IRC-Galleria

Nuuska ja muut nousevat trendit

Suomalainen päihdekulttuuri on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana radikaalisti. Kannabiksen käyttö ja kotikasvatus on lisääntynyt, erilaisia muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain ja nuuskaa käytetään yhä enemmän. Perinteinen alkoholiin keskittynyt kulttuurimme on murroksessa, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Mitä haittaa nuuskasta on? Nuuskasta ei koidu samanlaista haittaa keuhkoille kuin tupakoinnista. Nuuska ei sisällä tervaa. Kuitenkin nuuskan nikotiinipitoisuus on selvästi tupakkaa suurempi, ja koska nuuskaa pidetään suussa kauan, peruspäiväannos vastaa noin 3-5 –kertaista määrää nikotiinia tupakkaan verrattuna.

Jehova, MDPV, MXE, MDMA ja muut. Erilaisia (bile-, design-, viihde-) muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain. Netistä tilataan buustia bileisiin, ja tilaajat ovat useimmin 18–30-vuotiaita. Laki ei ole ilmiössä vielä ajan tasalla -jos uusi yhdistelmä ei ole vielä luokiteltu se ei ole varsinaisesti laiton. Käyttöä puoltaa siis aineiden edullisuus ja se, että niistä ei rangaista samoin kuin jo luokitelluista huumeista. Riskejä käyttöön toki liittyy, erilaisten yhdistelmien vaikutuksia ei tunne käyttäjä eikä myyjä. Kysymys kuuluukin, onko kaikkea pakko kokeilla?

Tervetuloa keskustelemaan nuuskasta, muuntohuumeista ja suomalaisesta päihdekulttuurista yhteisöön tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30.

Nuuska ja muut nousevat trendit TEEMAVIIKON YHTEENVETO

Yhteisössä pidettiin teemaviikko nuuskasta (ja muista nousevista trendeistä). Aiheeseeen liittyvä kysely kirvoitti yli 1200 vastausta ja paljon keskustelua. Osa kritisoi kyselyn asettelua, mutta kysehän ei olekaan tutkimuksesta vaan mielipiteiden herättelystä. Pyrimme neutraaleihin ilmaisuihin, mutta joskus se vaan on mahdotonta ;)

Nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa, ja kyselyyn vastanneiden mukaan kasvun suurin syy on nuuskan trendikkyys. Matkailun lisääntyminen ja helppokäyttöisyys tupakkaan verrattuna olivat lisäksi vastausten kärkikolmikossa. 26 % vastaajista piti nuuskan käyttöä syynä irtautua tupakasta. Nuuskan käytössä nähtiin myös riskejä. Suurimmaksi riskiksi arvioitiin suusyöpä (54 % vastaajista) ja toiseksi suurimmaksi ulkonäköhaitat (hampaat ja ikenet). Täysin riskittömäksi nuuskan käytön arvioi vain 2 % vastaajista.

Kyselyssä muuntohuumeiden suurimmaksi riskiksi arvioitiin se, että aine voi olla mitä tahansa. Muuntohuumeiden käytön lisääntymisen ajateltiin johtuvan siitä, että halu kokeilla erilaisia päihteitä on lisääntynyt. 12 % vastaajista on yrittänyt ostaa tai ostanut muuntohuumeita, 11 % vastaajista kertoo käyttäneensä niitä.
Chatissa muuntohuumeista ei keskusteltu ollenkaan. Alla lainauksia keskustelusta:

Tupakoinnin rajoittaminen on trendi ilmiö aikakaudellemme. Nuuskan käyttöä en näe sen lisäävän sillä nuuska ei ole saavuttanut samanlaista statusta kuin tupakka. Nuuska on piirien ja erilaisten sosiaalisten ryhmittymien ilmentymä.

Mulla on vielä tämä kaveripiiri sellainen että nuuskaa käytetään aika paljon ja varsinkin nämä viikonlopun iltamat ovat pahoja. Siinä kun vielä alkoholi tuodaan mukaan niin sitä on tosi vaikee olla kieltäytymättä.

käyttäisin enemmän nuuskaa ku tupakkaa jos myytäisiin suomessa

Kyllä mustaki nuuskaaminen on ällömpää. Ja se sotku maistuu miljoona kertaa kamalammalle ku tupakansavu

Paskaks hakatun nyrkkeilijän naamassa se ei niin korostu, mutta kun siro prinsessa illanvietossa heittää nutun huuleen ni tekee oikeasti pahaa.

En mä sen perusteella lähtis kumppania valitsemaan, mutta itte kyllä ainaki lopetan / vähennän jos senhetkinen kumppani ei polta.

Nuuska ja muut nousevat trenditPerjantai 02.11.2012 13:09, 1474 vastaajaa

Nuuskaa huuleen ja netistä buustia bileisiin! Mitä uutta päihderintamalta? Aiheesta chatti tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Miksi nuuskan käyttö on mielestäsi lisääntynyt Suomessa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Mikä on mielestäsi nuuskan käytössä suurin riski?
Miksi muuntohuumeet ovat mielestäsi lisääntyneet Suomessa?
  • Voit valita 6 vastausta.
Mikä muuntohuumeissa on mielestäsi vaarallisinta?
OletkoÂ…?
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Lokakuun teema: KannabisPerjantai 26.10.2012 16:08

Kannabis

Kannabikseen suhtaudutaan usein ristiriitaisesti. Toisella puolella ovat he, joiden mielestä kannabis on vaarallista, kunnes se osoitetaan vaarattomaksi ja siksi se on kiellettävä. Toiset taas miettivät, että yksilönvapauden nimissä kannabiksen käyttö tulisi sallia, kunnes aine osoitetaan vaaralliseksi. Tutkimuksia aineen eduista ja haitoista on tehty paljonkin, mutta monet niistä ovat ristiriitaisia ja yhteyttä juuri kannabikseen on vaikea löytää.

Kannabista käytetään useimmiten polttamalla, jolloin fyysiset haitat ovat samaa luokkaa kuin tupakoinnilla. Kannabis aiheuttaa psyykkistä riippuvuutta, ja mitä nuorempana kannabiksen käytön aloittaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä siihen jää koukkuun. Runsaan käytön myötä toleranssi eli aineen sietokyky kasvaa, joten päihtyäkseen tarvitsee suurempaa annosta. Suuremmalla annoksella on luontevasti myös suuremmat haitat. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö on myös vahvasti yhteydessä oppimisvaikeuksiin.

Miten kannabis vaikuttaa? Onko kannabiksesta haittaa? Onko nykyinen kannabislainsäädäntö ajan tasalla? Miksi kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt? Chatti tiistaina 23.10 klo 18.00-19.30. Mukana keskustelussa tutkija Jussi Perälä.

P.S. Kasvatatko kannabista? Haluatko mukaan tutkimukseen? Klikkaa tästä!


Kannabisteemaviikon yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko kannabiksesta, aiheesta jota usein meiltä toivotaan. Saimme chatti-vieraaksi tutkija Jussi Perälän, joka on tehnyt väitöskirjan huumemarkkinoista. Kannabisaiheiseen kyselyyn vastattiin reilut 700 kertaa ja kyselyn keskusteluun kertyi perjantaihin mennessä 7 sivua viestejä.

Puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että nuoret eivät saa ajantasaista tietoa kannabiksesta. Kannabistietoudessa luotettaisiin eniten tutkimuksiin (61 %), toiseksi eniten nettiin (52 %) ja kolmanneksi eniten omiin kokemuksiin (49 %). Ikävä tosiasia on se, että epäluotettavimmiksi tietolähteiksi arvioitiin vanhemmat (15 %), ”valistajat” (13 %) ja kouluhenkilöstö (14 %). Poliisiin ja lakiin luottaa 36 % vastaajista, ja heistä suurin osa on tyttöjä. 60 % vastaajista oli sitä mieltä, että kannabiksen käytön eikä kasvattamisen omaan käyttöön pitäisi olla rangaistavaa. Muutama vastaaja (6 %) ilmoitti kasvattavansa kannabista itse, ja 22 %:lla vastaajista on kavereita jotka kasvattavat itse kannabista. Poikia ja tyttöjä oli tässä vastaajaryhmässä täsmälleen sama määrä.
Chatissa keskustelu pysyi hyvin asiallisena (mikä oli meille yllätys verraten aikaisempiin kannabiskeskusteluihin ;)).

Chattivierastakaan ei pahemmin haastettu, mikä saattoi johtua vieraan loistavista argumentoinneista, tai sitten pelättiin Fobban tulevan oven taakse! Alla lainauksia keskustelusta.

Enemmänkin pitäis jonkun "validin" tiedon perässä juoksemisen sijaan keskittyä nuorten ohjastamiseen näissä hommissa

kyllä suomeen tuodaan ihan helvetisti hatsia :D SEN LISÄKS että kotona kasvatetaan. Kaikki menee käsistä kyllä

mielestäni polttelu silloin tällöin on ok mutta pitää muistaa pitää määrät kohtuullisena kerran kuussa on mielestäni ihan ok

Itselleni on loppupeleissä ihan sama onko laitonta vai laillista. Toki jos olisi laillista niin voisi vähentää mielipidettä että kannabiksen polttelu on jotenkin siistiä tms. Teininä oli sellainen fiilis että alkoholin juonti on siistiä syystä että se oli kiellettyä

itse syytän meidän kieroutunutta yhteiskuntamallia tosta "tyhjyyden" väliaikaistäyttämisestä päihteillä ja huumeilla

kun on pimeää ja ulkona -30 niin ei siinä huvita mitään viinejä lipitellä casuaalisti

ihmiset on niin aivopestyjä, että jos alat puhumaankaan asioista niiden oikeilla nimillä, olet narkkari, nisti, sekopää, jonka kuuluisi kuolla pois, tätä meidän mahtavaa isämmaatamme rumentamasta. aika yleinen heitto onkin: "eikö se viina riitä saamaan päätä sekasin?". Puhumalla asioista voi myös saada poliisin vierailulle, ja ainakin pienessä kaupungissa, pelkkä laiton, ja perätön kotietsintä riittää siihen, että esimerkiksi minä olen nykyään piridiileri ja -narkki. TÄMÄN takia en usko, että kovinkaan moni alkaa oikeasti asioista puhumaan kuin ne ovat, koska silloin täytyy valmistautua siihen, että menetät niin maineesi, kuin opiskelu-/työpaikkasi

Onko tän yhteisön taistalla olevat "pilvet" ihan silkkaa ironiaa (EOPH vastaa: ;))

KannabisPerjantai 19.10.2012 15:45, 1197 vastaajaa

Toiveaiheena kannabis! Chatti tiistaina 23.10. klo 18-19.30 uusitussa Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Mukana keskustelussa tutkija Jussi Perälä.
Saavatko nuoret ajantasaista tietoa kannabiksesta?
Mihin seuraavista tahoista luottaisit, jos haluaisit tietoa kannabiksesta?
  • Voit valita 9 vastausta.
Tekeekö kannabiksen laittomuus siitä entistä houkuttelevamman aineen?
Tuleeko kannabiksen käytön olla mielestäsi rangaistavaa?
Tuleeko kannabiksen kasvattamisen omaan käyttöön olla mielestäsi rangaistavaa?
Kasvatatko itse tai kasvattaako kaverisi kannabista?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Mikä on seksuaalista häirintää? Se ei aina ole selvää. Se, mikä voi olla yhdelle flirttiä tai hauskaa leikkiä, voi olla toiselle ahdistavaa tungettelua. Monet asiat voivat olla OK kavereiden kesken, mutta eivät tuntemattomampien kanssa. Mitä asioita sinä pidät seksuaalisena häirintänä?

Yhteenveto

Tiistaina 11.9. pidettiin chat aiheesta Seksi ok, häirintä ei. Keskustelu oli vilkasta, paljon pohdittiin sitä mikä on häirintää: onko se henkilökohtainen kokemus siitä minkä kokee häiritseväksi vai voidaanko häirintä määritellä lain avulla. Mielipiteitä vaihdettiin siitä millainen nimittely on häirintää: osa koki homottelun ja huorittelun olevan jo arkipäiväistä ja osa taas koki sen sopimattomana. Keskustelua herätti myös nettiin laitettujen kuvien kommentointi: onko vastuu kommenteista kuvan laittajalla vai kommentoijalla? Puheenaiheen tiimoilta todettiin, että aikuisen lapseen tai alle 16-vuotiaaseen nuoreen kohdistama seksuaalinen teko, myös seksuaalissävytteinen keskustelu on kuitenkin aina rikos – myös netissä.

Teemasta tehtyyn kyselyyn tuli 1020 vastausta:

Nimittely, esim. huorittelu tai homottelu
On aina häirintää (302)
Ei ole häirintää (65)
Ei ole häirintää, jos kyseessä kaveri (651)

Vihjailevat ilmeet, rivot puheet ja kaksimieliset vitsit
On aina häirintää (74)
Ei ole häirintää (207)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (736)

Vartaloa tai pukeutumista koskevat huomautukset
On aina häirintää (285)
Ei ole häirintää (232)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (495)

Seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
On aina häirintää (639)
Ei ole häirintää (124)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (251)

Lähentely tai koskettelu väkisin
On aina häirintää (905)
Ei ole häirintää (22)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (92)

Otteita keskustelusta:

”Kommentoijalla on aina itsellään vastuu sanomisistaan, se vastuu ei siirry kommentoitavalle vaikka kommentit sallittaisiin”

”no mut on siinä omaki vastuu millasia kuvia haluu itestään nettiin laittaa. jos laittaa tissipersekuvia niin sit kestäköön seuraukset”

”Kasvottomuus ja nimettömyys ja fyysinen etäisyys tietenkin mahdollistavat ja tuovat esiin ihmisissä paljon ikäviä puolia, on helpompi laukoa typeryyksiä jos ei ole samassa tilassa”

”Eikös vanhempien pitäs sitte kattoa millä sivuilla lapsonen käy....”

”Kommentit kuten "oot pantavan näköinen" voi olla tarkoitettu imarteluiksi, ja kaikki eivät niistä pahastu, mutta ongelmaksi koituu se, että kaikki eivät arvosta sen luontoista intiimiluonteisia kommentteja - itse en ainakaan lähtisi heittämään tavanomaisesti sellaista kommenttia, varmistaisin itse ensin että se sopii toiselle”

”mut mit Suomessa PITÄISI edelleen olla sananvapaus, ja jos toisen puheet ei miellytä, voi pyytää lopettamaan ä jos joku jätkä sanoo tyttöä pantavan näköiseks jos se on 13?”

”Homottelu ja huorittelu on huonoja käytöstapoja, ei häirintää :D ”

”No en nyt tiiä onko kauheen kivaa tulla huoritelluks , vaikka se oliski parhaan kaverin suusta :D Ei se kyllä loukkais nyt ku miettii, mutta silti. ”

Seksi ok, häirintä eiTiistai 11.09.2012 14:56, 1484 vastaajaa

Seuraavat väittämät koskevat LIVENÄ koettuja asioita. Jos koet väittämissä, että kavereiden osalta väittämä ei ole seksuaalista häirintää, mutta muiden tekemänä on, valitse vaihtoehto Ei ole häirintää, jos kyseessä kaveri. Aiheesta chatti tiistaina 11.9. klo 18-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä
Nimittely, esim. huorittelu tai homottelu
Vihjailevat ilmeet, rivot puheet ja kaksimieliset vitsit
Vartaloa tai pukeutumista koskevat huomautukset
Seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
Lähentely tai koskettelu väkisin
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Elokuun teema: Harrastuksena pelaaminen?Perjantai 17.08.2012 13:30

Harrastuksena pelaaminen?

Tänä päivänä lähes kaikki pelaavat tietokone- ja konsolipelejä. Pelejä riittää Angry Birdsistä World of Warcraftiin ja Windowsin Pasianssista SingStarin kautta Battlefield 3:een. Useimmille pelit ovat enemmän tai vähemmän satunnaista ajanvietettä, kuten esimerkiksi elokuvien katselu tai musiikin kuuntelu.

Monet pelaajat upottavat kuitenkin peleihin paljon aikaa, rahaa ja vaivaa – heille pelit ovat harrastus siinä missä mikä tahansa muukin. Jotkut kuuluvat järjestäytyneisiin kiltoihin, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja kamppailevat keskenään eri nettipeleissä, toiset taas kisaavat yksinpeleissä maailman ykkössijoista. Peleissä järjestetään turnauksia, joiden pääpalkinnot pyörivät sadoissa tuhansissa. Otteluita televisioidaan, ja ne ovat esimerkiksi Etelä-Koreassa huippusuosittua viihdettä. Kansainväliseen elektronisen urheilun liittoon kuuluu 33 valtiota, myös Suomessa on oma liittonsa, SEUL.

Mitä mieltä olet, minkälainen harrastus pelaaminen on? Onko 20 tuntia tietokonepelaamista viikossa nuorelle haitallisempaa kuin 20 tuntia jääkiekkoa tai shakkia? Ovatko tanssipelit kunnollista liikuntaa? Voidaanko peliharrastajan sanoa olevan koukussa peleihin?

Pelaamisesta keskustellaan tiistaina 14.8 klo 18:00-19:30. Keskustelussa mukana Pelitaito -projektin asiantuntijoita. Keskustelijoiden kesken arvotaan kaksi satumaisen mahtavaa palkintopakettia.

Yhteenveto teemaviikosta

Yhteisössä keskusteltiin elokuun ensimmäisessä chatissa pelaamisesta. Onko pelaaminen mikään oikea harrastus, ja onko kaikki pelaajat koukussa pelaamiseen? Chatti pidettiin tiistaina 14.8. Vieraana chatissa oli Pelitaito –projektin asiantuntijoita. Chatissa oli mukavasti porukkaa, ja keskustelu rönsyili ammattimaisesta pelaamisesta aina pelaajastatuksiin ja sukupuoleen asti. Moni oli harmissaan pelien ja pelaamiseen liittyvän uutisoinnin takia. Pelit näkyvät mediassa usein varsin ikävässä valossa.

Kyselyyn tuli tällä kertaa hiukan vähemmän vastauksia kuin yleensä. Uuvuttiko pidempi kysely vastaajat? 187 vastaajasta puolet oli naisia ja puolet miehiä. Pelaaminen oli kartuttanut erilaisia taitoja. Kielitaito oli karttunut 69 % vastaajista ja looginen ajattelu oli kehittynyt 58 % vastaajista. 48 % vastaajista pelaa useimmiten yksin. Lähes puolet vastaajista pelaa päivittäin, toinen puoli sitä harvemmin. 81 %:lle vastaajista pelaaminen on tapa kuluttaa aikaa.

Lainauksia chatista:

miks ei vois pitää harrastuksena? en tajuu miks joku asia rajattais pois jotenki lähtökohtasesti siks et se on vieras ja uusi tietyille ihmisille

mä ainakin opin englantia uskomattoman hyvin pelejen ansiosta

mutta tosiaan piti tosta sosiaalisesta aspektista mainita sen verran että moninpelejäkin voi pelata ns. yksinään. Esim. Battlefield 3:ssa voi sooloilla vaikka kuinka paljon

koulu ja ihmissuhteet kun alkaa kärsimään niin alkaa olla liikaa jo

Tosin ainakin osa tytöistä/naisista jokka pelaa, tuntuu vaan hakevan huomiota sillä

Minulle ainaki on pääasia että pelitoveri osaa pelata, muuten ihan sama onko kuusta tms.

Satunnaispelaamisen voisi määritellä vaikka niin, että satunnaispelaaja on henkilö, joka tarttuu peliin täyttääkseen sen 5min joka kuluisi muuten kenkiä katsellessa kun odottaa bussia.

jätkät pelaa tietokonepelejä = kouluampujat pelaa tietokonepelejä, musta tuntuu että sitten oltas asian ytimessä jos joku kouluampuja ei pelais mitään

Ehkä nykyään huolta vanhempien silmissä aiheuttaa se, että lapsi istuu näennäisesti yksin omassa huoneessaan pelaten, vaikka sosiaalista toimintaa olisikin

nerdest of the nerds

Harrastuksena pelaaminenPerjantai 10.08.2012 14:07, 499 vastaajaa

Onko pelaaminen mikään oikea harrastus? Onko kaikki pelaajat koukussa pelaamiseen? Aiheesta chatti tiistaina 14.8. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä
Pelaatko tietokone-, konsoli- tai mobiilipelejä (kännykät, tabletit jne.)?
Mikä on mielestäsi sopiva määrä pelaamista päivässä?
Pelaaminen on minulleÂ…
  • Voit valita 6 vastausta.
Mikä on pelissä mielestäsi tärkeintä?
Pelaatko yksin vai kavereiden kanssa?
Oletko koskaan osallistunut pelitapahtumaan (turnaus, lanit jne.)?
Oletko oppinut jonkun taidon pelatessasi?
  • Voit valita 7 vastausta.
Voiko pelaamista mielestäsi pitää vakavasti otettavana harrastuksena?
Tietokonepelien pelaaminen on mielestäni…
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Kesätyöt ja valoisat yöt

Taas on tulossa kesä ja kesätyöt. Nykyään päihteidenkäyttö työpaikoilla on tarkoin säädeltyä. Työpaikkojen päihteidenkäyttöä ohjataan monien lakien avulla. Työpaikoille laaditaan päihdestrategioita ja henkilöstöä koulutetaan toimimaan ja puuttumaan päihteiden ongelmakäyttötilanteissa.

Monilla työpaikoilla työntekijöitä kannustetaan tupakoinnin lopettamiseen ja monilla työpaikoilla tupakointi on kokonaan kielletty työaikana. Toisaalta työpaikkojen huumausainetestauksesta on säädetty laki työntekijän yksityisyyden suojasta, ettei työnantaja voi yksipuolisesti määrätä työntekijää testeihin.

Onko kesätyöntekijän vaikea sopeutua työpaikan päihdelinjauksiin? Tule keskustelemaan aiheesta chattiin tiistaina 5.6. klo 18.00 – 19.30. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken on jaossa ylläreitä!

Yhteeveto

Yhteisössämme pidettiin teemaviikko aiheella Valoisat yöt, kesätyöt.
Kyselyyn vastasi huimat 1010 vastaajaa. Vastaajista noin puolet (47%) on kesällä 2012 kesätöissä. Kesäduuniin motivoi eniten raha ja toiseksi eniten työkokemuksen kerääminen. Työpaikkaromanssi on mielessä vain 1 % vastaajista. Yli 90 % vastaajista ymmärtää työpaikan päihdelinjaukset työturvallisuuden turvaksi. Myös muut vaihtoehdot (häiriötön tuotanto, hyväkuntoiset työntekijät ja maine) saivat paljon kannatusta. Tupakointi työaikana olisi 517 (52 %) vastaajan mielestä rajoitettava erillisiin tupakointipisteisiin. 40 % vastaajista kieltäisi tupakoinnin työaikana alaikäisiltä.

Chatti pidettiin tiistaina 5.6. ja vieraana oli Amis –Arjen ammattilaiset –hankkeen työntekijä Anni. Chatissa puitiin kesätyön saamisen hankaluuksia, työaikoja ja palkkaa. Päihdeaiheista juteltiin myös, ja verrattiin Amisten ja lukiolaisten eroja tupakoinnin ja alkoholinkäytön suhteen. Suomi tarvitsee terveitä ammattilaisia, mutta mikä auttaa jaksamaan? Tuttuun tapaan keskustelu kaartoi myös laveammille poluille. Tällä kertaa puhetta herätti kasvatusvastuu, fyysinen kurittaminen ja Salatut elämät. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken arvottiin kaksi yllätyspalkintoa. Ylläri sisälsi leffalipun, kondomeja, wunderbaumin, heijastimen ja purkkaa. Alla lainauksia chatista.


ois se aika karua jos ei muutamaa tupakkataukoa saisi päivässä pitää

tosi hankala on ollu löytää töitä, sen voin sanoo tänne!

Hain varmaan 200 paikkaan, yhestä nappas

niih..tätä nykyä pitäis aina olla hirmusti työkokemusta jo valmiiks..mut mite sitä saa jossei pääse töihi?

voihan työnantaja toki päättää miten tupakoidaan ja työntekijän on siihen sopeuduttava

se että ammattikoululainen ei saa polttaa koulun alueella ei sitä tupakointia vähennä

No ei peruskouluun kannata tupakkapaikkoja laittaa. Siellä kannatan koulun alueelta poistumiskieltoa ja vaikka jotain kivaa yhteistä välituntitekemistä, missä voi kans muodostaa niitä piirejä.

täällähän joku joskus aihetta sivuttaessa kertoi lopettaneensa tupakoinnin koska oli työpaikkansa ainoa tupakoitsija :D

Kaipa krapulassa voi mennä töihin kunhan vaan saa jotain tehtyä?

Kysely

Kesätyöt ja valoisat yötTiistai 29.05.2012 15:49, 1210 vastaajaa

Kännissä töihin -avs! Kysehän on vaan kesätöistä... Eiku! Tule juttelemaan kesätöistä ja päihteiden käytöstä työpaikalla Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) yhteisöön tiistaina 5.6. klo 18-19.30. Kaikkien keskustelijoiden kesken arvotaan ylläreitä!
Oletko kesätöissä tänä kesänä (2012) ?
Mikä on parasta kesätöissä?
Oletko kuullut maksuttomasta kesäduunari -numerosta?
Töissä ei saa olla päihtyneenä, koska työnantaja haluaa...
  • Voit valita 5 vastausta.
Tupakointi työaikana on...
  • Voit valita 7 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Joukkoon kuuluminen, median kauneusihanteet ja ulkonäkövaatimukset etenkin laihuusihanne ja täydellisyysvaatimukset, yksilöllisyys ulkonäössä, itsensä hyväksyminen tai sen vaikeus… Onko nykyaikana elämä jo liian haastavaa?

Länsimaisessa kulttuurissa ihannoidaan kovasti laihuutta: naisten täytyy olla hoikkia ja kiinteitä. Hoikkuus mielletään kyvyksi kontrolloida elämää, menestystä ja kykyä elää täyspainoista elämää. Lihavuus puolestaan koetaan usein laiskuutena, elämänhallinnan puuttumisena, epäonnistumisena tai luovuttamisena.

Kyse ei ole vain laihuudesta eikä median paineista, vaan siitä, että monen ahdistus purkautuu syömiseen. Kun ihmiset ajattelevat syömishäiriöisiä, tulee monelle ensimmäiseksi mieleen anorektinen teini. Se on kuitenkin vain osa totuutta.

Monesti esim. ahmimishäiriöstä tai bulimiasta kärsivät tuntevat olevansa kakkoskastin syömishäiriöisiä, koska ympäristön reaktio saattaa olla "mutta ethän sä oo edes laiha". Toinen helposti unohdettu ryhmä ovat syömishäiriöiset pojat ja miehet, joille kynnys hakea apua on vieläkin korkeampi.

YHTEENVETO TEEMAVIIKOSTA

Tiistaina 8.5. pidettiin chat teemasta syömishäiriöt. Vieraana chatissa oli Etelän-SYLI ry puheenjohtaja. Etelän-SYLI ry on syömishäiriöön sairastuneita ja hei¬dän läheisiään edustava järjestö, jonka tehtä¬vänä on lisätä kokemukseen perus¬tuvaa syömishäiriötietoutta ja -osaamista. Keskustelussa käsiteltiin eri teemoja kauneusihanteista ja – paineista kovinkin henkilökohtaisiin kokemuksiin syömishäiriöistä. Chatin lisäksi yhteisössä oli aiheeseen liittyvä kysely. Kyselyyn tuli ennätykselliset 1600 vastausta. Vastaajien mielestä nyky-yhteiskunta on liian ulkonäkökeskeinen, tätä mieltä on peräti 71 % vastaajista. Kauneusihanteiden synnystä ja ylläpitämisestä 73 % vastanneista vieritti median harteille. Katso koko kysely alta!

Otteita keskustelusta:
liian vähän puhutaan ja ei osata puuttua ku tän pystyy hyvin salaamaan

Ihan totta. Syömishäiriöitä on monenlaisia, toisissa laihtuu ja toisissa lihoo. Toiset ei näy päällepäin

mun mielestä avainsana on armollisuus itseä kohtaan. joskus tulee lipsuttua enemmän tai vähemmän. se ei silti muuta sua pohjimmiltaan ihmisenä.

Tavallisesti sairauden alkuvaiheessa sekä sairastunut itse että hänen läheisensä ovat erittäin tyytyväisiä tapahtuneeseen muutokseen: makeiset ovat jääneet pois, liikunta on lisääntynyt, ruoka muuttunut kasvispitoisemmaksi ja olemus piristynyt.

ku on ihmisiä jotka kokee saman, mutta kun normaalielämässä ei kuitenkaa ole ketään, joka ymmärtäis minkälaisessa "kuplassa" elän tämän kans

se on muuten jännä että "tavallisten" mallien rinnalla on yleensä vain xl-malleja... kun oikeasti kaivattaisiin erilaisia ja erikokoisia malleja

Nythän juuri Vogue ilmoitti, että lopettaa alipainoisten tyttöjen käytön malleina.

Syömishäiriöt, mistä on kyse?Maanantai 07.05.2012 11:28, 2001 vastaajaa

Onko nykyaikana liikaa kauneuspaineita?
Mitkä tekijät vaikuttavat kauneusihanteisiin?
Onko sinusta helppo olla oma itsesi?
Oletko törmännyt syömishäiriöihin lähiympäristössäsi?
Puhutaanko syömishäiriöistä riittävästi?
Oletko tällä hetkellä onnellinen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Poissa silmistä, poissa mielestä?Torstai 12.04.2012 18:21

Poissa silmistä, poissa mielestä?

Tupakointia rajoitetaan jatkuvasti. Iso muutos tapahtui vuonna 1995, jolloin tupakoinnin alaikäraja nostettiin 18 vuoteen sekä tupakointi työpaikoilla kiellettiin. Vuonna 2006 tapahtui taas: tupakointia ravintoloissa rajoitettiin merkittävästi. Vuonna 2010 lakia tiukennettiin taas ja alle 18-vuotiaiden tupakan hallussapidosta tuli laitonta. Vuoden alusta astui voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakkatuotteiden esilläolon kaupoissa ja kioskeissa. Kauppojen kassoilla on joko kaapit joista myyjä voi antaa halutun tuotteen tai automaatti, jossa tupakka-askien kuvat on korvattu numeroilla. Myyjä kertoo ostajalle halutun tuotteen numeron.

Lain tavoitteena on tupakoinnin loppuminen Suomessa. Onko kyseessä aivan mahdoton tavoite? Kuitenkin tupakoivien määrä on laskenut jatkuvasti: 1970-luvun loppupuolella päivittäin tupakoivien miesten osuus väestöstä oli 35 prosenttia, vuonna 2010 miehistä tupakoi 23 prosenttia päivittäin. Laskusuuntaan on menossa naistenkin päivittäinen tupruttelu. Tupakoinnin käyttötavoissa tapahtuu myös muutoksia ja esimerkiksi vielä melko uusi ilmiö markkinoilla on sähkötupakka. Toistaiseksi sähkötupakan turvallisuudesta ja vaikutuksista ei ole vielä tieteellistä näyttöä. Mitä sinä olet mieltä sähkötupakasta? Johtuuko tupakoinnin vähentyminen tiukennetusta laista, vai onko tupakan imago huonontunut?


Yhteenveto teemaviikosta Poissa silmistä, poissa mielestä?

Pidimme chatin tupakkalaista tiistaina10.4. Keskustelu oli vilkasta ja jakoi selvästi mielipiteitä. Joukossa oli uutta tiukennettua tupakkalakia puolustavia, jotka eivät nähneet tupakoinnissa juuri mitään hyvää. Toisena ääripäänä keskustelussa olivat lain vastustajat, jotka näkivät rajoittamisen loukkaavan yksilön vapautta, tupakoinnin ollessa jokaisen henkilökohtainen valinta. Yksimielisyyttä saavutettiin siinä, että lapsia ja nuoria tulisi suojella tupakoinnilta sekä sen vaaroilta.

Teemaviikkoon kuului aiheeseen liittyvä kysely, johon tuli 313 vastausta. Kyselyn perusteella tiukennettua lakia hyvänä vaihtoehtona piti 35 % vastaajista ja liian tiukkana lakia piti 34 % vastaajista. Tupakoiden piilottamista kaupan hyllyiltä liioitteluna piti 59 % vastaajista. Kieltojen toimivuutta tupakoinnin loppumisen edistäjänä epäili peräti 63 % vastaajista. Yli puolet vastaajista (56 %) ei usko tupakoinnin muuttuvan laittomaksi.

Otteita keskustelusta:
Minusta ihan hyvä et tupakat on piilossa, vieläku saataisiin niin et ovat erillisissä tupakkakaupoissa, tai jopa islannin tapaan nimettömissä askeissa, sekä apteekkitavarana
Mua ei kyllä houkuta polttaa muutenkaan missään yleisillä paikoilla, koska tosiaan en ite nauti mitenkään siitä että kaikki kattoo "hmm taas yks nuori tupakilla siinä"
meillä kaikki osti ihan innoissaan sähkötupakaa, koska sitä sais polttaa tunneilla ja välkällä. not, niistä rapsahtikin sitten istumista monelle :D
imo ihan turhaa tuo röökiaskien kuvien piilottaminen automaateista, tuottaa vaan lisää vaivaa ja ruuhkaa kauppojen kassoille ja en usko että sillä on niin suurta vaikutusta ihmisten tupakoinnin alottamiselle et näkyyks siin taulussa röökiaskin kuva vai joku numero
myrkkyjähä ne sähkötupakit on
se on ihan loistavaa, ne ketkä ei polta nii ei hjoudu altistuu savulle ja sit lapsetkaan ei joudu altistuu tupakan savulle ja houkutuksille
monet alottaa vrm iha kokeilemisen halusta esim. että pöllii vanhemmilta, nii vanhemmat näyttää silleensä huonoo kuvaa lapsille
just tässä junassa istuessa tulee aina mietittyä että kyllä se sosiaalinen riippuvuus on ehkä suurin syy miks tulee poltettua ja sitä mieltä on tosi moni muukin jonka kans oon asiasta keskustellu. huomattavasti lepposampaa ku ei tarvii just junaillessa istua tuntikausia yksin ku käy välillä jutteleen ja tapaan uusia ihmisiä tossa kopissa
Ei sillä saavuteta juuri mitään, että ne tupakat sinne silmien ulottumattomiin laitettii.. Tässähän on koko ajan nyt lehdissä ja kaikkialla puhuttu tupakasta. Ei sillä ole väliä miten ne tupakat siellä kaupanhyllyllä esillä on vaan (ehkä?) kuinka paljon niitä mainostetaan ja kuinka paljon niistä puhutaan.. Tietysti myös kaveripiiri vaikuttaa alkaako tupakointi..

Maaliskuun teema: Mielen hyvinvointiPerjantai 16.03.2012 12:49

Mielen hyvinvointi

Tiedätkö mistä tulet hyvälle tuulelle? Mikä piristää arjessa ja saa jaksamaan? Jos vastaat kyllä, olet jo pitkällä mielesi hyvinvoinnin hoitamisessa! Jos et vielä tiedä mikä saa sinut jaksamaan päivästä toiseen, on parasta opetella näitä taitoja. Joskus siihen tarvitsee ulkopuolista apua (linkkejä löytyy alta).

Mistä tietää että mieli ei ole täysin kunnossa? Jos jatkuvasti ahdistaa, keskittyminen on vaikeaa, on unihäiriöitä ja jopa itsetuhoisia ajatuksia, kannattaa tilanne ottaa puheeksi jonkun kanssa. Mielen hyvinvointia puidaan myös tämän yhteisön chatissa tiistaina 13.3. klo 18.00-19.30. Vieraana Mielenterveysseuran työntekijä! Tuu tuu mukaan sä tuu!

Mielenterveysseura

Nuorten kriisipiste

Apua nopeasti


Mielen hyvinvointi – teemaviikon yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko Mielen hyvinvoinnista. Mitä onnellisuus merkitsee? Muun muassa tätä pohdittiin tiistaina 13.3 pidetyssä chatissa. Chatissa oli vieraana Mielenterveysseuran työntekijä. Hän kehotti chattaajia pohtimaan omaa elämäänsä enemmän tyytyväisyyden kautta: ”Ehkä sitä olotilaa on helpompi tunnistaa ja tavoitella kuin jatkuvaa onnea?”. Keskustelussa mietittiin myös keinoja tunnistaa oman elämänsä hyviä puolia. Hyvien asioiden kirjaaminen ylös joka ilta voi auttaa. Ajatuksena se, että kiinnittää hyviin asioihin systemaattisesti huomiota. Kaikkien elämässä kuitenkin on jotakin hyvää.

Tuttuun tapaan teemaviikkoon sisältyi myös kysely. Kyselyyn vastaajista valtaosa (81 %) oli naisia. Kaiken kaikkiaan kyselyyn vastasi 505 eri henkilöä. Kyselyyn vastanneiden mukaan hyvinvointia kuormittaa eniten koulu- tai opiskelupaineet ja ahdistus/masennus. Muita kuormittavia tekijöitä olivat taloudellinen pärjääminen ja väsymys. Mielen hyvinvointia tukevista asioista tärkeimmäksi nousi musiikin kuuntelu. Vastaajista 78 % valitsi tämän vaihtoehdon. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika, huolista puhuminen ja ajatuksien, kokemuksien ja tunteiden käsittely koettiin myös tärkeäksi. Yli 60 % vastaajista koki, että pystyy itse vaikuttamaan oman mielen hyvinvointiin. Kysymykseen ”Oletko tällä hetkellä onnellinen” 35 % kyselyyn vastanneista vastasi Kyllä ja 29 % vastasi En. 37 % vastaajista ei tiedä.

Lainauksia chatista:

vuodenajat vaikuttaa omaa mielentilaa ainaki

Ulkoilu auttaa, ei kannata jäädä sängynpohjalle.

Karua et en tiedä oonko onnellinen.

no joo... ite en musiikist perusta nii paljon ku frendeist ! : D

Mun onnellisuus tällä hetkellä on hyvin mitättömistä asioista kiinni.

Kuitenkin koen että ne on itselle tärkeitä ja nostaa pitkäksi aikaa mielialan aika korkealle. Tuntuu virkeältä ja energiseltä ja on palkitsevaa huomata että saa asioita aikaan.

Vaikka positiivinen ihminen olenkin, niin silti meinaan huomata elämässäni enemmän huonoja kuin hyviä asioita

oman kokemukseni mukaan sanoisin että masennuksen oireita pystyy hoitamaan mm. liikunnalla, musiikilla, lääkkeillä yms. mutta todellinen masennuksen syyn voittaminen on enemmänkin itsestään oppimisen prosessi

Mä olen sitä mieltä että masennusta ei pitäisi niin helposti hoitaa lääkkeillä, kuin nykyään tehdään. Silloin hoidetaan vain oiretta, ei syytä mistä ongelmat oikeasti johtuvat.

meditointi on kyl kans yks tapa lievittää ainakin stressiä. vartti päivässä silmät kiinni koittaen olla ajattelematta mitään. se on nostanut mun mielialaa huomattavasti.

Minua ainakin auttaa jaksamaan se, että tiedän että ainakin mun perhe välittää musta, ja että oon eräälle mun kaverille tosi tärkee. Ei mun tarvii tehä oikeestaan mitään ollakseni tarpeellinen sille, riittää että oon sen kanssa kun muut hylkää ja kuuntelen sillon kun se haluaa puhua.

Kyselyn tulokset

Mikä kuormittaa ENITEN mielesi hyvinvointia tällä hetkellä?

Suorituspaineet (36)
Koulu- tai opiskelupaineet (137)
Yksinäisyys, kaverien puute (51)
Huolet perheessä (21)
Huolet kaveripiirissä (23)
Taloudellinen pärjääminen (52)
Väsymys (50)
Ahdistus, masennus (126)
Tuen puute (18)

Miten pidät huolta omasta mielen hyvinvoinnista arjessa?
Puhun jollekin huolistani ja murheistani (257)
Liikun (142)
Luen tai kirjoitan (165)
Vietän aikaa ystävien, läheisten tai perheen parissa (288)
Harrastan, teen jotakin itselleni mielekästä (228)
Autan jotakuta (57)
Pyrin käsittelemään ajatuksia, tunteita ja kokemuksia (219)
Saan ammattiapua (75)
Osallistun keskusteluryhmään (7)
Osallistun nettiryhmään (10)
Kuuntelen musiikkia (402)
Pyydän tarvittaessa apua (71)

Koetko, että voit itse vaikuttaa mielesi hyvinvointiin?
Kyllä (313)
En (49)
En osaa sanoa (152)

Valitse seuraavista 3 mielestäsi tärkeintä tekijää mielen hyvinvoinnille
itsestä huolehtiminen kokonaisvaltaisesti (170)
lepo ja uni (289)
säännöllinen liikunta ja rentoutuminen (88)
harrastukset (84)
terveellinen ja säännöllinen ruokailu (46)
yhteydenpito perheen ja ystävien kanssa (273)
positiivinen elämänasenne (201)
uusista asioista innostuminen (30)
armollisuus itseään kohtaan (71)
muiden kanssa keskustelu (74)
avun hakeminen tarvittaessa (55)
päihteiden kohtuullinen käyttö (47)
tauot töissä / opiskelussa (53)
joutenolo (33)

Oletko tällä hetkellä onnellinen?
Kyllä (178)
En (148)
En tiedä (187)

Helmikuun teema: vastikkeellinen seksiPerjantai 17.02.2012 15:28

SÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ! U R NOT 4 SALE!

Onko joku aikuinen tarjonnut sinulle rahaa tai tavaroita seksistä tai onko joku ahdistellut netissä tai livenä? Joka vuosi tuhansia alaikäisiä nuoria joutuu kokemaan seksinostoyrityksiä ja vielä useampi seksuaalista ahdistelua. Kenenkään ei tarvitse eikä pidä sietää näitä kokemuksia. Ihmiset eivät ole kauppatavaraa.

Seksinosto ja jo seksinoston yritys alaikäiseltä on rikos. Aikuinen toimii väärin ja on aina vastuussa. Ahdistelua ja seksinostoyrityksiä ei tarvitse sietää eikä hyväksyä - ei netissä eikä livenä. Jokaisella on oikeus elää ja liikkua ihan rauhassa ja turvassa. Aina voi sanoa EI, vaikka alkuun oltaisiinkin oltu aktiivisia ja innokkaita.

Oletko törmännyt näihin ilmiöihin? Oletko joutunut tilanteisiin, jotka ovat tuntuneet epämääräisiltä tai epämiellyttäviltä? Tule keskustelemaan aiheesta EOPH:n yhteisöön Ystävänpäivänä 14.2. kello 18:00–19:30. Mukana keskustelussa Exit-hankkeen työntekijöitä!

Maaliskuussa aukeaa IRC-Galleriassa Exit-hankkeen oma yhteisö, jossa voi jutella privasti ja anonyymisti. Käy katsomassa www.exit-hanke.fi

Yhteenveto teemasta SÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ! U R NOT 4 SALE!

Pidimme chatin Ystävänpäivänä aiheesta vastikkeellinen seksi. Vieraana teemassa olivat Exit-hanke. Keskustelu oli vilkas ja mielipiteitä aiheesta tuli laidasta laitaan. Keskustelussa pohdittiin mm. mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, kenellä on vastuu ja mikä määritellään lähentelyksi. Rajan veto oli yllättävän vaikeaa. Erilaisia näkökulmia perusteltiin mm. evoluutioteorialla ja luonnollisuudella. Luonnollisuuden ja moraalisen oikeellisuuden välille vedettiin kuitenkin raja, perusteluna pidettiin aikuisen vastuuta tilanteesta.

Keskustelun jälkeiseen iltapäivään mennessä teemaan liittyvään kyselyyn oli tullut 946 vastausta. Koko vastaajamäärästä vain 25 % vastaajista ei ollut törmännyt aikuisten lähentelyyn. Lähentelyä oli tapahtunut sekä kasvotusten että internetissä. Hieman alle puolet vastanneista oli kokenut lisäksi seksinostoyrityksiä.

Jos kokee tilanteita, joissa aikuinen lähentelee tai käyttäytyy sopimattomasti kannattaa keskustella tilanteesta luotettavaan aikuisen vaikka terveydenhoitajan tai vanhempien kanssa, myös poliisiin voi ottaa yhteyttä. Maaliskuussa aukeaa IRC-Galleriassa Exit-hankkeen oma yhteisö, jossa voi jutella privasti ja anonyymisti. Käy katsomassa www.exit-hanke.fi

Otteita keskustelusta:

”no onhan se ny perseestä että 40v tulee kommailee vittu 14 veen kuviin, ei vissii se nelikymppinen saa oman ikästä vai?”

"ts. ihan luonnolliset vaistot saavat kiinnostumaan"

”15-vuotias on jo kypsä saamaan lapsia ts. ihan luonnolliset vaistot saavat kiinnostumaan. En kyllä sano että se olisi oikein. Olemmehan nykyään "sivistyneitä", emmekä eläimiä.!”

”Vaikka se on luonnollista niin en sano että se olisi oikein missään tapauksessa. Oli sitten tyttö, poika tai vaikka se naapurin lemmikkikani”

”Tässähän tämä ironia syntyykin. Nuoret kokevat ahdistelua aikuisten kanssa, ja sitten niistä pitäisi puhua myös aikuisten kanssa :)”

”Kyllä sellainen paljastava pukeutuminen voi mahdollistaa ehdottelun, mutta itse olen saanut kaikenlaisia ehdotuksia myös farkut+huppari tyylillä.”

”Kyllä sitä ehdotteluja tulee oli sitten millaiset vaattet,meikit ja tyyli kuvissa. Se vika vain tuntuu olevan siellä pääkopan sisällä niillä ehdottelijoilla...”

”vaikka naikkone olis pukeutunu kunnolla, nii eihä se sitä tarkota, et sitä saa tulla kähmimää o_”

”Sitä oon ite ihmettelly et mihin tä maailma on menos ku jotkut 13-15 vuotiaat tytöt paljastelee itteensä netissä?? huhuh”

”Mun mielestä tässä keskustelussa nyt demonisoidaan aika pahasti "keski-ikäinen mies".”

”laittomuus ei ole sama kuin moraali. Seksin ostaminen on laitonta, kuten on ampuminenkin, mutta ei välttämättä väärin.”

”vaikka kuinka sanoisin aikuiselle ihmiselle, että haluan myydä seksiä, se on rikos ja näin ollen tuomittavissa. niin kuin voin myöskin käskeä toista ampumaan minut, mutta jos toinen ampuu, sekin on tuomittavissa”

”Eikö nuoria (alle 18v) seksuaalisesti ahdisteleva vanhempi henkilö ole vähän päästään vialla? Ei kai siihen pelkkä kampanjointi auta, vaan nämä tyypit pitäisi saada hoitoon.”

Tammikuun teema: Alkoholi ja seksiPerjantai 20.01.2012 15:41

Alkoholi ja seksi

Kortsun käyttö on noloo! E-pillerit suojaa ei-toivotuilta vaikutuksilta! WTF? Kondomi on AINUT ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta. Käyttäväthän nykyään kaikki turvavyötäkin, vaikka siihen totuttautuminen oli aluksi hankalaa. Kyse on turvallisuudesta.

Kännisäätämisessä useimmiten seksi ei ole nautinto, koska humalassa ei pelaa ylä- eikä alapää. Morkkista podetaan esimerkiksi seuraavista syistä: Tulee mentyä liian pitkälle väärän kumppanin kanssa, harrastaa seksiä väärästä syystä kuten kostaakseen, harrastaa seksiä hakeakseen hyväksyntää tai pönkittääkseen omaa itsetuntoa, seksuaalinen kyvykkyys on laskenut samoin kuin seksuaalinen nautinto, kondomi unohtuu tai tulee jätettyä pois, jonka seurauksena voi olla ei-suunniteltu raskaus ja / tai seksitauti.

Seksi on ihana asia ja siitä voi nauttia, kunhan huolehtii omasta seksuaaliterveydestään. SINÄ itse päätät, millaisia riskejä olet valmis ottamaan omalla kohdallasi. Jokainen suojaamaton yhdyntä tai suuseksi on riskitilanne. Monet seksitaudit voivat olla oireettomia. Ne eivät näy päällepäin!

Miksi kondomi unohtuu niin helposti? Olisiko mahdollista ennakoida niitä tilanteita, jolloin kondomin käyttö jää? Miten asenteita kondomia kohtaan voitaisiin muuttaa ja kondomin käyttöä lisätä? Tule keskustelemaan aiheesta 17.1.2012 klo 18.00-19.30! Vieraana HIV-tukikeskus. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken arvotaan leffalippuja!

Lisää oikeaa tietoa seksitaudeista voi käydä katsomassa osoitteessa www.justwearit.fi ja www.hivtukikeskus.fi

Yhteenveto teemaviikosta

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheesta Alkoholi ja seksi. Chatti pidettiin tiistaina 17.1. Chatissa oli kivasti porukkaa, tosin lähinnä muutama nimimerkki piti keskustelua yllä. Chatissa keskusteltiin muun muassa seksitautien testaamisesta, seksitautien yleisyydestä ja tartuntatavoista. Jonkin verran sivuttiin myös ihmisten henkilökohtaisia rajoja ja Suomen lainsäädäntöä. Chatti oli tämän vuoden ensimmäinen, ja sen ehkä huomasi hieman levottomana jutusteluna :) Vieraana chatissa oli HIV-tukikeskuksen asiantuntija.

Aiheeseen liittyvään kyselyyn vastasi perjantaihin 20.1. mennessä 587 vastaajaa. Vastaajista suurin osa (63%) käyttää satunnaisissa seksisuhteissa aina kondomia. 32 % vastaajista piti alkoholin roolia melko suurena satunnaisissa seksisuhteissa, ja 34 % joko pienenä tai ei kovinkaan suurena. Kondomin käyttö on 44 %:n mielestä luontevaa ja 19%:n mielestä helppoa. Vaikeana tai turhana kondomin käyttöä piti 11 % vastaajista. Hyvin suuri osa vastaajista (69%) tiesi, että jos toinen on humalassa eikä osaa täysin ilmaista tahtoaan, on rikos koskea häneen seksuaalisessa mielessä. Niin, edes kondomin kanssa EI ole ok panna, vaikka näin 19 % vastaajista asian mielsikin. 81 %:n mielestä on molempien asia huolehtia ehkäisystä. Jepen harteille tämä vastuu kuuluu 5 %:n mielestä.

Lainauksia chatista

Alkoholi johtaa seksiin..

Hmm mun mielestä se on enemmän ja enemmän nykypäivänä miesten asia kantaa sitä kortsua siellä lompakossa... kai?

Jännä muuten, miten naisilla neitsyys on olevinaan jotenkin tosi tavoiteltavaa, ja miehillä se on olevinaan häpeällistä ja siitä täytyy päästä eroon.

Miks testeihi meneminen ois vaikeeta. Lääkärit on asiasta hiljaa, ilmasta

mut emt, ehkä nuoret pojat panee kännis sen takia ettei laukeis niin nopeesti

kyllä ei pitää osaa sanoa ja se pitää myös ymmärtää jos joku niin sanoo

no onhan se rikos joo...tottakai.ja kyllä mä sen tiedän...sehän on toisen ihmisen koskemattomuuden loukkausta...

Tietenkin vieressä nukkuja voi kertoa, että mikä on sallittua ja kiellettyä, mutta jos ei kerro, niin rajojen kokeilu on hyvinkin mahdollista.

Kondomit ovat muuten melko kalliita, että sikäli en voi syyttää esim. parisuhteessa olevia jotka mieluummin turvautuvat vain yhteen ehkäisymenetelmään (kuten pillerit)

jes leffalippuja

No kuka toi Jeppe nyt on

Kyselyn tulokset

Satunnaisissa seksisuhteissa...
käytän aina kondomia (368)
käytän joskus kondomia (98)
kondomi usein unohtuu (45)
kondomi on turha (53)

Kuinka suuri rooli alkoholilla on satunnaisissa seksisuhteissa?
Erittäin suuri (97)
Melko suuri (187)
Ei kovinkaan suuri (103)
Pieni (93)
En osaa sanoa (89)

Kondomin käyttö on mielestäni…
luontevaa (255)
noloa (15)
hanurista (71)
turhaa (29)
vaikeaa (30)
tylsää (63)
helppoa (111)

Jos toinen on humalassa, eikä osaa täysin ilmaista tahtoaan…
on rikos koskea häneen seksuaalisessa mielessä (405)
kannattaa hänet jättää yksin sammumaan (74)
on ok panna, jos muistaa kondomin (100)

Kenen asia on huolehtia ehkäisystä?
molempien (471)
kaikkien (48)
isin ja äidin (6)
opettajan (0)
terkkarin (3)
naapurin (15)
mun (14)
Jepen (27)