Seurustelusuhteissa tapahtuva väkivalta satuttaa aina syvältä. Rakkaan ja itselle tärkeän henkilön tekemää väkivaltaa on vaikea ymmärtää ja uhri hakee tekoon usein turhaan syytä itsestä ja omasta toiminnasta. Väkivalta on rikos ja sen tekijä on aina vastuussa teostaan.
Lähisuhteissa koetun väkivallan käsitteleminen on usein hankalaa, sillä uhrin tunteet kumppania kohtaan voivat olla ristiriitaisia. Suhde voi tuntua hetkittäin hyvältä ja turvalliselta ja ajoittain satuttavalta ja turvattomalta. Pelosta ja kivusta huolimatta uhri voi tuntea väkivallan tekijää kohtaan myös rakkautta.
Seurusteluväkivallasta vaietaan
Seurustelusuhteeseen liittyvää väkivaltaa hävetään ja siitä ei usein kerrota kenellekään. Jos väkivallasta kerrotaan, niin usein vain lähimmälle ystävälle. Ystävän välitön reaktio on usein voimakas halu auttaa ja korjata tilanne. Uhrin päätöstä jäädä satuttavaan seurustelusuhteeseen tai yleensä vaikeutta irrottautua väkivaltaisesta suhteesta on vaikea ymmärtää. Auttaja voi olla vihainen uhrin päätöksille ja kokea epäonnistuneensa auttamisessa.
Irrottautuminen väkivaltaisesta suhteesta on usein vaikeaa
Seurustelusuhteen päättäminen ei ole koskaan helppoa ja myös väkivaltaisessa seurustelusuhteessa on hyviä hetkiä. Uhrin jäädessä väkivaltaiseen suhteeseen on hänelle ilmaistava selkeä huoli väkivallan toistumisesta. Ystävää on tärkeä muistuttaa, että apua ja tukea on mahdollista saada myös myöhemmin. Jos väkivallan kohteena on alle 18-vuotias nuori, niin asiasta tulee aina kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle.
Jos ystäväsi kertoo väkivallasta lähisuhteissaan
- Ota kertomus vastaan, kuuntele ja usko.
- Korosta väkivallan tekijän vastuuta ja nosta teot esiin epäoikeudenmukaisina.
- Auta, tue ja rohkaise ystävää uhripalvelujen piiriin.
- Akuutissa tilanteessa soita 112 ja tarvittaessa auta ystäväsi hoitoon esimerkiksi terveyskeskuksen päivystykseen. Voit myös katsoa RIKUn ohjeet Mistä apua ystävälle
Väkivaltaisessa suhteessa elävän ystävän tukeminen vaatii usein kärsivällisyyttä. Avun ja tuen tarjoaminen, uhripalveluihin ohjaaminen ja rohkaisu voivat kuitenkin auttaa uhria ensimmäisissä askeleissa kohti väkivallatonta elämää.
Onko sinun lähipiirissäsi ystäviä, joilla on väkivaltainen kumppani tai elätkö itse väkivaltaisessa suhteessa? Haluatko kysyä tai keskustella asiasta? Rikosuhripäivystys auttaa väkivallan uhreja, läheisiä ja väkivaltaa todistaneita.
Soita lähimpään RIKUn palvelupisteeseen tai tule RIKU chattiin.
Voit jutella ja keskustella täysin nimettömästi.
Älä jää yksin - väkivalta ei ole yksityisasia!
RIKU chat avoinna arkisin 9-15:00 aina kun työntekijä on toimipisteellään ja tiistaisin klo 17:00-19:00.
Vastaa RIKUn kuukauden pikakyselyyn seurusteluväkivallasta.
Oletko kokenut väkivaltaa lähisuhteissasi?Keskiviikko 06.08.2014 12:29, 474 vastaajaa
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.