IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Googlen kännykkäalustaan Androidiin pääsee viimein tutustumaan, vaikka ei olisikaan T-Mobilen brittiasiakas. Googlen tarjous on suunnattu kehittäjille, mutta tilaamista ei tiettävästi ole estetty muiltakaan. Taiwanilaisen HTC:n valmistama ja T-Mobile-operaattorin myymä Google Android -kännykkä G1 on saatavana ilman lukitusta. Google-puhelimen on kaupan 399 dollarilla (noin 315 eurolla) kehittäjille, joskin päälle tulee Google Android -kehittäjäksi rekisteröitymisen kustannus.

Tähän asti HTC:n Android-kännykkää on saanut vain T-Mobilen sim-lukittuna mallina. Google haluaa nyt laajentaa käyttäjäkuntaa saadakseen lisää sovelluksia alustalleen.

Kehittäjäksi rekisteröityminen Android Market -sivustolla maksaa (http://www.android.com/market/) 25 dollaria (noin 20 euroa), ja sen jälkeen HTC:n valmistamaa laitetta pääsee tilaamaan. Suomeen toimittaessa päälle tulevat rahtikulut.

Laitteen ominaisuuksia ovat 320 X 480 pikselin ja 3,2 tuuman kosketusnäyttö,, 3,2 megapikselin kamera, gps-paikannus, edge-verkkojen (850, 900, 1800 ja 1900 MHz) sekä wlan-verkkojen tuki. Amerikkalainen versio perustuu 1700 MHz 3g-verkkoihin, kun taas eurooppalaisessa on Suomessakin käytettävien 2100 MHz verkkojen tuki. Tarkat tekniset tiedot selviävät HTC:n sivuilta.

Android Dev Phone 1 -nimellä myytävässä laitteessa on Googlen Android 1.0 -alusta lukitsemattomana. Muuta eroa T-Mobilen kauppaamaan HTC:n laitteeseen ei ole tiedossa.

Googlen mukaan laitetta myydään alkuun 18 maahan, mukaan lukien Suomi. Muita maita ovat Alankomaat, Britannia, Intia, Itävalta, Japani, Puola, Ruotsi, Saksa, Singapore, Sveitsi, Unkari ja Yhdysvallat. Google kertoo asiasta Android-sivuillaan.

Google korostaa, että laite on suunnattu nimenomaan kehittäjille, ei tavallisille loppukäyttäjille. Niihin voidaan myös vaihtaa järjestelmätiedostoja, joten Google ei anna takeita toimivuudelle.

Android on Googlen avoin Linux-pohjainen kännykkäalusta, joka kilpailee erityisesti Microsoftin Windows Mobilen ja Nokia-leirin Symbianin kanssa laitevalmistajien ja operaattoreiden suosiosta.

Google rakentaa Android Market -palvelua, jossa kehittäjät voivat myydä sovelluksiaan. He saavat tuotoista 70 prosenttia, ja kolmannes menee laskutuskuluihin ja operaattoreille.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.