IRC-Galleria

Morsan

Morsan

Fire walk with me

Uusimmat blogimerkinnät

Kiitos GefilusTorstai 21.05.2009 11:05

GEFILUS-MAITO AUTTAA PITÄMÄÄN LASTEN HAMPAAT TERVEINÄ

Lactobacillus GG-bakteeria sisältävä Gefilus-maito saattaa säännöllisesti käytettynä ehkäistä lasten infektiotauteja ja pitää hampaat terveinä. Tämä käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta, jossa selvitettiin Lactobacillus GG -bakteerin vaikutuksia päiväkotilasten infektiotautien esiintymiseen. Tutkimukseen osallistui lähes 600 lasta 18 helsinkiläisessä päiväkodissa. Puolet heistä nautti seitsemän kuukauden ajan päiväkotipäivinä keskimäärin 2,6 desilitraa päivässä Gefilus-maitoa ja puolet tavallista ykkösmaitoa.

Tutkimus osoitti, että Gefilus-maidosta oli selvästi etua infektiotautien ehkäisyssä. Gefilus-maitoryhmässä sairauspoissaoloja oli 11 prosenttia, lääkärin diagnosoimia hengitystieinfektiota 17 prosenttia ja kyseisiin infektioihin määrättyjä antibioottikuureja 19 prosenttia vähemmän kuin tavallista maitoa juoneiden lasten ryhmässä. Myös suun ja hampaiden kunto oli näillä lapsilla selvästi parempi. Hampaiden reikiintymisriski aleni kuusi prosenttia Gefilus-maitoa juoneilla lapsilla, kun se vertailuryhmän lapsilla jonkin verran lisääntyi. Karieksen on useissa tutkimuksissa todettu lisääntyvän iän myötä.

- Reikiintymisriski aleni tilastollisesti merkitsevästi kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen selvästi vaikutus näkyi kolme- ja nelivuotiailla lapsilla, kertoo erikoishammaslääkäri Leena Näse, joka on selvittänyt tutkimushankkeessa Gefilus-maidon vaikutusta lasten suun terveyteen.

Päiväkotiympäristössä lapset altistuvat herkästi infektioille, erityisesti hengitystieinfektioille, joista tavallisimpia ovat lasten korvatulehdukset. Näsen tutkimuksessa haluttiin selvittää, ettei kyseistä bakteeria sisältävä Gefilus-maito, jolla näytti olevan selvästi edullinen vaikutus lasten infektiotautien ehkäisyssä, aiheuta mitään riskejä lasten suun terveydelle ja hampaiden kunnolle.

- Nyt voimme sanoa, että Gefilus-maito on turvallinen myös lasten hampaille. Tämä on minusta tärkeää, kun ajatellaan, että kysymys on normaalien terveitten lasten perusruoasta, sanoo aiheesta Helsingin yliopistossa väitöskirjaa valmisteleva Näse.

Maito suojaa hampaita

Maito sisältää runsaasti kalsiumia, joka vahvistaa luustoa ja myös hampaita. Maidon koostumus on lähellä syljen koostumusta ja sen tiedetään jo sinällään suojaavan hampaita reikiintymistä vastaan. Elävä Lactobacillus GG-bakteeri (LGG), joka on eristetty terveen ihmisen suoliston bakteerifloorasta, maitoon lisättynä näyttää siis tutkimuksen perusteella vahvistavan suojavaikutusta.

- Gefilus-maidossa LGG-bakteerin vaikutus perustuu muun muassa siihen, että se vähentää haitallisten steptokokki-bakteerien määrää syljessä ja ehkäisee siten hammaskarieksen muodostumista, Näse selvittää. Hän kertoo, että LGG-bakteeri saattaa vaikuttaa suoliston ja myös suun limakalvon läpäisevyyteen ja sitä kautta lisätä immuniteettiä haitallisia bakteereja vastaan.
Päiväkotilasten hampaiden kuntoa kartoittavassa tutkimuksessa lasten hampaat tutkittiin sekä koejakson alussa että lopussa. Lisäksi koejakson aikana seurattiin hampaitten reikiintymistä aiheuttavien Streptococcus mutans -ryhmän bakteerien määrää. Reikiintymisriski laskettiin tilastollisesti mutans-streptokokkien määrässä ja hampaiden reikiintymisessä tapahtuneiden muutosten perusteella.

Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Valio Oyj:n yhteistyössä toteuttama tutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty kyseisen maitohappobakteerin vaikutuksia hammaskarieksen esiintymiseen. Näse kertoo, että vuoden 2001 lopulla arvostetussa hammaslääketieteen lehdessä Caries Research'ssä julkaistu tutkimus on herättänyt jo nyt huomiota kansainvälisissä alan konferensseissa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.