IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Potilaan näkökulma osa 4Sunnuntai 14.05.2017 16:41

[Kyselyä ei löydy]Nyt kun olen jo sen verran voimissani, että olen saanut enemmän tutkimustyötä tehtyä kilpirauhas –asioihin liittyen, tuntuu siltä, että kilpirauhanen vaikuttaa kaikkeen ja kaikki vaikuttaa kilpirauhaseen. En halua syyllistää ketään ruokailu- ja/tai alkoholitottumuksistaan, mutta jos kilpirauhanen alkaa tiltata, niin kannattaa katsoa vähän, mitä suuhunsa laittaa.
Itselläni olo koheni huomattavasti, kun aloin tasapainottamaan mahdollisesti pielessä olevia kilpirauhasarvoja ruokavaliolla (toki meditaatiollakin oli suuri osuus).
Itse en ole lääkkeitä vielä edes saanut, koska olen vasta jonossa ultraääneen palpoen mahdollisesti suurentuneen kilpirauhasen takia. Tuskin niitä hakisinkaan, koska olen joiltakin ihmisiltä kuullut, ettei lääkkeilläkään aina saada täydellistä tasapainoa aikaiseksi kilpirauhasen suhteen ja oma oloni on jo nyt kohentunut huomattavasti.
(Suosittelen kuitenkin, että jos sinulle on määrätty lääkkeitä kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan niin syö niitä niin kauan, kuin siltä tuntuu ja niin kauan, kun sinulla on uskoa lääkärisi ja lääkkeidesi parantavaan kykyyn. Se on silloin sinun keinosi hoitaa kilpirauhasta ja ruokavaliokin on jokaisen oma valinta.)

Kokemukseni mukaan liika- ja vajaatoiminta voi vaihdella päivän mittaan, kuten tällä ihmisellä
https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/06/29/jonossa-ollaan-eika-kukaan-tieda-mitaan/
Yllä (ja aiemmissakin teksteissäni) mainittu linkki on tietysti ääritapaus. Mutta Nämä vaivat ovat jo niin yleisiä, että hyvin moni voi tunnistaa itsensä vajaa- tai liikatoiminnan puolelta, jos googlaa oireet. Suomessa on tuhansia kilpirauhas –ongelmista kärsiviä ihmisiä.
Kun syö intuition mukaan sitä mikä kiihdyttää tai alentaa tyroksiinin tuotantoa, niin voi saada tasapainoisemman olon ruokavaliolla. Molempiin, sekä liika-, että vajaatoimintaan on omat ruokavalionsa, jotka löytyvät googlaamalla.
Minun tapauksessani (olen mahdollinen struumapotilas) vajaa- ja liikatoiminta vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen. Luulen, että minulle on hyväksikin, jos se menee "vajaatoiminnalle" yöllä ja on aktiivisempi päivällä.

Nyt saan jo nukuttua. Nukuin viime yönä ainakin 8 tuntia yhtä soittoa heräämättä. Näin päivällä oloni on aktiivinen aivan täysin selvin päin.
Ensi viikon perjantaina on aika ultraääneen, mutta epäilen jo sitäkin, liekö siellä mitään näkyykään. Pystyn jo hengittämään ja nielemään normaalisti.
Toivon, etteivät minua hoitaneet lääkärit tuntisi syyllisyyttä, jos joskus tämän lukevat. He yksinkertaisesti tekivät parhaansa niillä olosuhteilla ja puitteilla, mitä sillä hetkellä oli. Ei ole heidän vikansa, että kilpirauhasvaivoille ei ole Käypä –hoito suosituksia. Ei ole heidän vikansa, että sairastuin.
Ehkä silläkin oli tarkoituksensa, että minä laitoin ruokavalioni uusiksi ;)
Hyvää vointia kaikille ja aurinkoista äitienpäivää!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.