IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Hullua elitismiäLauantai 22.09.2007 17:10

Ooppera on sellainen taiteenmuoto, jota en ymmärrä. Sen toki ymmärrän että joitakin ihmsiä se saattaa jopa oikeasti kiinnostaa. Tosin on varmasti olemassa sellainenkin ihmisryhmä, joka harrastaa oopperaa vain ja ainoastaan siitä syystä että heidän oletetaan pitävän ja arvostavan oopperaa.

Erityisen hullua oopperassa Suomessa on se, että sen rahoitus suoritetaan lähes täysin valtion keräämistä verovaroista. Tästäkin huolimatta ooppera tekee jatkuvaa tappiota vuosi toisensa jälkeen. Tämän lisäksi oopperasta kiinnostuneiden ihmisten määrä suhteessa koko väestöön on suorastaan hävyttömän pieni. On siis sitäkin törkeämpää käyttää kerättyjä verjoa tällaiseen toimintaan. Ooppera on kuollut taiteen muoto Suomessa. Italiassa tai miksei vaikka Yhdysvalloissa se saattaa elää ja voida hyvin, mutta täällä se on ehdottoman kuollut.

Tilannetta voitaisiin vaikkapa verrata siihen että valtio alkaisi väkisin rahoittaa ja pakottaa latinan kielen opiskeluun kaikkia persukoululaisia. Kaikille opetettaisiin latinassa jopa paremmat taidot kuin toisessa kotimaisessa kielessä. Ja kaikki oppisivat latinaa. Ja rahaa kuluisi. Sitten tulisi vastaan se karu totuus, että vain lääkärit, sairaan hoitajat ja ehkä muut terveystyöntekijät hyötyisivät opitusta latinasta mitään. Muut eivät sitä koskaan käyttäisi. Hukkaan menisivät rahat ja opitut taidot.

En ymmärrä että ketkä valtion päättäjistä nuolevat ja kenen persettä, kun oopperaa näinkin rahoitetaan. Summat eivät tosiaan ole pienimmästä päästä. Sijoittamalla rahat toisin voitaisiin varmasti parantaa vaikka yleistä viihtyvyyttä tai kansanterveyttä. Valitettavasti taitaa olla jonkun oopperan ystävän paskainen perseen reikä paljon tärkeämpi kuin mikään kansallinen hyödyke. Hyvä hyvä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.