IRC-Galleria

Thaurnil

Thaurnil

Glóir do Dhia sna harda, agus ar talamh síocháin do lucht a pháirte.

Päivän sitaatti.Keskiviikko 21.02.2007 04:11

"Eivät kaikki englanninkielen miksi-alkuiset lauseet ole legitiimejä kysymyksiä. Miksi yksisarviset ovat onttoja? Jotkut kysymykset eivät yksinkertaisesti ansaitse vastausta. Mikä on abstraktion väri? Miltä toivo tuoksuu? Se että kysymys voidaan ilmaista kieliopillisesti oikeassa muodossa ei tee siitä mielekästä tai vakavaa huomiotamme ansaitsevaa."

- Richard Dawkins

Raamattukritiikkiä: 2. Mooseksen kirja.Maanantai 12.02.2007 04:00

Tässä artikkelissa käsittelen Exodusta, eli suomalaisessa Raamatussa 2. Mooseksen kirjaa, kriittisesti. Kuten Genesiksessäkin, tässäkin kirjassa löytyi erittäin paljon epätieteellisyyksiä, ristiriitoja, ja täysin absurdia tavaraa. Katsellaanpa lähemmin...

Heti ensimmäisestä luvusta löytyy täysin absurdi epätieteellisyys: verratkaapa näitä kahta jaetta.

"1:5 And all the souls that came out of the loins of Jacob were seventy souls: for Joseph was in Egypt already."

ja

"1:7 And the children of Israel were fruitful, and increased abundantly, and multiplied, and waxed exceeding mighty; and the land was filled with them."

Tässä vaiheessa olin tippua tuoliltani. Aikamoinen väestöräjähdys. Seitsemästäkymmenestä syntyy miljoonia, miten tämä on mahdollista? Luku Exodus 1:18 kannustaa ihmisiä valehtelemaan: kun heprealaiset valehtelivat faaraolle, Jumala siitä hyvästä lahjoitti heprealaisille heprealaisia naisia. Onko siis oikein valehdella? Luvussa Exodus 2:11 Mooses tappaa egyptiläisen. Mitä ihmettä? Jos kymmenessä käskyssä kielletään tappamasta niin miksi hitossa Mooses sitten itse heiluu tappamassa ihmisiä? Lisäksi, Exodus 2:14 ja Heb.11:27 ovat ristiriidassa keskenään. Ristiriita löytyy myös Exodus 2:18 ja Exodus 3:1 välillä, kosken Mooseksen appea.

Exodus 3:4 on hauska epätieteellinen absurdius. Mooses löytää palavan pensaan joka alkaa puhumaan hänelle. Mitähän ihmeen huumeita Mooses on vetänyt tässäkin vaiheessa? Vai onko joku muu nähnyt puhuvia palavia pensaita selvin päin? Siinä tapauksessa kannattaa käydä tutkituttamassa päänsä. Exodus 3:22 kannustaa varastamaan vaikka kymmenessä käskyssä kielletään varastamasta. Jumala itse vielä kannustaa heprealaisia varastamaan. Ristiriita jälleen. Exodus 4:2-9 on hauska ja absurdi kohta: Jumala näyttää Moosekselle taikatemppuja vaikka Raamatussa myöhemmin kielletään taikuus (noitanaisen älä salli elää yms.) ... ristiriita.

Lisäksi Jumala tunnustaa omin sanoin Moosekselle että hän tekee ihmisistä sokeita ja kuuroja. Ottaen huomioon mitä myöhemmin Raamattu sanoo vammaisuudesta, tässä on sekä suuri epäoikeudenmukaisuus että ristiriita. Ja lisäksi epätieteellisyys. (Exodus 4:11)

Exodus 4:21 on varsin mielenkiintoinen jae: Jumala itse kovettaa faaraon sydämen ja tämän jälkeen alkaa rankaisemaan egyptiläisiä siitä että faarao ei päästä heprealaisia lähtemään. Exodus 4:23 kertoo kuinka Jumala uhkailee faaraota hänen esikoispoikansa tappamisella ja tämän jälkeen Exodus 4:24 kertoo kuinka Jumala yrittää tappaa jo Mooseksenkin. Paha päivä Jumalalla kenties?

Exodus 4:25 onkin jo sitä itseään eri verijuhlia. Sipporat ensin ottaa piikiven käteensä, tämän jälkeen silpoo lapsensa sukuelimet, jonka jälkeen laittaa poikansa juuri irtileikatun esinahan Mooseksen jalkojen väliin. Absurdia. Ja varsin veristä. Exodus 6:16 sisältää taas epätieteellisen pitkiä elinaikoja. Enpä ole vielä törmännyt henkilöön joka eläisi 137-vuotiaaksi...

Exodus 6:20 sisältää insestiin kannustamista. Ristiriita Leviticuksen kanssa, Lev. 18:12 ja Lev. 20:19 selvästi kieltävät moisen touhun. Tästä on tietenkin löydetty ristiriitoja aiemminkin.

Exodus 7:3 kertoo kuinka Jumala taas vaihteeksi kovettaa faaraon sydämen ja alkaa rankaisemaan faaraota siitä etteivät heprealaiset pääse lähtemään pois. Tämä on epäoikeudenmukaista mutta myös ristiriita, nimittäin 1 Samuel 6:6 kovasti väittää että faarao itse kovetti oman sydämensä. Exodus 7:9 sisältää taas vaihteeksi varsin naurettavan epätieteellisyyden. Kokeile itse heittää keppiä maahan, siitä ei takuuvarmasti tule käärmettä vaikka kuinka viskoisit. Exodus 7:11 vielä väittää että faaraon omatkin maagikot pystyivät tähän temppuun. Miksi ihmiset eivät tee tällaisia temppuja televisiossa nykyään? :D

Jumala kovettaa faaraon sydämen kolmannen kerran. Tästä seuraa se, että Jumala rankaisee viatonta faaraota ja egyptiläisiä muuttamalla niilin veden vereksi. (Exodus 7:17-24) Ja tottakai faaraon omatkin maagikot pystyivät tähän temppuun. Tämäkin taikatemppu olisi hauska nähdä vaikkapa David Copperfieldin tekemänä televisiosta. :D Ja lisää seuraa. Jumala heittää sammakoita egyptiin. Ja tottakai, faaraon maagikot tekevät taas saman tempun. Milloin alkaa kanien veteleminen hatusta? :D Seuraavaksi tuleekin sitten syöpäläisiä. Ja tähän ei enää faaraon maagikotkaan pysty. Loppujen lopuksi egyptiläisten kimppuun tulee kamala määrä paarmoja. Tämä koko episodi oli varsin hupaisaa luettavaa.

Exodus 9:3 kertoo kuinka Jumala tappaa egyptin kaiken karjan viidennessä vitsauksessa. Loppujen lopuksi seitsemännessä ja kymmenennessä vitsauksessa Jumala tappaa koko egyptin karjan uudelleen. Tässä on vain yksi pieni mutta - mistä egyptiläiset pieraisivat lisää karjaa kun entinen oli kuollut? Exodus 9:9 mukaan Jumala kovetti taas faaraon sydämen mutta, tämäkin on ristiriidassa 1. Samuel 6:6 kanssa. Viidennen kerran tämä tapahtuu Exodus 10:2 mukaan, ja sama ristiriita jälleen. Ja kuudes kerta Exodus 10:20 mukaan.

Hauska epätieteellisyys on myös yhdeksäs vitsaus: kolme päivää kestävä pimeys. Enpä ole koskaan kuullutkaan että kolme päivää voisi olla pimeää. Tämä on tieteellisesti täysi mahdottomuus. Ja Exodus 10:27 sanoo jälleen kerran että Jumala kovettaa faaraon sydämen. Eikö Jumala ikinä kyllästy?

Exodus 11 ja Exodus 12 ovatkin sitten jo massamurha. Jumala tappaa kasapäin viattomia lapsia. Sitä ennen toki hän kovettaa faaraon sydämen viimeisen kerran (Exodus 11:10) että voisi saada hyvän syyn teurastukselleen. Exodus 12:12 mukaan tämän joukkomurhan kohteeksi eivät joudu pelkästään ihmiset vaan myös eläimet. Mitä pahaa eläimet ovat tehneet? Julmaa ja epäoikeudenmukaista. Samaisen raamatunjakeen mukaan on olemassa myös muita Jumalia, vaikkakin Raamattu kieltääkin muut Jumalat useassa muussa jakeessa. Mitä ihmettä?

Exodus 12:35 kertoo kuinka Jumala rohkaisee heprealaisia varastamaan egyptiläisiltä. Kymmenen käskyä kieltää varastamisen. Ristiriita siis. Exodus 12:45 hyväksyy taas vaihteeksi orjuuden.

Exodus 13:2 kertoo kuinka Jumala käskee uhraamaan itselleen jokaisen miespuolisen esikoisen - sekä ihmisen että karjan. Jos ette usko niin lukekaapa itse:

"Sanctify unto me all the firstborn, whatsoever openeth the womb among the children of Israel, both of man and of beast: it is mine."

Siis WTF? Ensin Jumala teurastaa kaikki egpytiläisten esikoiset. Tämän jälkeen hän vaatii heprealaisiakin tekemään niin. Mahtavaa. Tässä meillä taas rakastava ja oikeudenmukainen Jumala. Joopajoo.

Exodus 13:17 mukaan israelilaiset kulkevat filistealaisten maan läpi. Muuten hyvä mutta filistealaiset eivät tuohon aikaan asuneet kyseisellä alueella, vaan asuttivat Kanaanin maan vasta muutama sata vuotta myöhemmin. Absurdi epätieteellisyys taas on Exodus 13:21, joka väittää että Jumala kulkee pilvipatsaan päällä päivisin ja tulipatsaan päällä öisin. Joopajoo jälleen... uskokoon ken tahtoo...

Exodus 14:23 väittää taas että faarao jahtasi israelilaisia kaikilla egyptin hevosilla. Muuten hyvä mutta tuossa vaiheessa hevosia oli tasan nolla, sillä Jumala oli aiemmin jo tappanut kaikki hevoset. Tämä päättyy siihen, että Jumala hukuttaa egyptiläisten armeijan. (Exodus 14:28) ... ja lisää ruumiita tämän "rakastavan ja oikeudenmukaisen" Jumalan toimesta. Aivan. Exodus 15:3 tunnustaa suoraan että Jumala on sodan Jumala ja julma sellainen. Exodus 15:6 mukaan Jumala murskaa ihmisiä oikealla kädellään. Exodus 15:9 mukaan Jumala taas tyydyttää himojansa tappamalla ihmisiä. Exodus 15:10 mukaan Jumala hukuttaa ihmisiä. Exodus 15:11 väittää taas että on useita Jumalia - ristiriita jälleen. Exodus 15:12 taas sanoo että Jumala saa maan nielemään ihmisiä oikealla kädellään. Exodus 15:26 mukaan jos teet niin kuin Jumala sanoo, hän ei rankaise. Muuten käy huonosti.

...että se siitä rakastavasta ja oikeudenmukaisesta Jumalasta. Mutta mennäänpä eteenpäin.

Exodus 16:8 on oppikirjaesimerkki siitä taktiikasta mitä uskonnolliset johtajat ovat aina käyttäneet. Kun ihmiset valittivat Moosekselle, hän leimasi ihmiset kerettiläisiksi ja sanoi että valitukset ovat suoraan Jumalaa vastaan. Tällaista menettelyä näkee nykyään Iranissa ja Saudi-Arabiassa, historiassa esimerkkejä löytyy esimerkiksi keskiajalla tästä taktiikasta.

Exodus 15:14-15 väittää että mannaa sataa taivaalta. Uskokoon taas vaihteeksi ken tahtoo. Ainakin kun Exodus 16:35 väittää vielä että israelilaiset söivät mannaa 40 vuotta. Mahtoi olla yksipuolinen ruokavalio. Samanlainen epätieteellisyys on Exodus 17:1, joka kovasti väittää että Mooses otti vettä kalliosta. Täysin mahdotonta. Exodus 17:11 sisältää myös lisää mukavia epätieteellisyyksiä: niin kauan kun Mooses piti käsiään ylhäällä, olivat israelilaiset voitolla amalekilaisia vastaan. Mutta jos Mooses päästi kätensä vaipumaan, olivat amalekilaiset voitolla. Absurdia. Kuten voitte arvata, siitä syntyi massamurha taas vaihteeksi. Exodus 17:16 sanoo että Jumala käy sukupolvesta sukupolveen sotaa amalekilaisia vastaan. Terrorismia.

Exodus 18:11 väittää taas kerran ristiriitaisesti että useita Jumalia on olemassa. Tämähän alkaa olla aika polyteistista tavaraa. Exodus 19:5 mukaan Israelilaiset ovat herrakansaa ja kaikkien muiden yläpuolella. Suvaitsematonta, eikö? Exodus 19:12 tuomitsee kaikki siinainvuorta koskettavat ihmiset kivitettäväksi elävältä.

Sitten tuleekin kymmenen käskyä. Ristiriitoja löytyy.

Ensimmäinen käsky on selvästikin ristiriitainen usean muun raamatunkohdan kanssa, sillä Raamattu mainitsee useita Jumalia olevan olemassa. Ihmiset usein unohtavat tämän, mutta pakkohan tämä on mainita kun kerran kymmenen käskyä on kristinuskon peruspilari:

"20:4 Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth."

Eli tämä kieltää myös kuvien, patsaiden, yms. tekemisen. Kuulitte aivan oikein.

Ja mitä tämän käskyn rikkomisesta seuraa? Katsotaanpa Exodus 20:5...

"20:5 Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me;"

...kyllä. Tämä kostetaan kolmanteen polveen saakka.

Toisessa käskyssä ei ole mitään erikoisempaa mainittavaa.

Kolmas käsky koskee sapattia mutta kyseinen käsky hyväksyy myös orjuuden, ks. Exodus 20:10. Tähän sisältyy myös epätieteellisyys, Exodus 20:11, joka väittää että maailma luotiin kuudessa päivässä. Tämä on nykytieteen valossa suurta puppua. Ristiriitoja löytyy tästäkin...

Exodus 16:29, Exodus 20:8, Exodus 31:13-15, Exodus 34:21, Exodus 35:2, Leviticus 19:3, 30, Leviticus 23:3, Numbers 15:32, 36, Deuteronomy 5:12, ja Isaiah 56:2 sanovat että sapattia pitää viettää, MUTTA: Raamatusta lyötyy myös seuraavat jakeet jotka väittävät että sapattia ei tarvitse viettää: Isaiah 1:13, Matthew 12:2, John 5:16, Romans 14:5, Colossians 2:16. Ristiriita.

Entäpä sitten vanhempien kunnioittaminen, eli neljäs käsky? Tästä löytyy myös ristiriitoja.

Exodus 20:12, Deuteronomy 5:16, Ephesians 6:2, Proverbs 1:8, Proverbs 23:22, Malachi 4:6 käskevät kunnioittamaan vanhempiaan mutta... ristiriidassa tämän kanssa ovat Matthew 12:47-48, Matthew 23:9, Mark 3:32-33, Luke 9:59-60, ja Luke 14:26. Legendaarisin käskyistä lienee viides käsky, joka kieltää tappamisen. Lienee sanomattakin selvää että Jumala on rikkonut tätä käskyä itse useita kertoja...

Kuudes käsky kieltää huorinteon. Tässäkin on ristiriitaisia viitteitä. Exodus 20:14, Deuteronomy 5:18, ja Hebrews 13:4 vs. Numbers 31:18, Hosea 1:2, Hosea 3:1.

Seitsemäs käsky kieltää varastamisen. Jo tässäkin kirjassa Jumala kannusti heprealaisia varastamaan egyptiläisiltä, joten se siitä käskystä. Samoin kahdeksas käsky on puppua siltä osin että Exoduksen ensimmäisissä jakeissa Jumala kannusti ihmisiä valehtelemaan. Yhdeksäs käsky taas osoittaa Raamatun primitiivisen maailmankuvan: naiset ovat miehen omaisuutta siinä missä karjakin. Samoin kymmenessä käskyssä hyväksytään orjuus.

Ja lopuksi Exodus 20:24 antaa ohjeet uhrieläinten tappamiseen. On siinäkin meillä taas rakastava ja rauhanomainen Jumala... Sitten tulee Exoduksen paras osuus jossa paljastuu koko Raamatun primitiivinen maailmankuva. Nimittäin lainsäädäntö.

Heti ensiksi, Exodus 21:2 hyväksyy jälleen orjuuden. Exodus 21:7 hyväksyy tyttärensä myymisen. Exodus 21:10 hyväksyy polygamian. Exodus 21:15 käskee tappamaan tottelemattomat lapset, samoin kuin Exodus 21:16. Exodus 21:20 kannustaa kiduttamaan. Exodus 21:22 hyväksyy abortin (pro-life - aktivistit unohtavat usein tämän raamatunjakeen), Exodus 21:24 on taas perinteinen "silmä silmästä - hammas hampaasta" - pykälä, samoin Exodus 21:25. Exodus 21:26-27 hyväksyy orjien hakkaamisen, Exodus 21:28 käskee kivittämään härän kuoliaaksi, samoin Exodus 21:29. Exodus 21:32 hyväksyy orjuuden jälleen. Samoin Exodus 22:3.

Exodus 22:16 on hauska raamatunjae joka taas vaihteeksi kertoo Raamatun primitiivisen maailmankuvan: jos mies viettelee kihlaamattoman naisen ja tämän jälkeen harrastaa seksiä tämän kanssa, on miehen maksettava tytön isälle täysi morsiamenhinta ja mentävä tämän kanssa naimisiin. Ellei isä suostu on miehen maksettava isälle menetetystä neitsyydestä. Tämä raamatunjae taas kertoo sen kuinka raamatussa nainen on vain miehen omaisuutta.

Exodus 22:18 on taas "noitanaisen älä salli elää" - jae josta saamme kiittää esimerkiksi katolisen kirkon noitavainoja. Tämäkin on ristiriidassa usean muun raamatunjakeen kanssa. Exodus 22:19 hyväksyy kuolemantuomion. Exodus 22:20 on ristiriitainen jae taas vaihteeksi Jumalien määrien osalta. Samoin Exodus 22:28. Exodus 22:29 taas käskee uhraamaan ihmisiä. Exodus 23:1 kieltää valehtelemisen vaikka Jumala on itse omaa kansaansa kannustanut aiemmin tässä kirjassa valehtelemaan. Samoin Exodus 23:7. Exodus 23:13 on jälleen ristiriitaista tietoa Jumalien määristä. Exodus 23:17 on silkkaa sovinismia. Exodus 23:19 on absurdius joka kieltää lapsen keittämisen äitinsä maidossa (WTF?!), ja Exodus 23:24 kieltää uskonnonvapauden. Exodus 23:27 kertoo että Jumala tuhoaa kaikki ihmiset. Exodus 23:28 kertoo kuinka Jumalalla on herhiläisiä harhaoppisten varalle. Exodus 23:32 on taas perinteinen suvaitsemattomuuspykälä.

Exodus 24:5 kertoo kuinka Mooses roiskuttaa verta ihmisten päälle (WTF?!), ja Jumala vielä ilahtuu tästä... (WTF?!??!?!) Exodus 24:10 väittää että Jumalalla on safiiri jalkansa alla. Exodus 25:18 taas on ristiriidassa Exodus 20:4 kanssa.

Exodus 28:30 taas on siitä hauska kohta, että se kertoo urimmista ja tunnimmista. Oikeastaan kyse on kaksipuoleisesta "taikakolikosta" joka antaa kyllä/ei - vastauksen mihin tahansa kysymykseen. Ja mitä siitä taikuudesta taas sanottiinkaan? Absurdius.

Exodus 29:12 on perinteinen eläintentappojae. Tätä verellä mässäilyä sitten jatketaankin pitkään, Exodus 29:18 jopa sanoo että palavan raadon haju on hyvä tuoksu Jumalan nenässä. (WTF?)

Exodus 29:36 on jae jonka moni unohtaa. Raamatun mukaan jokaisen on uhrattava mullikka kerran päivässä. Olethan sinäkin jo uhrannut mullikkasi? Entäpä ne kaksi lammasta jonka Exodus 29:38 määrää? Exodus 30:20 on hyvä jae lapsien pelotteluun. Kyseisen jakeen mukaan jos lapsi ei pese ennen ateriaa käsiänsä, hän kuolee. Exodus 30:33 kieltää muukalaisten valelemisen pyhällä öljyllä. Suvaitsematonta. Exodus 30:37 taas uhkailee karkoituksella sitä joka käyttää Jumalan suosikkiparfyymia. (WTF?)

Exodus 31:13 on sekä ristiriitainen että julma pykälä. Tämän raamatunjakeen mukaan sapatinrikkojat pitää kivittää vaikka useissa muissa raamatunjakeissa sanotaankin että sapattia ei tarvitse viettää. Exodus 31:17 taas sanoo että Jumala oli väsynyt luotuaan taivaan ja maan. Ristiriitainen jae Isaiah 40:28 kanssa.

Exodus 32:1-35 kertoo taas kuinka Jumala rankaisee armotta ihmisiä koska he seurasivat heille Jumalan itsensä osoittamaa uskonnollista johtajaa. Reilukerho kokoontui jälleen kerran. Exodus 32:20 kertoo mitä Mooses teki: hän poltti kultaisen vasikan sulaksi, sekoitti sen veteen ja juotti ihmisille. Julmaa.

Exodus 32:27 kertoo taas kuinka Jumala rikkoo itse laatimiaan käskyjä ja tappaa noin 3000 ihmistä. Exodus 32:35 kertoo taas, kuinka Jumala tappoi vähän lisää ihmisiä. Miten se viides käsky taas kuuluikaan?

Tähän päättyi Exoduksesta kertova osa. Ristiriitoja, absurdiuksia, julmuuksia, epätieteellisyyksiä ja totaalista WTF-tavaraa löytyi kyllä aivan tarpeeksi. Seuraava osa käsittelee Leviticusta, eli suomenkielisessä Raamatussa Mooseksen 3. Kirjaa.

Päivän sitaatti.Perjantai 09.02.2007 18:41

"Today, the theory of evolution is an accepted fact for everyone but a fundamentalist minority, whose objections are based not on reasoning but on doctrinaire adherence to religious principles"

- James D. Watson

Uutispläjäys.Perjantai 09.02.2007 18:33

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruotsalaisista 25% pitää astrologiaa tieteenä. Suomessa taas kolmasosa ei usko siihen faktaan että ihminen on polveutunut muista eläinlajeista.

...en yhtään ihmettele sitä että kreationismi, "älykäs suunnittelu" ja muut pseudotieteet nostavat päätänsä maailmassa, kun ihmisiä ei ole koulutettu tarpeeksi. Luulisin että suurin osa näistä "evoluutiokriittisistä" kreationisteista ei ole edes lukenut Charles Darwinin "Lajien Synty" - teosta joka on evoluutioteorian perusteos.

Suosittelen muuten tuota teosta itse kullekin luettavaksi. :)

Vanha vitsi uusissa raameissa.Tiistai 06.02.2007 10:50

Tulipalon kunniaksi pieni vitsinpoikanen: miten saat koiran sanomaan miau?

- Käytät sitä ensin pihalla ja sen jälkeen työnnät sirkkelin läpi.

...enää ei tarvita edes sitä nestemäistä typpeä, pelkkä pihalla käyttäminen riittää. :-/ Jos haluaa itsensä palelluttaa niin itä-Suomi on kyllä loistava paikka siihen tarkoitukseen.
En ymmärrä ihmisiä jotka väittävät että Raamattu on kirjaimellisesti totta ja tipahtanut taivaalta. Perusteita tälle löytyy itse Raamatusta, joka on kuin puhki ammuttu sveitsiläisjuusto. Aukkoja, ristiriitoja, epätieteellisyyksiä. Blogissani olen nyt aloittanut sarjan, jossa käsittelen Raamattua skeptisesti ja kriittisesti, kirja kirjalta. Ensimmäinen sarjan kirja alkaa heti alusta, eli Mooseksen 1. Kirjasta. Olen käyttänyt lähdeteoksena englanninkielistä Raamattua, johtuen siitä että suomenkielistä on usein enemmän tai muuteltu suomennoksien takia.

Heti aluksi, Gen. 1:1-2:3 eli ensimmäinen lause koko kirjasta, on selvässä ristiriidassa Gen.2:4-25 kanssa. Kaksi eri luomiskertomusta. Tämän jälkeen Genesis 1:3 ilmoittaa suorastaan epätieteellisyyden: "Let there be light." Siis hetkinen, olenko minä opiskellut fysiikkaa ja esimerkiksi Maxwellin yhtälöitä aivan turhaan? Fysiikan mallien mukaan tällaisen pitäisi olla jo aivan mahdotonta. Ja mistä ihmeestä se valo tuli muutenkin kun Jumala loi tähdet ja auringon vasta neljäntenä päivänä? Hatustako? (Genesis 1:14-19)

Seuraavaksi, Genesiksen mukaan Jumala käyttää peräti yhden kuudesosan luomisajasta taivaankannen luomiseen. Siis hetkinen. Mitä ihmettä? Taitaa olla aika heikkoa luomistyötä jos taivaankansi valmistuu noin hitaasti. Etenkin jos tämän on tarkoitus erottaa korkeammat vedet matalammista vesistä. Outoa kerrassaan. Ja sangen absurdia. (Genesis 1:6-8)

Ja seuraavaksi, varsin herkullinen epätieteellisyys. Nimittäin Genesis 1:11-13. Jumala luo kasvit kolmantena päivänä, vaikka auringon hän luo vasta neljäntenä päivänä. Lienee taas kaikkitietävä Jumalamme hieman erehtynyt, etenkin kun tiedämme nykyään kaikki, että kasvit toimivat fotosynteesin avulla ja fotosynteesissä tarvitaan auringonvaloa.

Olen yleensä kuullut että Raamatussa kielletään esimerkiksi astrologia. Eipä muuten edes siltä näytä: Genesiksessä sanotaan, että tähdet ja aurinko on luotu sitä varten että niistä voidaan lukea ennusmerkkejä. Miksi sitten astrologia tuomitaan jos kerta aurinko ja tähdet on luotu juuri tätä tarkoitusta varten? (Genesis 1:14) ... ristiriita jälleen siis.

Varsin mielenkiintoinen huomio löytyy myös seuraavasta: "And God set them in the firmament of the heaven to give light upon the earth." (Genesis 1:17) ... nykyään tiedetään että vain murto-osa tähdistä näkyy paljailla silmillä. Samoin Raamatun yksijumalaisuus on kyseenalainen: Genesis 1:26. "Let us make man in our image, after our likeness." Montako Jumalaa taas olikaan? Kovasti fundamentalistit väittävät että vain yksi vaikka Raamattu sanookin toista.

Luomiskertomuksen ongelmat sen kun jatkuvat: Genesis 2:4. "These are the generations of the heavens and of the earth -- " Vertaapa Genesis 1:1-2:3, jossa esitetään luomiskertomuksen tapahtumat ihan eri järjestyksessä. Ristiriita! Samoin ristiriita löytyy Gen 2:5:stä, jossa väitetään että kasvit luotiin ensin ja sitten vasta ihminen, mutta nyt väitetäänkin toisin päin. Ristiriita jälleen. Samoin ensimmäinen luomiskertomus on ristiriidassa Gen 2:7 kanssa: ensimmäisessä versiossa väitetään että ihminen luotiin vasta eläinten jälkeen mutta nyt väitetäänkin että ihminen luotiin ennen eläimiä. Epätieteellisyys ja ristiriita, nykyään tiedetään että ihminen kehittyi miljoonien vuosien kuluessa.

Ja sitten kolmanteen lukuun. Heti ensimmäisissä riveissä löytyy varsin absurdi kohta. "The serpent ... said unto the woman" Kyllä. Käärme houkuttelee Eevan syömään hyvän ja pahan tiedon puusta mutta Eeva saa kaikki syyt niskoilleen! Miksi Jumala ei tehnyt käärmeelle mitään? Kohdella nyt viatonta naisparkaa noin julmasti... se siitä oikeudenmukaisesta ja rakastavasta Jumalasta. Tähän liittyen myös toinen ristiriitaisuus: Aatami sai kyllä syödä hyvän ja pahan tiedon puusta (Genesis 3:6) vaikka Jumala kielsi häntä. Kovasti Jumala näytti uhkailevan Aatamia kuolemalla mutta Raamatun mukaan Aatami eli vielä 930 vuotta tämän jälkeen. Tasa-arvoistako? Phah. Lisäksi Aatami itse näyttää mallia naisten kohtelulle: Genesis 3:12-13. Aatami syyttää itse Eevaa puusta syömisestä ja Eeva syyttää käärmettä. Kuinka kävikään? Ilmeisesti Raamatun mukaan saat tehdä mitä lystäät jos satut olemaan mies. Eeva sen sijaan alistettiin, ja Raamatun mukaan kaikki muutkin naiset hänen jälkeensä. Tämä alkaa olemaan varsin hupaisa kirja kaikessa sovinistisuudessaan. Mihin jäi rakkaus ja tasa-arvo?

Hauska väite on myös Genesis 3:20. Tämä Raamatunkohta väittää että jokainen meistä on Aatamin ja Eevan jälkeläinen. Nykytiedon valossa, jos näin olisi, ihminen olisi kuollut sukupuuttoon ajat sitten. Sukurutsauksesta nimittäin tulee perinnöllisiä sairauksia ja geenipooli heikkenee ja tästä seuraa hyvin nopeasti lajin kuoleminen sukupuuttoon.

Seuraavaksi, mielenkiintoinen seikka neljännestä luvusta: taisi olla itse Jumalallakin näppinsä pelissä ensimmäisessä väitetyssä murhassa. (Genesis 4:3-5) Jumala piti enemmän tapetuista eläimistä (Abelin uhri) kuin Kainin kasvisuhreista. Minkälainen Jumala oikein vaatii sitä, että hänelle pitää tappaa eläimiä uhriksi? Ei ainakaan hyvä sellainen. Genesis 4:17 on myös mielenkiintoinen: "And Cain knew his wife -- " ... siis heeeeeetkinen! Mistä Kainille putkahti vaimo? Hatustako jälleen? Ja lisää mielenkiintoisuuksia, samasta jakeesta. " -- he builded a city" ... yksinkö? Enpä usko.

Raamatun kannattama yksiavioisuus on myös kyseenalainen juttu (Genesis 4:19): " -- And Lamech took unto him two wives." Kyllä. Aivan oikein. KAKSI vaimoa, siis polygamiaa. Ja varmaan arvaatte miten tämä äijä kohtelee vaimojaan... Genesis 4:24 tarjoilee herkkupaloja oikeudenmukaisuudesta. Lamech tappaa miehen ja väittää että mikäli Kainin murhaajalle kostetaan seitsemänkertaisesti, niin kuka hänet tappaakin, hänelle kostetaan 77-kertaisesti. Ei kovin oikeudenmukaiselta kuulosta... Genesis 4:25 kertoo myös siitä, kuinka Aatami löytää jälleen vaimon, Sethin, joka synnytti pojan. Muuten hyvä, mutta mistä Aatami vaimonsa löysi?

Viides luku alkaa hauskalla tavalla: Eeva ei ollutkaan Eeva vaan Aatami. "Male and female created he them; and blessed them, and called their name Adam -- ". Kyllä. Kuulit oikein. Mitään Eevaa ei ollutkaan, oli vain Aatami ja Aatami. Lisäksi, Genesis 5:4 väittää että Aatami alkoi saamaan joskus 800 vuoden kuluessa myös tyttäriä poikien lisäksi. Ja nämä tyttäret olivat melkein ainoat syntyneet tyttäret Raamatussa. Mielenkiintoisen epätieteellistä sinällään - jos Raamatussa ei ollut naisia niin miksi hitossa ihmisiä on nykyään niin paljon? Lisääntymiseen kun tarvitaan sekä mies että nainen. Viidennen luvun ihmiset olivat varsin (epätieteellisen) pitkäikäisiä: Seth eli 912 vuotta, Enos 905 vuotta, Kainan 910 vuotta, Mahalaleel 895 vuotta, Jared 962 vuotta, Methuselah 969 vuotta, Lamech 777 vuotta. Ainiin - Nooa sai kolme poikaa yhden vuoden aikana, 500-vuotiaana. Montako vaimoa hänelläkin lienee ollut...

Ja Jeesusko muka Jumalan ainoa poika? Väärä vastaus! Genesis 6:2 sanoo seuraavaa: "-- the sons of God saw the daughters of men that they were fair; and they took them wives of all which they chose." Ristiriita, epätieteellisyys, ja epämääräinen muutenkin. Oikea herkkupala. Absurdius löytyy myös tästä: Genesis 6:5. Jumala tappaa KAIKEN ELOLLISEN vain koska ihmisen MIELIKUVITUS on "paha". Taitaa olla koko Raamattu mielikuvituksen tuotetta. Genesiksen viidennessä luvussa väitetään myös, että Nooa oli täydellinen (Genesis 6:9). Eipä tainnut kovin täydellinen Nooa olla, kun hän oli humalassa kolmen poikansa edessä. (Tästä lisää yhdeksännessä luvussa.) Absurdius löytyy myös siitä, että Jumala suuttuu koska maapallo on väkivaltainen paikka ja päättää tappaa kaikki jotta maapallosta tulisi vähemmän väkivaltainen. No, on tuokin tapa ratkaista asiat. (Genesis 6:11-13) Nooan arkki ja vedenpaisumus onkin sitten sellainen suuri absurdius ja epätieteellisyys, sekä ristiriitaisuus että sitä en pahemmin tässä käsittele. Mielenkiintoista olisi nähdä miten esimerkiksi arkkibakteerit tai muu erikoisolosuhteita vaativa laji pärjäisi sellaisissa olosuhteissa. Koko tulva päättyy mielenkiintoisella tavalla. Juuri kun Jumala on tehnyt maailmasta väkivallattoman paikan tappamalla kaiken elollisen, Nooa laittaa alttarin pystyyn ja samalla järjestää aikamoisen verilöylyn. (Genesis 8:20)

Kuten sanottua, Nooahan ei mikään puhtoinen mies ollut. Otettuaan muutaman lasin viiniä, Nooa heiluu teltassaan alasti. Nooan pojat näkevät isänsä alasti (hui kamala...) ja peittävät Nooan. Kun Nooa kuulee mitä hänen poikansa ovat tehneet hänelle (laittaneet vaatteita hänen ylleen), hän kiroaa krapulapäissään poikansa. Oikeudenmukaista, eikö? (Genesis 9:20-25) Tässä on myös ensimmäinen Raamatullinen oikeutus orjuudelle.

Genesiksen kymmenes luku on pääosin sukuluetteloita. Siirrymme siis yhdenteentoista lukuun, joka onkin taas varsin mielenkiintoista luettavaa Baabelin torneineen. Genesis 11:5 väittää että Jumala tuli maan päälle katsomaan tornia. Siis hetkinen? Eikö hän nähnyt sitä siltä istumalta jos hän kerta oli niin kaikkivoipa? Tässä luvussa on myös mielenkiintoisen pitkäikäisiä ihmisiä. Shem eli 600 vuotta, Arphaxd 438 vuotta, Salah 433 vuotta, Eber 464 vuotta, Peleg 239 vuotta, Reu 239 vuotta, Serug 229 vuotta, Nahor 148 vuotta, Tehar 205 vuotta. Lisäksi yhdestoista luku jättää avoimen kysymyksen - kuka olikaan Abrahamin isä, Azar vai Terah?

Oikeudenmukaisuutta Jumalan tapaan löytyy Genesiksen 12.luvusta: Jumala lähettää faaraolle ruton vain koska faarao uskoi Aabrahamin valhetta.

Genesis 13 sisältää mielenkiintoisen jakeen: Gemesis 13:14-15 joka väittää että Kanaanin maa kuuluu Aabrahamin jälkeläisille ikuisesti. Moni muu jae, kuten Heb.11:13, kuitenkin sanoo ettei Jumala pitänyt lupaustaan. Häneen ei siis kannata luottaa tässäkään.

Genesis 14 sisältää jälleen mukavan pikku ristiriidan: Genesis 14:7. Tässä jakeessa väitetään että Amalekilaiset surmattiin ennen kuin Amalek oli edes syntynyt. (Amalek oli Eesaun poika.) Genesis 14:14 hyväksyy myös orjuuden. Aabraham lähettää orja-armeijan kaappaajansa perään.

Genesiksen 15.luvussa laitetaan taas eläimiä lihoiksi: Genesis 15:9 kertoo kuinka Jumala itse käskee Aabrahamin tappaa eläimiä. Taas vaihteeksi alan miettimään minkälainen Jumala vaatii eläinuhreja itselleen.

Genesis 16:2 hyväksyy polygamian. Genesis 16:6 taas hyväksyy naisten hakkaamisen. "Do to her as it pleaseth thee." Genesis 16:9 taas hyväksyy jälleen kerran orjuuden. "Submit thyself under her hands."

Genesis 17 sisältää lasten silpomista (Genesis 17:10), orjuuden hyväksymistä (Genesis 17:12), suvaitsemattomuutta (Genesis 17:14), ja kaiken huipuksi: insestiä! (Genesis 17:16)

Genesis 18 on osoitus siitä että Jumala ei ole kaikkivoipa. "Where is Sarah thy wife?" ... jos Jumala kerta olisi kaikkivoipa ja kaikkitietävä, hän kyllä tietäisi missä Aabrahamin vaimo on. Epäoikeudenmukaisuutta sisältää jae Genesis 18:25, jossa Aabraham anelee Jumalaa säästämään Sodoman ja Gomorran. Turhaan. Verilöylyhän siitä seurasi. Mielenkiintoista. Ensin Jumala tappaa kaiken jotta väkivaltaisuus vähenisi maan päällä. Tämän jälkeen Jumala vaatii itselleen eläinuhreja. Tämän jälkeen hän tappaa kokonaisia kansoja ja tuhoaa kaupunkeja. Kuka se tässä taas olikaan väkivaltainen?

Paras herkkupala tähän saakka absurdiuden, väkivaltaisuuden, perhearvojen ja tasa-arvon kohdalta löytyy seuraavasta jakeesta: Genesis 19:8. Lot kieltäytyy antamasta enkeleitä pervojoukon käsiin - sen sijaan hän tarjoaa kahta tytärtään! Minkälainen isä oikein tarjoaa tyttärensä pervojen raiskattavaksi?! Ja tätä miestä vielä väitetään Uudessa Testamentissa "oikeudenmukaiseksi" ... olin kyllä tippua tuoliltani kun tämän jakeen ensimmäisen kerran luin. :D Jatkoa tähän seuraa jakeessa Genesis 19:14, jossa Lot paljastaakin etteivät hänen tyttärensä edes olleet neitsyitä vaan avioliitossa. No, älkää häntä syyttäkö. Hänhän vain oli "oikeudenmukainen" ... tuon ajan maailmankuvassa nainen oli ilmeisesti kameleihin verrattavaa kauppatavaraa, tämä sen viimeistään todistaa. Sodoman ja Gomorran taru päättyy julmasti, kuten Genesis 19:24 sanookin. Jumala tappaa kaikki muut, paitsi "oikeudenmukaiset ja oikeamieliset", eli Lotin ja hänen tyttärensä. Lieneekö tiennyt että Lot juuri luovutti tyttärensä pervojen käsiin...

...mutta eipä se tähän päättynyt. Genesis 19:30 kertoo kuinka Lot perustaa leirin luolaan, ottaa muutaman lasillisen liikaa ja raiskaa tyttärensä vielä itsekin, sen lisäksi että luovutti heidät pervoille. Kyllä. Siinä meillä on "oikeudenmukainen ja oikeamielinen" mies. Ja perhearvot ovat kunnossa. Yeah, right. Genesis 19:36 kertoo vielä että tästä syntyi pari lastakin.

Genesis 20:3-18 kertoo kuinka Aabraham saa Jumalan ystävällisellä avustuksella kuningas Abimelechilta lampaan, härän, orjia, hopeaa ja maata, korvauksesta rikoksesta jota Abimelech ei koskaan tehnyt. Tämän jälkeen Jumala rankaisee vielä Abimelechia. Loistavaa oikeudenmukaisuutta. Kaiken kruunaa vielä se, että Sarah saa tästä kaiken syyn niskoilleen. Oli syyte mikä tahansa, aina syy vierii jostakin kumman syystä tässä kirjassa naisten niskoille. Mihin unohtui tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus? Kaiken huipuksi Genesis 20:12 kertoo kuinka Aabraham omin sanoin tunnustaa naineensa siskonsa.

Varsin mielenkiintoinen esimerkki oikeudenmukaisuudesta on myös Genesiksen 21. luvussa: Genesis 21:10-14 kertoo kuinka Aabraham lähettää Hagarin ja Ishmaelin metsään kuolemaan. Perhearvot taas kohdallaan. Epätieteellisyys löytyy jakeesta Genesis 21:32: Filistealaiset eivät saapuneet Kaananin alueelle kuin vasta 1200 eaa, 800 vuotta Aabrahamin oletetun vaelluksen Urissa jälkeen.

Genesis 22 sisältää herkkupalan: nyt Jumala vaatii jo ihmisuhreja! Jumala vaatii Aabrahamia uhraamaan poikansa polttouhriksi. (Genesis 22:2-13) ... mielenkiintoinen tapa jälleen kerran, ottaen huomioon että Jumala itse suuttui ihmisille väkivaltaisuudesta. Ja nyt vaatii että hänelle uhrataan ihmisiä. Tämä meno alkaa kuulostamaan jo aika saatananpalvontakulttimenolta.

Genesis 24:35 sisältää jälleen orjuuden hyväksymistä. Genesis 25:6 polygamiaa. Ja jälleen kerran varsin epätieteellisiä elinaikoja: tästä eteenpäin Aabraham eli 175 vuotta, Ishmael 137 vuotta. Genesis 25:28 taas aikamoisen pläjäyksen perhearvoja. Tässä ei anneta mitään syytä minkä takia Jumala vihasi Eesauta. Oletko sinä koskaan päättänyt vihaatko lastasi? Perhearvot ovat taas todella hyvällä mallilla näemmä...

Genesis 26:1 kertoo kuinka Isaac vierailee Filistealaisten kuninkaan luona. Filistealaiset eivät eläneet alueella kuin vasta 1200 eaa, joten tässä on epätieteellisyys. Genesis 26:14 taas kertoo kuinka Jumala siunasi Iisakia monella orjalla. Taas vaihteeksi orjuuden hyväksymistä. Kaiken huipuksi Genesis 26:34 kertoo kuinka Eesau ottaa kaksi vaimoa. Polygamian hyväksymistä ja perhearvoja jälleen siis...

Genesis 27:19 kertoo kuinka Jacob saa myös Isaacin siunauksen valehtelemalla. Tässä kuviossa myös Jumalalle syötetään pajunköyttä. Että se siitä kaikkivoipaisuudesta jälleen. Genesis 27:28 sisältää juopottelua. Genesis 28:1 kertoo kuinka Iisak käskee Jaakobia olla naimatta Kanaanilaista. Suvaitsevaista, eikö? Genesis 28:9 sisältää taas selvää polygamiaa. Genesis 28:13 taas saman tyhjän lupauksen minkä Jumala antoi Abrahamillekin esimerkiksi luvuissa 13, 15 ja 17. Genesis 29:24 sisältää törkeää seksiorjuuden hyväksymistä: Laban antaa tyttärensä seksiorjaksi. Sama jatkuu myös seuraavassa luvussa: Genesis 30:1 kertoo kuinka Raakel pitää itseään arvottomana ellei pysty synnyttämään lapsia.

Genesis 30:37-39 antaa oivan väläyksen biologiaa. Jaakob saa vuohet parittelemaan laittamalla niiden juomaveteen täplikkäitä oksia. Tästä on seurauksena täplikkäitä kilejä. Taisi mennä biologian kirjat uusiksi... Genesis 31:17 sisältää jälleen polygamiaa. Genesis 31:35 sisältää taas varsinaista naistenvihaamista. Genesis 32:22 sisältää jälleen polygamiaa.

Loistavaa absurdiutta sisältää jae Genesis 32:24: Jaakob painii Jumalan kanssa ja voittaa. Mikäs kaikkivoipa Jumala tämä on, jos ei edes yhdelle ihmiselle pärjää painiottelussa? :D

Genesis 34:2 sisältää mielenkiintoisen yksityiskohdan. Jaakobin tytär, Dina, joutuu rakastamansa miehen raiskaamaksi. Hänen veljensä huijaavat kaupungin miehet tapettaviksi, ja ensin ympärileikattavaksi. Mahtavaa toimintaa. Ensin silvotaan ja sitten vielä tapetaan kaupan päälle. Tämän jälkeen kaikki naiset otetaan vielä panttivangeiksi. Kaiken huippu on Genesis 34:31: Dinan veljet, jotka juuri järjestivät aikamoisen massamurhan heidän siskonsa raiskauksen vuoksi, aikovat kohdella nyt siskoansa kuin porttoa. Tämä taas näyttää esimerkkiä tasa-arvosta.

Genesis 35:5 hyväksyy terrorismin selvästi. Genesis 35:17 sisältää taas tasa-arvo-pläjäyksen. Nainen kuolee ilmeisesti kunniakkaasti mikäli hän kuolee synnyttäessään poikalasta. Genesis 35:22 on insestipläjäys taas vaihteeksi. Ja lopuksi epätieteellisyys: Isaac eli vielä 180 vuotta. Genesis 36:2-3 sisältää polygamiaa taas vaihteeksi, Genesis 36:12 taas väittää vakavasti että Amalek syntyi monta vuotta sen jälkeen kun hänen jälkeläisensä on tuhottu. Genesis 38:7 sisältää pikkuvauvojen tappamista: Jumala tappaa vastasyntyneen vauvan vihastuksissaan. Genesis 38:8-10 taas kertoo kuinka Jumala tappaa Onanin koska hän oli 'vuodattanut siemenensä maahan'.

Genesis 38:24 sisältää varsinaisen pläjäyksen taas vaihteeksi naisten kohtelusta: Juuda käskee prostituoidun, Tamarin, poltettavaksi vasta sen jälkeen kun hän on harrastanut seksiä hänen kanssaan. Tekopyhää, eikö?

Genesiksen 40.luvussa ei ole muuta mielenkiintoista, paitsi eräs pieni väkivaltainen kohta: faaraon ylileipuri mestataan ja hänen päätön ruumiinsa ripustetaan puuhun lintujen syötäväksi.

Genesis 47:28 sisältää taas epätieteellisen eliniän: Jaakob elää 147 vuotta. Genesis 47:29-31 kertoo Josephin kiroilemisesta (Jumalan hyväksynnällä) vaikka Uusi Testamentti kieltää kiroilemisen. Ristiriita. Genesis 48:21 on ristiriitainen: Joosef kuoli Egyptissä eikä suinkaan Israelissa.

Ainakin Genesis on täysi sveitsiläisjuusto ja mielenkiintoista luettavaa ristiriitojensa, väkivaltaisuutensa, olemattomien perhearvojensa ja muiden absurdiuksiensa osalta. Seuraavassa tämän sarjan kirjoituksessani käsittelen Exodusta, eli Mooseksen 2. Kirjaa.

Päivän sitaatti.Maanantai 05.02.2007 19:20

"Nature does all things spontaneously, by herself, without the meddling of the gods."

- Lucretius

Hardware-ongelmia ja viikonloppua. Lauantai 13.01.2007 21:52

Pitihän se sitten arvata. Koneeni oli buuttaillut itsekseen koko ajan ja nyt sain sitten vihdoin mystisen käyttäytymisen syyn selville, kun wintoosa piti asentaa parikin kertaa uusiksi ja yhdellä kerralla tuli virheilmoitus:

"Windowsia ei voi käynnistää, koska seuraava tiedosto puuttuu tai on vioittunut:
System32\DRIVERS\pci.sys"

Aivan. Kyseessä siis hardware-ongelma joka selviää ainoastaan sillä että pitää lähettää taas vaihteeksi tämä kottaraispönttö takaisin sinne mistä tulikin huollettavaksi. Toivottavasti tällä kertaa paikallistavat vian ja osaavat jopa korjata sen ja vaihtaa viallisen osan. Siitähän niille maksetaankin.

Viikonloppu muuten mennytkin aika rauhallisissa merkeissä. Vituttaa vain tämä koneen epäluotettava käyttäytyminen. :/

Päivän siteeraus.Keskiviikko 10.01.2007 17:32

"I believe in God, only I spell it Nature."

Frank Lloyd Wright (1869 - 1959)

Uusi vuosi, uudet kujeet. Sunnuntai 07.01.2007 17:43

Joulu oli, joulu meni. Samoin uusivuosi, ja nyt mennäänkin hyvää vauhtia kohti kevättä vaikkei edes laskiaista ole vielä tullut. :) Lupasin itselleni kirjoitella tänne useammin.

Raittiuslupaukseni on pitänyt. En ole tippaakaan juonut sen jälkeen kun sen lupauksen tein eli tästä on tulossa hyvää vauhtia yksi osa elämäntapaani. Rahaa säästyy ja se on aika olennainen juttu opiskelijalle.

Tänään viimeinen vapaapäivä. Huomenna pitäisi olla jo yliopistolla. Sähkömagnetismin kurssin ensimmäiset luennot ja labravuoroihin ilmoittautuminen. Oikeastaan loman loppuminen ei paljoa haittaa sillä saan taas aktiivisuuden päälle eikä tule jäätyä sängynpohjalle.

Hyvää kevättä 2007 siis itse kullekin, tehdään tästä hyvä vuosi yhdessä. :)