IRC-Galleria

Kesaminkki

Kesaminkki

I used to want you, now I don't want to

You and me baby ain't nothing but mammalsMaanantai 22.01.2007 18:51

Mua ei lakkaa hämmästyttämästä se laajamittainen vastuunpakoilu, joka tähän maailmaan on kai tullut jäädäkseen. Mun mielestä on merkillistä, miten aikuiset ihmiset tänä päivänä elelevät elämäänsä kuin jonkin näkymättömän käden ohjailemana: lykkäävät päätösten tekemistä, ajautuvat tilanteisiin sattumalta ja vailla omaa panosta, vierittävät syyn tapahtuneesta muiden niskoille ja levittelevät käsiään ymmällään ja osattomina. Missä vaiheessa terveen järjen tuntia ne on nukahtaneet, kun niiltä on jäänyt havaitsematta vapauden, valintojen ja vastuun yhteys? Samat ihmiset ovat omien havaintojeni mukaan yleensä niitä, jotka ovat kyllin valistuneita kuitenkin kieltämään pontevasti kaikenlaiset jumalat, kohtalon ja muut vastaavat elämänohjailijat - he uskovat itseensä, ihmiseen ylipäänsä, kenties kehitykseen tai rahaan. Taas yksi todiste ihmisen sisäisestä linjattomuudesta ja henkisestä mukavuudenhalusta.
Täysikasvuisen ihmisen elämässä on loppujen lopuksi ehkä yhden käden sormilla laskettavissa oleva määrä tapahtumia, joihin ei kerta kaikkiaan oikeasti todella vakavissaan pysty vaikuttamaan. Kaikki muu on valinnan tulosta.
Tämä on myös ainoa oikeasti merkkaava asia, joka erottaa ihmisen eläimestä: ihminen osaa ajatella aikaa jatkumona, mikä mahdollistaa suunnittelun. Tämän puolestaan pitäisi kantaa sisäänrakennettuna ideaa siitä, että tehdyt valinnat ja ratkaisut muokkaavat tuota tulevaisuutta. Ihminen voi siis esimerkiksi päättää pitäytyvänsä yksiavioisena, harrastavansa seksiä vain yhden kumppanin kanssa, ummistavansa silmänsä kaula-aukoilta, saumasukilta, uniformuilta - you name it. Ihmisen ei tarvitse juosta viettiensä orjana pesältä tai peitseltä toiselle. Koska vastoin muodissaolevaa käsitystä seksin harrastaminen EI ole syömiseen tai nukkumiseen verrattavissa oleva perustarve, joka on pakko tyydyttää. Ihminen ei kuole, vaikkei pääsisikään bylsimään vuosikausiin; samaa ei tietenkään voi sanoa vaikkapa veden tai lämmön saannista. En tietenkään kiellä seksin saannin vaikutusta elämänlaatuun, mutta se ei silti ole elintärkeää: niinpä sen käyttäminen perusteluna on silkkaa häränpaskaa. Oikeat sairaudet on tietysti sitten asia erikseen enkä ota niihin tässä yhteydessä kantaa.
Vanhan viisauden mukaan rakkauden vastakohta ei suinkaan ole viha, vaan välinpitämättömyys. Ei maailma ole kylmä, vaan ihmiset jotka sitä asuttaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.