IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Ensimmäiset törmäystä havainnollistavat kuvat Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimestä on julkaistu. Niissä protonit tai muut hiukkaset eivät kuitenkaan törmää toisiinsa, vaan tarkoituksellisesti kiihdyttimen rakenteisiin.

LHC (Large Hadron Collider), joka on toistaiseksi suurin ja tehokkain rakennettu hiukkaskiihdytin, käynnistettiin keskiviikkona. Toistaiseksi sitä ei ole kuitenkaan käytetty täydellä teholla, vaan protonit ovat matkanneet laitteen ytimessä vain nopeudella, joka on 99,999 8 % valon nopeudesta.

Kun teho on nostettu täydeksi, vauhtia on valon nopeuteen verrattuna noin 99,999 999 %, mikä tarkoittaa, että lopullinen energiataso on noin 14 kertaa korkeampi kuin ensimmäisen koepäivän aikana käytetty.

Skeptisempi lukija voisi päätellä tästä myös, että kysymystä mustien aukkojen aiheuttamasta maailmanlopusta ei ole vielä ratkaistu. Lopullinen energiataso on 7 teraelektronivolttia (TeV) protonia kohden, joten tämänhetkinen energia, 0,5 TeV, jää sen alapuolelle, mitä muissa kiihdyttimissä on jo saavutettu.

Tekniseltä kannalta kokeiden ensimmäinen päivä eli keskiviikko oli joka tapauksessa menestys, sillä Cernin tiedemiesryhmältä kului vain 55 minuuttia protonisuihkun kohdistamiseen. Tämän jälkeen suihku pääsi kiertämään koko 27-kilometrisen renkaan esteettä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.