IRC-Galleria

OikeusjuttuTiistai 03.04.2007 00:28

Joku oli varmaankin panetellut Josef K:ta, sillä eräänä aamuna hänet vangittiin, vaikka hän ei ollut tehnyt mitään pahaa.

* * *

- Luulen, että puheisiinne sisältyy ristiriita. [- -] Äsken te lausuitte, että mitkään todistelut eivät vaikuta tuomioistuimeen, sitten rajoititte väitteenne koskemaan julkista tuomioistuinta, ja nyt te sanotte, että syytön ei tarvitse mitään apua tuomioistuimessa. Se on kai ristiriitaista. Sitä vastoin te aikaisemmin lausuitte, että tuomareihin voi vaikuttaa henkilökohtaisesti, mutta väitätte nyt, että todelliseen vapauttamiseen, joksi te sitä sanotte, ei koskaan voi päästä henkilökohtaisen vaikutuksen avulla. Siinä on toinen ristiriitaisuus.

- Nämä ristiriitaisuudet on helppo selittää. Tässä on puhe kahdesta eri asiasta, siitä, mitä laissa sanotaan, ja siitä, mistä minulla on henkilökohtaista kokemusta, niitä ette saa sekoittaa toisiinsa. Laissa, jota tosin en ole lukenut, sanotaan tietenkin toisaalta, että syytön vapautetaan, mutta toisaalta siellä ei sanota, että tuomioihin voisi vaikuttaa. Nyt minulla on kuitenkin kokemusta vain päinvastaisesta. Minä en tunne yhtäkään tapausta, jossa syytetty olisi todella vapautettu, mutta useita tapauksia, joissa tuomioihin on vaikutettu. On tietenkin mahdollista, että syyttömyyttä ei esiintynyt minun tuntemissani tapauksissa. Mutta eikö se ole epätodennäköistä? Eikö niin monissa tapauksissa olisi ollut ainoatakaan syytöntä? [- -] - Milloinkaan - se minun täytyy myöntää - en ole ollut näkemässä tai kuulemassa ainoatakaan todellista vapauttamista.


Franz Kafka

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.