IRC-Galleria

Alkoholikulttuuri pitää sisällään kaikki tavat ja tottumukset, joita alkoholin käyttöön kuuluu. Siihen sisältyy niin yksitäisten ihmisten tottumukset kuin koko Suomen alkoholipolitiikka. Kulttuuri on kuitenkin jotain muuta kuin pelkkiä yksittäisiä tapoja. Alkoholikulttuuri sisältää myös meidän ajatuksemme ja arvomme alkoholia kohtaan. Tämän vuoksi alkoholikulttuurin muuttuminen on hidas prosessi, jos sitä edes halutaan muuttaa.

Alkoholikulttuuriin kuuluu muun muassa Suomessa monelle tuttu saunakalja. Uudet trendit, kuten drinkkikulttuuri, muuttavat kuitenkin pikkuhiljaa perinteisiä tapoja. Suomessa alkoholinkäyttö on ollut pitkään humalahakuista, eikä sitä juuri ole kyseenalaistettu. Uudenlainen juomakulttuuri on kuitenkin jo rantautumassa Suomeen ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Humalahakuisuus ei enää ole normi, jonka mukaan on pakko mennä. Erityisesti nuorissa on entistä enemmän myös täysin raittiita.

Suomen alkoholikulttuuri on pitkään ollut juhlapainotteista. Alkoholia myydään eniten jouluna ja kesä-heinäkuussa, kun ihmiset pääsääntöisesti lomailevat. Noin 80% kaikesta kulutuksesta keskittyy viikonloppuihin, jolloin ollaan myös eniten humalassa. Alkoholinkäyttö on kuitenkin siirtynyt yhä enemmän myös arkipäiville, mikä on yksi viite juomakulttuurin muutoksesta. Lue lisää suomalaisten juomatottumuksista THL:n sivuilta.

Suomessa tilastoidaan alkoholin kulutus kahdella eri luvulla: tilastoidulla kulutuksella ja tilastoimattomalla ns. kokonaiskulutuksella. Tilastoimattomaan kulutukseen kuuluu matkustajatuonti, minkä vuoksi luku on suurempi. Vuonna 2014 Suomen kokonaiskulutus oli n. 11,1 litraa, mikä oli noin 4% vähemmän kuin vuonna 2013. Maailman alkoholikulutusta tilastoi muun muassa WHO. Tilastojen mukaan Suomen alkoholikulutus on Euroopan mittapuussa keskikastia. Tässä mielessä ajatus Suomalaisten suuresta alkoholinkäytöstä on osittiain virheellistä. Suomessa juodaan suurin piirtein saman verran alkoholia (tilastoitu kulutus) kuin esimerkiksi Espanjassa tai Hollannissa. Suomalaisten juomisen tavat ovat kuitenkin erilaisia, minkä vuoksi myös alkoholiongelmat ovat näkyvämpiä kuin saman kulutuksen maissa.

Alkoholin myymisestä, mainostuksesta ja erilaisista rajoituksista on ollut paljon puhetta viime aikoina. Erilaisilla rajoituksilla, verotuksella ja valvonnalla pyritään alkoholihaittojen vähentämiseen. Alkoholin suorat taloudelliset haitat ovat noin kaksi miljardia vuodessa ja välilliset haitat nousevat jopa 6 miljardiin. Lisäksi alkoholilla on suuri kuolleisuutta lisäävä vaikutus. Esimerkiksi joka viides liikenneonnettomuudessa kuollut suomalainen oli päihtynyt. Tulipaloissa kuolleista jo puolet olivat päihtyneitä (tilastokeskus).

Suomen alkoholikulttuuri pitää sisällään niin hyviä kuin huonoja piirteitä. Alkoholin kuluttaminen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja tulee varmasti olemaan osa elämäämme aina. Kulutustottumukset voivat kuitenkin kehittyä. Alkoholikulttuurin muutos mahdollistaa alkoholista aiheutuvien haittojen vähenemisen, mikä on kaikkien suomalaisten etu. Mitä mieltä itse olet? Mikä on parasta ja mikä huonointa Suomen alkoholikulttuurissa? Vastaa kyselyyn ja keskustele aiheesta kommenteissa.

Alkoholikulttuuri SuomessaMaanantai 18.05.2015 10:02, 92 vastaajaa

Alkoholikulttuuri pitää sisällään kaikki ne tavat ja tottumukset, joita alkoholinkäyttöön liittyy. Mitä mieltä olet Suomen alkoholikulttuurista? Mitä pitäisi muuttaa ja mikä pitää ennallaan? Kysymyksen kommentteihin vastaavat EHYT ry:n työntekijät.
Suomen alkoholikulttuuri on...
Mikä on hienoin alkoholitottumus Suomessa?
Mihin alkoholi mielestäsi kuuluu?
Miten suomalainen yleensä juo?
Mitkä ovat mielestäsi pahimmat alkoholihaitat Suomessa?
  • Voit valita 3 vastausta.
Missä alkoholia pitäisi myydä?
Voisiko päihteetön yökerho toimia Suomessa?
Miten suomalainen juo muihin Euroopan maihin verrattuna?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.