IRC-Galleria

Helmikuun teema: Nuoret ja rikoksetPerjantai 15.02.2013 17:49

Lisääkö nuorten päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi?

Nuoruuteen liittyy läheisesti kaveripiirin laajentuminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja joskus päihteiden kokeileminen. Päihteiden käyttöön liittyy monenlaisia haittoja ja riskikäyttäytymistä, mikä voi osaltaan altistaa joutumista myös rikoksen uhriksi. Etenkin väkivaltarikollisuus ja päihteet liittyvät läheisesti toisiinsa.

Päihteiden käyttö ei ikinä oikeuta väkivaltaiseen käyttäytymiseen toista kohtaan ja vastuu väkivallasta on aina tekijällä. Väkivaltarikoksen uhriksi joutuvat nuoret eivät kuitenkaan välttämättä tiedä oikeuksiaan, eivätkä siten osaa hakea apua joutuessaan rikoksen kohteeksi.

Rikoksen kohteeksi joutuminen voi olla kenelle tahansa odottamatonta ja järkyttävää. Rikostapahtumaan on normaalia reagoida. Lue täältä lisää milloin apua kannattaa hakea.

Mitä mieltä olet lisääkö päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi? Oletko koskaan ollut tilanteessa, missä esimerkiksi kaveri on joutunut väkivallan kohteeksi? Tiedätkö miten parhaiten tuet ystävääsi tämänkaltaisessa tilanteessa?

Tule keskustelemaan aiheesta tämän yhteisön chattiin tiistaina 12.2. klo 18.00-19.30. Mukana Rikosuhripäivystyksen työntekijöitä.

Käy myös tutustumassa RIKUn nuorten nettisivuihin osoitteessa: www.riku.fi/nuoret

Jos ystäväsi tai sinä olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi niin hae rohkeasti apua. Rikosasian todistajana saat myös tukea ja apua Rikosuhripäivystyksestä.

Tapahtuneesta kertominen auttaa ehkäisemään mahdollisesti myös muita rikoksia. Lue lisää täältä.


Yhteenveto teemaviikosta:

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheella Nuoret ja rikokset. Asiantuntijavieraana oli Rikosuhripäivystys.

Tuttuun tapaan teemaviikkoon liittyi kysely. Kyselyyn vastasi 652 henkilöä. Kyselyyn vastanneista valtaosa (69 %) tunsi lähipiirissään jonkun, joka on joutunut rikoksen uhriksi. 66 % vastanneista myös tiesi mistä hakisi apua, jos itse joutuisivat rikoksen uhriksi. 46 % vastanneista osaisi ohjata kaverin avun piiriin. Kysyttäessä päihteiden osuutta rikoksiin, vain 13 % vastaajista oli sitä mieltä, että päihteet eivät lisää riskiä joutua rikoksen uhriksi. Päihtymys vaikuttaa kyselyn mukaan myös avun hakemiseen. 31 % vastanneiden mielestä rikoksen uhriksi joutuminen päihtyneenä vaikuttaisi tapaan kertoa asiasta tai hakea apua.

Teemasta pidettiin chat-keskustelu tiistaina 12.2. Chatissakin sivuttiin päihteiden vaikutusta rikosasioihin. Suomen lain mukaan päihtymys ei lisää uhrin osuutta rikokseen, vastuu rikoksesta on aina tekijällä. Päihteillä saatetaan pyrkiä helpottamaan omaa oloa rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen. Päihteet eivät kuitenkaan tässä(kään) tapauksessa ole ratkaisu.

Rikosuhripäivystys vastailee kysymyksiin täällä galtsussa. Torstaisin mahdollisuus kahdenkeskiseen chattiin klo 14.30-17.30. Katso RIKU:n yhteisö täältä

Lainauksia keskustelusta:

eikö siitä ny samat sakot tuu jos hakkaat jonku selvinpäin kuin päissäs

Ihminen on käyttänyt päihteitä koko historiansa ajan, joten pelkkä uhrina olo siihen tuskin vaikuttaa

eihän päihteitä pitäis koskaan ottaa siihen että joku olotila helpottuis

Kaikesta saa pienemmän tuomion kun talousrikoksesta

Nuoret ja rikoksetPerjantai 08.02.2013 15:11, 850 vastaajaa

Lisääkö nuorten päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi? Aiheesta teemaviikko Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Chatti tiistaina 12.2. klo 18.00-19.30
Tunnetko tai tiedätkö lähipiiristäsi ketään, joka olisi joutunut rikoksen uhriksi?
Osaisitko ohjata rikoksen kohteeksi joutunutta ystävääsi tai läheistäsi saamaan apua?
Tietäisitkö mistä hakisit itsellesi apua jos joutuisit rikoksen uhriksi?
Lisääkö päihteiden käyttö mielestäsi riskiä joutua rikoksen uhriksi?
Madaltaako anonyymi chatti mielestäsi kynnystä avun hakemiseen?
Jos joutuisit päihtyneenä rikoksen uhriksi niin vaikuttaisiko se tapaasi kertoa asiasta tai hakea apua?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.