 14.30.17:30 tai RIKU chat http://www.riku.fi/nuoret
Ikä
Onko sinulla ollut seurustelusuhteessa sellainen olo, että teet väärin ja joudut pyytämään anteeksi ilman syytä?
Onko seurustelukumppani koskaan rajoittanut sinua tapaamasta ystäviäsi tai rajoittanut muuten elämääsi?
Onko seurustelukumppani koskaan haukkunut, uhkaillut, tutkinut puhelintasi tai epäillyt tekemiäsi?
Oletko koskaan kokenut seurustelusuhteessa seuraavanlaista väkivaltaa?
  • Voit valita 9 vastausta.
Onko seurustelukumppani koskaan painostanut tai pakottanut sinua?
  • Voit valita 7 vastausta.
Jos olet kokenut seurustelusuhteessa henkistä väkivaltaa, niin kuinka usein?
Jos olet kokenut seurustelusuhteessa fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, niin kuinka usein?
Jos olet kokenut seurustelusuhteessa väkivaltaa, niin liittyikö tilanteisiin päihteiden käyttöä?
Väkivaltainen poika/tyttöystäväni oli iältään?
Jos olet kokenut seurustelusuhteessa väkivaltaa, niin oletko kertonut siitä kenellekään?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.