IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Melusaaste+halvaannuttaa+mustekalan/1135265384330?ref=rss

Luonto on kehittänyt useita eri mekanismeja äänene aistimiseen, ja suurin osa niistä perustuu samaan ilmiöön. Tästäkin huolimatta, emme kutsu kaikki niitä korviksi. Ääni on valiaineessa etenevä aaltomainen tiheysero. Tämän voi aistia eri mekanismeillä, mutta kaikissa niissä on jokin osa joka liikkuu tämän ääniaallon mukana, ja välittää ääniaallon luonteen eteenpäin hermosignaalina. Korvassa värähtelevä osa on tärykalvo, mutta on olemassa myös muita tapoja. Kaloilla on kylkiviiva-aisti jonka avulla ne "kuulevat" vedessä. Mustekaloilla on ns. statokystit joka sisältää statoliittiä. Tämä on kalsiumkarbonaattisäkki jolla mustekalat aistivat sekä painovoimaa ja g-voimia, mutta myös kuulevat niillä aistimalla niiden avulla värähtelyjä. Ottaen huomioon kaiken tämän, ihmettelen kovasti artikkelin kohtaa:

"Tulokset olivat yllättäviä siinä mielessä, sillä mustekaloilla ei ole varsinaisesti kuuloaistia. Tämä tarkoittaa, että myös "korvattomatkin" merieläimet voivat kärsiä metelistä."

Tulokset eivät olleet mitenkään yllättäviä. Koska ääni perustuu painevaihteluihin kova ääni voi aiheuttaa myös painevamman. Vedessä tämä tapahtuu paljon helpommin koska vedellä on suurempi tiheys. Tämä on myös syy siihen, miksi ääni kulkee vedessä nopeammin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.