IRC-Galleria

Kesaminkki

Kesaminkki

I used to want you, now I don't want to
Mun unielämähän on tunnetusti varsin värikästä ja actionhenkistä. Yleensä ne unet ei myöskään ole ihan välittömästi tosielämän tapahtumien pohjalta tulkittavissa, eikä ne välttämättä edes symbolisesti viittaa mihinkään järkevään.
Mä myös näen paljon painajaisia. Niissä useinkaan itse tapahtumat eivät ole mitään järin pelottavia tai traagisia (no okei, joskus on. Olihan mulla se Näkijä-kausi, jolloin näin kaikkia kidutus- ja joukkoteurastusunia ja heräsin ääneen itkien...), mutta tunnelma on ihan käsittämättömän ahdistava ja monesti jotenkin tuskainen. Yhteistä niille on, että mä olen itse jotenkin vajavainen tai estynyt kyvyiltäni: en näe kunnolla, en pysty liikkumaan, en saa ääntä tulemaan, en osaakaan uida, kompuroin ja liukastelen, putoan... Ja koko ajan pahaenteinen tunnelma vain tiivistyy, vaikka näennäisesti kaikki olisikin hyvin. Mistä tämä kertoo? Mitä Freud tähän sanoisi?

Suomen kieli on ihmeellinen asia. Viittaussuhteet voi olla hyvinkin epäselviä, vaikka periaatteessa niiden pitäis olla kontekstin perusteella täysin yksiselitteisiä. Esimerkki: henkilö A lähettää henkilö B:lle tekstiviestin, jossa lukee (muun muassa) että "Mulla on ikävä sua.". Henkilö B vastaa viestiin "Niin mullakin!". Mitä henkilö B:llä siis itse asiassa onkaan ikävä? Henkilö A:ta? Itseään? Ihmistä, joka itse kerran oli? Jotain muuta, mitä? Visainen metafyysinen pähkinä näin viikon puoliväliin.

Mun tukka on nyt osittain sininen. Jostain syystä se tuntuu vaativan ihmisiä ottamaan kantaa: poikkeava väritys pitää huomioida jotenkin, ja siten palkita sen kantaja. Tämä on mielenkiintoinen ilmiö, sillä mä en oikeestaan koskaan ole ollut mikään perusbrunetti, mutten silti ole saanut oikeastaan koskaan näin paljon huomiota tuntemattomilta ihmisiltä. Ehkäpä tämä koetaan kannanotoksi tai provokaatioksi. Ehkä se vain näyttää niin upealle. Ehkä ihmisillä on virikkeet vähissä ja liikaa aikaa.


Epäiletkö milloinkaan että et jaksaisikaan niellä enempää?
Naruasi toivot köydeksi ja pettymykset riittää, riittää...

-PMMP

Marilyn Manson on mun uus bestisMaanantai 25.09.2006 19:40

Eräs ihminen kerran kuvaili Marilynia Erja Häkkisen näköiseksi mieheksi. Sitähän se oikeestaan onkin. Ja lisäks sillä on kunnon nykyajan pinup girl kumppanina. Mieletöntä.

I don't care if your world is ending today
Because I wasn't invited to it anyway


Vittu mitä paskaa. Kannettavasta hajos nappikuuloke. Vesipullo piipii päälle. Tänään on maanantai. Uusi kookosrahka maistui hieman saippualle ja aurinkorasvalle, aion silti alkaa harrastaa sitä, kostoks. Mun tuulihousut on nekin kutistuneet pituussuunnassa (oisinkohan mä sittenkin kasvanut?) ja on sitä paitsi muutenkin so last season. Lisäksi mä olen hyvin ymmälläni ja vihainen. Sekä aika surullinen. Mun mielestä ihmissuhteissa -ja elämässä yleensäkin- pitäis olla jonkinlainen takuu, tai ainakin kuitissa sen valituspäällikön puhelinnumero. Tulis joku roti hommaan.

The F-wordSunnuntai 24.09.2006 18:31

Viime viikolla sain verensyöksyn ja raivoihottumaa joka ikinen kerta, kun liikuin metron liukuportaissa. Seinille oli heitetty pareittain uutuuslevyjen mainoksia: Beyoncé vs. Justin. Hiisi vie, B pousaa kuvissa erehdyttävästi barbieta muistuttavin ilmein, tiukassa kalanpyrstötyyppisessä pitkässä hameessa, tukka nutturalla, huulet törröllä ja kädet selän takana. Vaaraton objekti! Kesykissa! Kädetön merenneito! Sovinnainen tukkajumala! Viereisessä jullarissa Justin on sijoitettu dynaamisesti kuvan oikeaan laitaan, polkemaan jalallaan peilipalloa tuusan paskaksi riemukas kolttosilme kasvoillaan. Leikkisä! Aikaansaava! Veikeällä tavalla kuriton! Poikamainen, mutta turvallisella tavalla kapinallinen! Ai ETTÄ pisti vihaksi. Missä on Independent Women silloin kun niitä tarvitaan? Tuo poika ei kyllä ole kyyneleitä nähnytkään, puhumattakaan että olisi vuodattanut niitä joellisen.

Toinen juttu. Anna-lehdessä oli lyhykäinen haastattelu Viivi Avellánista sen uunituoreen kirjan tiimoilta (kyllä, Viivi "vaikka olenkin viettänyt tiiviissä parisuhteessa lähes koko aikuisikäni, olen silti henkisesti ikisinkku ja sitä paitsi tunnen monta sinkkua joten olen täysin kvalifioitu" Avellán on julkaissut jonkun Sinkkunaisen käsikirja -tyyppisen ratkaisun. Joko joku haukottelee?): vaikka mä en sitä naista juuri siedä itsekään, oli hyvin täpärällä etten lähettänyt lehden toimitukseen kitkerää lukijapalautetta. Jos toimittajan ennakkoasenne on, että Viivi on bimbo blondi, jolla ei ole itsekunnioitusta eikä vaaleiden hiustensa lisäksi paljon mitään muitakaan avuja, se on ihan ok ja sen oma asia. Jos kyseinen (nais)toimittaja ei saa pidettyä itseään kurissa vaan tuo ivaansa julki käsittääkseni neutraaliksi tarkoitetussa jutussa esim. kursivoimalla Viivin "sinkkusanastoa" (tyyliin kuohujuoma, deittailla) ja tekemällä vinosti hymyileviä havaintoja yhdentekevistä asioista ála Mattiesko, on se mielestäni vain ammattitaidon puutetta. Nainen on naiselle susi. Tai ainakin susikoira.

Oli mulla vielä jotain muutakin, mutta en mä sitä enää muista. Ehkä se ei ollut tärkeää. Kylläpä kiihdyin taas, huh.

Night time is the right timeTorstai 21.09.2006 14:41

Miks kaikki asiat on yöllä aivan toisin? Värit katoaa. Peiliin ei uskalla katsoa. Äänet kuuluu eri tavoin, joko hirveen pehmeinä ja pumpuliin kiedottuina, tai sitten luonnottoman terävinä ja kovina. Tuoksut on helpompi aistia, niin hyvässä kuin pahassakin. Ajatukset on joko valtavan luovia tai hirveän häiritseviä. Jotenkin asioiden mittasuhteet menee myös hämmentävästi uusiksi: todellisuuden kanssa sillä ei ole enää mitään tekemistä. Oikeastaan yöt on aika hienoja juttuja. Voikohan sitä olla sekä aamu- että yöihminen vai onko pakko valita vain toinen?

Piru periköön Welhon ja sen asiakaspalvelun. Viime sunnuntaina nettiliittymä otti omaa lomaa eikä suostunut käyttäytymään ollenkaan. Kostoksi soitin kyseisen firman päivystysnumeroon ja tilasin huollon keskiviikkoaamuksi kello kahdeksan. Hauks. Samana iltana verkko ottikin taas lusikan kauniiseen käteen ja alkoi toimia moitteetta: koko maanantain soitin peruakseni huoltoajan. Linjat tukotti niin etten päässyt edes jonottamaan, joten laitoin sähköpostia asiasta. Eilen aamulla, hyvin katkonaisen ja puheliaan yön jälkeen ovisummeri soi kahdeksalta poikkaisten mun mukavan poniunen. Lohduttaudun sillä, että ei se huoltomieskään takuulla iloinen ollut kun raakuin sinne summeriin ettei sitä tarvita. Takuusti päivän eka keikka, sekin olis saanut nukkua tunnin pidempään.

Niin se poniuni. Siinä joku sellanen sievä pieni kimo poni, jonka kylkeen oli maalattu punaisia tulppaaneita, tuli mun luo ja nojas päätään mun olkapäähän silleen hurjan tiiviisti ja luottavaisesti. Sitä pelotti joku juttu, mutta en ehtinyt selvittää, mikä. Tuntui silti kivalle, kun sai koskea heppaa. Pitäisköhän mun alkaa taas käydä tallilla?
Mä tulin tänään hurjan pienistä jutuista hurjan onnelliseksi. Itseleivotusta ja hyvässä seurassa nautitusta omenapiirakasta. Tekstiviesteistä. Kynttilöistä. Mukavista ihmisistä. Nauramisesta. Kaikki on hetken aika jees.


Olen havainnut erään asian. Mähän keräilen hienoja lauseita ja katkelmia kirjoista itselleni vihkoon, sitten luen niitä jälkikäteen ja muistan, mistä missäkin kirjassa milloinkin on ollut kyse ja mikä niissä on juuri mua puhutellut. Jännittävää kuitenkin on, että fantastisten kirjailijoitten fantastisista kirjoista on usein hankala irrottaa yksittäistä briljanttia oivallusta, lausetta tai kappaletta: ne ovat kokonaisuuksia ja sellaisina niin lähellä täydellisyyttä kuin ihminen pääsee. Sen sijaan hitusen yhdentekevät kirjat, sellaiset helposti sulavat ja muistijälkiä jättämättömät sisältävät monesti yksittäisiä upeita kiteymiä ja kauniita lauseita.
Taas kerran poikkeuksena on mainittava Pirkko Saisio: "Minä tiedän, että minun ja onnen välissä on vain kaksi estettä: sattuma ja minä itse. Sattumalle en voi mitään, enkä itselleni, mutta molempiin yritän vaikuttaa." (Voimattomuus); "Iho, jota ei ole kosketettu kuukausiin, tuntuu kipeältä, niin kuin sitä olisi hyväilty liikaa." (Vastavalo); "Pitää hengittää rauhassa, istua paikallaan ja juoda hyvät kahvit, kun ei tiedä miksi rakastaa niin paljon, että vihaa koko ajan." (Punainen erokirja). ´
No okei. Nyt kun aloin kaivaa muistiani, löysin monia muitakin upeiden kirjailijoiden miltei täydellisiä lauseita. "Elämä on pelkkää tuoksujen vaihtoa." (Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies); "Eikö ihmisen ole parempi vaikka itkeä koko elämänsä kuin mennä virran mukana?" (Marja-Liisa Vartio: Kaikki naiset näkevät unia); "Me muutumme tarinoiksi, joita kerromme itsestämme." & "Tahdo vimmatummin sitä mitä tahdot. Ole vaikeampi ja vaativampi. Muuten et ikinä luo elämää, jolla on sinulle käyttöä." (Michael Cunningham: Koti maailman laidalla); "- - ajattelen kuinka kauniilta kaksi kuppia pöydällä voivatkaan näyttää." (Jon McGregor: Jos kukaan ei puhu siitä mikä on tärkeää); "Miten kertoa pimeimmistä hetkistään, jotka ovat samalla myös kauneimpia?" (Simo Halinen: Idänsydänsimpukka) ja vielä: "Ja sanathan ovat valssimylly, jolla tunnetta venytetään." (Gustave Flaubert: Rouva Bovary). Loputtomiin.
Niin ja tuo otsikko, se on Juha Itkosta. Joka on loistava.

Mistä kertoo se, että mä rakastan siteeraamista?

Kuka kävi piipillä mun murokulholla?Keskiviikko 13.09.2006 18:53

Ahdistaa. Surettaa. Olispa kiva jos elämä olis kerrankin mennyt vaivatta putkeen eikä kellekään olis tullut paha mieli. Mistä johtuu, että joillekin kaikki tuntuu onnistuvan? Uutta suoneen kun vanha kuolee ja silleen, kaikilla elämän aloilla. Ja sitten on niitä, jotka ei pääse kävelemään edes makkarista keittiöön kolhimatta itseään pöydän kulmaan ja kattolamppuun. Parhaina päivinä ne myös kompastuu matonhapsuihin ja saa suunsa täyteen villakoiria.
Raivoa mä osaan käsitellä, mä tiedän monta hienoa tapaa purkaa energiaa vahingoittamatta ketään, saattaa ajatukset muualle ja väsyttää itsensä niin ettei jaksa enää kiehua. Mutta mitä jos ei tee mieli rähjätä? Jos haluais olla vaan hiljaa, paikallaan niin ettei rikkois enää mitään enempää.

Pyörryttääkin."It's gonna be a long time to love
It's gonna take a lot to hold on
It's gonna be a long way to happy"
- Pink

Helsingissä on jotkut messutMaanantai 11.09.2006 20:09

Mä olin lauantai-iltana todistamassa, miten historia syntyy. Ensin oli vain todella monta mustaamaijaa Hesarilla, sitten pari paloautoa Edarilla ja lopulta käsittämätön määrä mellakkapoliiseja Kiasman edessä. Ja tuttuja ampparissa. Hetken aikaa oli varsin kansainvälinen ja myös aavistuksen levoton olo. Onneksi oli turvallista seuraa.

Ja tämä kaikki vain siksi, että alla mina vänner hade sprutdiarrhé. Sattumalta. Enkä päässyt elokuviin.

Mä olen viime päivinä viettänyt enemmän aikaa ulkosalla kuin vuosiin. Helsinki on ihan oikeasti kovin kaunis tähän aikaan vuodesta, kun illat pimenee ja keinovalot sytytetään. Miksköhän musta tuntui monen vuoden ajan hoopolle käydä kävelyllä ilman koiraa? Nyt mä olen päässyt siitä yli. Kävely taitaakin olla ihan hyvä harrastus.

Mä myös keksin pari muutakin juttua mitä voi tehdä viikonloppuna, jos ei juo viinaa. Voi käydä kiipeilemässä ja keinumassa leikkipuistossa. Voi katsoa nauhoittamiaan sarjoja VHS:iltä ja elokuvia DVD:ltä. Voi käydä jumpalla ja lenkillä. Voi nukkua päikkäreitä ja pitkiä yöunia, ainakin noin teoriassa. Voi syödä feikkikiinalaista sängyssä ja haaveilla jätskistä. Voi eksyä ja löytää reitin uudestaan.

Viikonlopun satona korjattiin muun muassa hedelmä nimeltä mangomeloni. Ja eilen löytyi mandoliinikauppa.

Kauheasti jännittää. Olispa jo ens viikko. Tai ei sittenkään. Olispa vielä viime viikko. Miksei aika pysähdy kivoihin hetkiin? Miks aina pitää olla juonenkäänteitä ja koukkuja? Miks aina ja miksei koskaan? Miks?

Ikuinen kakkonenSunnuntai 10.09.2006 07:01

Jotkut asiat tässä maailmassa vaan eivät muutu. Koskaan. Eikä hopeaa muuten todellakaan voiteta.

Look at the drama, feel the emotion!Lauantai 09.09.2006 13:43

Mut yritettiin yliajaa kahdesti työmatkalla. Saman auton toimesta. Toisella kerralla olin suojatiellä, toisella kerralla jalkakäytävällä. Ainoa mikä nyt kismittää, on etten saanut lataistua superstarin kuvaa sen tyhmän kuormurin kylkeen. Pikku sabotaashi virkistää kummasti aamutuimaan.
Näin myös kuolevan oravan. Se ei siis vielä ollut vainaa, vaan näytti koppakuoriaiselta jonka joku on kääntänyt katolleen ja joka ei pääse ylös. Ahdistuin valtavasti, eikä yhtään auttanut vaikka yritin ajatella luonnon kiertokulkua: että jos tuo orava olisi kuolemaisillaan keskellä metsää missä kukaan ei sitä näkisi, ei se kärsisi yhtään vähemmän mutta mulla olisi parempi mieli. Että oravat on oikeasti varkaita ja murhaajia ja syö aamiaiseksi pikkulintujen munia ja poikasia ja säksättää ärsyttävästi ja vetää kaikki lintujen talviruuat lintulaudoilta. Että Muumikirjoissakin se orava kuoli vain vähän, siinä pakkasessa, ja oliko se Tuutikki vai kuka kun sanoi että nyt siitä tulee maata jossa muut elävät kasvaa ja ettei se oikeastaan ole niin surullista kun tarkemmin ajattelee. Mutta oli se. Enkä mä voinut tehdä sen hyväksi mitään.
Viime yönä mä oikeasti nukuin kellon ympäri. Aina silloin, kun on päättänyt mennä varhain nukkumaan ja kerrankin saanut jopa nukahdettua, puhelin on elämöinyt hulluna ja tulvii puheluita ja tekstareita kun sitten viimein koittaa aamu ja ylösnousemus. Koska takuusti jos olisin sinnitellyt väkipakolla hereillä puolilleöin, ei luuri olis päästänyt ääntäkään.

Miten sitä voi viikossa elää elämäänsä niin paljon eteenpäin? Niin että alitajuisesti on jättänyt monia asioita taakseen ja aloittanut uusia, ja kun sieltä kuvitteellisesta menneisyydestä sitten joku ihminen ottaa yhteyttä todelliseen nykyisyyteen, sitä joutuu oikein miettimään suhtautumistapaa ja tunnetilaa, jolla yhteydenotto tulisi palkita. Että pidänkö mä edes tästä ihmisestä? Miten se nyt kaikkien näiden tapahtumien ja kuluneen ajan jälkeen yhtäkkiä mut muisti? Mitä mä olinkaan sanomassa?

Mulla on äkisti kovin haikea ja surumielinen olo. Ei-minkään vuoksi. Mä olen nähnyt tänään monta hyvää ystävää, joista yksi on palannut melko vastikään pitkältä matkalta ja toinen juuri lähdössä sellaiselle. Ehkä siksi, maailma muuttuu, ihmiset matkustaa - mitä mulle tapahtuu. Oikeasti kun miettii elämäänsä vaikkapa vuoden päähän taaksepäin, ei ole tunnistaa sitä ihmistä joka silloin kutsui itseään mun nimellä. Puhumattakaan kaukaisista ajoista, kuten siitä päivästä jolloin mä muutin tähän asuntoon. Se oli ihan oikeasti kokonaan eri aikakautta, ei vain henkilökohtaisesti vaan myös yhteiskunnallisesti: Suomeen ei vielä ollut valittu naispresidenttiä. Tosi-tv ei vielä ollut lyönyt itseään läpi. Digikanavista puhuivat vain harvat. Tuplatornit olivat vielä olemassa. Mun isoäiti eli vielä. Mä en ollut koskaan käynyt Alppipuistossa tai Porthaniassa. Mulla oli vielä koira. Mä olin monin tavoin paljon naiivimpi, viattomampi, tyhmempi. Mä en ollut vielä koskaan poistunut tästä maanosasta. Mä en olis osannut aavistaakaan, missä oon tänään ja kenen kanssa. Ja ennen kaikkea, miksi.