IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Jostain syystä olen viime aikoina törmännyt useasti näiden käsitteiden kyseenalaistamiseen. En tiedä miten ihmiset voivat elää ilman syy-seuraus-suhteita (kausaliteetti)? Logiikassa useimmin kyse on deduktiivisesta päättelystä(1). Jos 1+1 = 2 niin silloin 2+1 = (1+1)+1 = 3. Helppoa eikö?
Tuossa on yksi esimerkki syy-seuraus-suhteesta.

Kun tätä esimerkkiä alkaa pohtia, huomaa että sama esimerkki käsittää monta aluetta. Tuo on esimerkki logiikasta, kausaliteetistä, matematiikasta, ja pitkälti myös järjestä, joka perustuu kaikkiin edellisiin. Sitten eteeni tulee ihmisiä jotka sanoo ettei 1+1=2... Hmmm... jos joku näyttäisi minulle yhden esimerkin tilanteesta jossa 1+1 ei ole kaksi...
No tietty voidaan ajatella kaksi ihmistä jotka... ja sitten... 1+1= 3, 4 tai jopa 5. Kumoaako tämä matematiikan lait? Ei. Kun asiaa aletaan purkamaan osiin, huomataan että tilanne on tulkittu väärin, eikä sitä voi soveltaa matemaattisesti noin suoraan.

Tilanne on purettava yksinkertaisimpiin tekijöihin jotka vaikuttavat tapahtumaan, ennenkun sitä voidaan matemaattisesti tulkita. Tässä tapauksessa mennään solutasolle ja solujakautumiseen. Tulee munasolu, ja siittiö. 23 kromosomia + 23 kromosomia = 46 kromosomia. Meni putkeen. Entäs jos ajatellaan genomin kannalta. ihmisellähän puolet tulee äidiltä ja puolet isältä ½ + ½ = 1. Jee!
Entäpä sitten kun solut alkaa jakautua? Yhdestä tulee kaksi, kahdesta neljä jne...

No edelleen... DNA avautuu ja siihen rakentuu uudet vastinkappaleet molempiin(2). Eli... ensin on yksi DNA joka jaetaan kahtia jolloin saadaan kaksi puolikasta (½ + ½) sitten molemmat puolikkaat saavat oman vastinkappaleensa, joka lisätään niihin. (½ + ½) + (½ + ½) = 2 ja näin... yhdestä tuli kaksi ihan matematiikan mukaan. Lapsi siis tulee ihan yhteen ja vähennyslaskujen tuloksena. Ainetta ei tule lisää eikä häviä. Ei myöskään energiaa.

Olen monesti miettinyt miten ihmisille saa päähän sen, että jos joku asia näyttää luonnossa epäloogiselta, se johtuu siitä että ihminen on tulkinnut asian väärin. Luonnossa itsessään ei ole ristiriitoja, ei epäloogisuutta. Ja kaikki menee kausaliteetin ja muiden luonnonlakien mukaan. Jos joku asia näyttää muulta, se johtuu yksinkertaisuudessaan siitä ettemme ymmärrä yksityiskohtia sen takana. Ainoastaan ihmisen mieli luo ristiriitoja. Silloin kun sellaisen huomaa, pitäisi tajuta olevansa väärillä jäljillä. Pitää osata katsoa välillä peiliin eikä vaan aina etsiä ongelmaa ulkoa.

Jos siis tuntuu että maailma horjuu, se ei johdu siitä että maapallo heittelehtii, vaan siitä että sinä olet kännissä.

Viitteet:
1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Deduktiivinen_p%C3%A4%C3%A4ttely
http://fi.wikipedia.org/wiki/Logiikka#Deduktiivinen_ja_induktiivinen_p.C3.A4.C3.A4ttely_sek.C3.A4_enthymeme
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4ttely
2. http://www.accessexcellence.org/RC/VL/GG/images/dna_replication.gif

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.