IRC-Galleria

Vill du ha MRSA? Tiistai 23.05.2006 22:44

Om du vill, kom och träffa oss.

Osastollamme (osakund) on koko harjoittelumme ajan ollut eräs pitkäaikaispotilas, jota on tullut hoivattua päivittäin. Tänään aamulla olin hänen kanssaan vannituvassa (pesuhuone) pesuilla ja rasvauksella, ja päivällä Maikin kanssa seurattiin prosedsuuripalatsissa, kun hänen haavansa puhdistettiin (ei esilääkitystä) ja sidokset vaihdettiin. Sivukorvalla kuuntelin lääkärien ja hoitsujen keskustelua, ja ymmärsin, että jollakin lapsella on MRSA (= antibiooteille vastustuskykyinen sairaalabakteeri).
Kun potilas jätti huoneen kysyin ohjaajaltamme, että kenellä on MRSA. ”Hänellä on”, ohjaaja vastasi nyökäten juuri huoneesta poistuneen lapsen suuntaan. Maikki hinkutti hanskoitta potilaan verta hoitopöydältä.
Pitkä katse Maikkiin, ja kysymys on pakko toistaa. Ööösiis hänellä on MRSA?
”Jah”. Hoitsu lisäsi huomaavaisesti, että kannattaa hieroa käsiin desinfiointiainetta.

Voisin jopa lyödä vetoa (ihan Rakkaani mieliksi), ettei tämä potilas suinkaan ole ainoa taudin kantaja tuolla osastolla. Asuuhan hän kuuden hengen huoneessa ja liikkuu vapaasti leikkihuoneeseen ja mihin tahtookaan.
Ehkä typerää verrata Suomeen nyt(kään), mutta yleinen säädös osastoilla on ollut MRSA-potilaan eristys ja henkilökunnan suojaaminen maskein ja käsinein kontaktissa oltaessa.
MRSA aiheuttaa harmia lähinnä sairaille vanhuksille ja on terveellä henkilöllä oireeton, mutta entä ne hauraat pikkuvauvat intensiivipuolellamme? Moo ouvö, seuraava harjoittelumme on synnärillä, ja Maikki aloittaa oman jaksonsa siellä jo ensi viikolla. Viedään niille kiva tuliainen mukanamme.

Julkaistu: 13.9.2004 Helsingin Sanomissa: JYVÄSKYLÄ. Keski-Suomen keskussairaalasta löytyi viikonlopun aikana vielä yksi MRSA-sairaalabakteeritapaus. Viikon aikana niitä on todettu yhteensä kymmenen. Kaikki vauvat ovat olleet hoidettavina vastasyntyneiden teho-osastolla. Vastasyntyneiden teho-osasto on eristetty, eikä sinne oteta uusia potilaita.

Pointti: leviää nopeasti ja tarttuu helposti vastasyntyneille, aiheuttaa ainakin inhottavia iho-ongelmia jos ei muuta.

Adam (joka nyt on jo takas Enkkulassa) kertoi erään hoitajan ylpeilleen sillä, että Tarton sairaala on lähestulkoon MRSA-vapaa. ”Vain muutamia harvoja tapauksia silloin tällöin.” Hitto sentään. Kai se vaikuttaa olevan MRSA-vapaa, jos testataan pelkästään oirehtivat henkilöt, puhumattakaan siitä kuinka usein monisairaan vanhuksen oireet jää huomaamatta/liitetään muihin sairauksiin. Kontrollointi, seulonta, paljastaisi varmasti yllättävän totuuden…kantajia lienee tällä tyylillä satoja. Tässä pätee sama logiikka kuin Azerbaidzanissa kun mulle väitettiin, ettei maassa ole HIV/AIDS:a (eikä prostituoituja..). Mikä ei näy ei ole olemassa?
Mutta mitä turhaa tuollaisia pöpöjä on kontrolloida…

Äärikiinnostava harjoittelureflektointi jatkuu. Maikin kanssa tajuttiin eilen olevamme osaston henkilökunnan mielestä varmaankin äärimmäisen röyhkeitä, kun kehdataan puhua lääkäreille ja esittää kysymyksiä tyytymättä helppoihin vastauksiin (esim. kipulääkitys). Täällä vallitsee tarkka hierarkia, jonka pohjimmaisina sijaitsevat siivoojat ja hoitsuopiskelijat, joiden kannattaisi vaan pysyä poissa arstien (arst=lääkäri) tieltä.
Joka tapauksessa. Lääkärit antoivat käytöksellään aivan mahtavan, ainutlaatuisen idean opinnäytetyön aiheeksi! Siitä kuitenkin vaietaan vielä tässä vaiheessa :D

Täällä oli äsken ihan hirveä ukkosmyrsky, ja mielenköyhä avokkini meni parvekkeelle kuvaamaan sitä videolle. Ihan kuin ei riittäis, että sillä on MRSA, se haluaa salamaniskunkin. Ja mulla heinänuhat pahenee. Tänään on ehkä valkoviini-ilta.
Varmuutta Helsingin visiitistä ei vielä ole. Tämä tuleva viikonloppu on nimittäin ilmeisesti meidän viimeinen yhteinen viikonloppu Virossa, ja haluttais ehkä matkustaa Pärnuun (The Pearl of Estonia). Lähden sitten sinne koulutukseen Heinolaan, ja sieltä palattuani Maikki kaiketi lähtee kotiin. Maikki-raukka on aika paskana, koska hän missaa Laitilan jokakesäiset Munamarkkinat. Hmph. Eihän siellä edes myydä mitään munia. Kaikki vaan DOKAA siellä.

Ainiin. Umpisuoli on viroksi pimeesuoli. Pumpulipallo tai sellanen tuppo on tupsu! Suojakäsine on kinnas. Ihana kieli!
Arvatkaa mitä pesänjakaja tarkoittaa suomeksi? Se on haaroitin. Ja ministerimme Tanja Karpela on nykyään Saarela. Buu.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.