IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

StressiKeskiviikko 01.11.2006 13:14

Nykyajan kiireessä sitä stressaantuu. Itse kukin ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa stressi ei ole mukavaa, vaan pikemminkin siitä on lukuisia haittoja eri oireiden muodossa. Toki sopiva stressin tuoma paine saattaa joissakin tilanteissa parantaa suoritusta, varsinkin viime kiireessä, ellei se sitten laukaise jonkin sortin raivokohtausta.

Unettomuus on monelle varmasti tutin stressin oire. Yöllä uni ei tule millään. Pyöritään sängyssä ja suorastaan kauhistuttavat ajatukset pommittavat aivoja. Aivan kuin maailma olisi kaatumassa, jos silloin nukahtaa. Tällöin yöunet jäävät helposti yhdeksästä tunnista johonkin kolmen ja kuuden välimaastoon. Väsymys taas aiheuttaa lisää stressiä, jolloin syntyy oravan pyörä siihen asti kunnes varsinainen stressin aiheuttaja on saatu pois päiviltä.

Toinen yleinen oire, joka ilmaantuu ehkä astetta kovemmassa tilanteessa, on erilaiset ruoan sulatushäiriöt. Lievemmät oireet ovat lähinnä närästys tai vastaava polttelu vatsassa ja pahimmillaan mennään aina löysästä vatsasta puhtaaseen ripulointiin ja ruokahaluttomuuteen. Sekä jatkuva oksetuksen tunne kalvaa, mikäli stressi on kyllin paha.

Näkyvin kaikista ja myös mleko yleinen on ihon oireet. Hikoilu on normaalia ja vielä huomaamatonta, mutta muutkin rauhaset, kuin hikirauhaset alkavat käydä ylikierroksilla stressin aikana. Nimittäin ihon ja varsinkin kasvojen talirauhaset reagoivat joskus hyvinkin voimakkaasti aiheuttaen finnejä ja muita näppyjä. Tämä tapahtuu varsinkin silloin, kun stressi pääsee selkeästi voitolle. Kaikki muistanevat Anneli Jäätteenmäen pääministeriskandaalin loppuvaiheen. Tuolloin hänen ihostaan huomasi, kuinka stressi polki hänet jalkoihinsa. Tämän stressioireen aikana ihon laatu muutenkin huononee, se venyy ja rypistyy.

Stressi aiheuttaa myös monia käytöshäiriöitä, jotka liittyvät myös selkeästi unen puutteeseen. Turhat maltin menetykset ovat osana asiaan. Aiheettomat suuttumiset lähiympäristölle. Nauraminen väärässä paikassa. Ja yleensäkin kaikkea suhteellisen noloa pääsee tapahtumaan. Tällaisessa käytöshäiriötilassa jokainen puolustaa itseään hyvin voimakkaasti ja kokee myöskin muut ympärillään hyvin hyökkääväksi.

Ja kun stressi todella pääsee niin voitolle, että siitä seuraa depressiivinen tila. On seurauksena usein välinpitämättömyys kaikkea muuta kohtaan, jopa itseaan kohtaan. Tästä tilasta onneksi palautuu helposti normaaliin yhden riittävän onnistuneen kokemuksen tai rakkauden tunteen myötä.

Älkää siis ihmiset stressatko, vaan ottakaa rennosti ja huumorilla, mutta vakavasti.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.