IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi
Ajatteletko koskaan arjen ”pieniä” ostoksia, joita tulee lähes päivittäin tehtyä? Niitä ovat esimerkiksi kahvikupillinen tai limupullo päivässä. Ajattelet, ettei pari euroa sinne tänne päivässä ole mitään. Entäpä, jos jättäisit limun päivässä esimerkiksi viikonlopun herkkutuokioon? Säästäisit noin 10 euroa joka viikko, joka olisi kuukaudessa jo 40 euroa. Rahaa jäisi moneen muuhun kivaan, esimerkiksi vaatteiden ostamiseen tai ulkomaan matkoihin tarpeeksi kauan säästettynä.

Vaatteiden ostossakin on suositeltavaa olla tarkka. Mieti, tarvitsetko välttämättä juuri sitä 30 euron paitaa, vai tyytyisitkö ehkä hieman erityyppiseen 10 euron paitaan? Jos todella haluaa ostaa kalliimman vaatekappaleen tai esineen, kannattaa laittaa rahaa säästöön. Mahdollisesta viikkorahasta voi laittaa tietyn summan talteen ja pian olet säästänytkin tarpeeksi rahaa haluamaasi asiaan. Asian eteen olisi siis hyvä nähdä vaivaa jo nuoruusiässä.
Mieti siis, onko ostoksesi todella välttämätön juuri nyt ja kuluta rahaa sen verran, mitä sinulla on varaa kuluttaa.



Ruokaan menee helposti paljon rahaa, varsinkin jos tulee syötyä ulkona useasti. Päivittäinen ulkona syönti tulee paljon kalliimmaksi kuin kotona kokatun ruuan syönti. Niinpä kannattaa tehdä itselleen eväät ainakin kerran tai kaksi viikossa. Se säästää kuukaudessa jo rutkasti rahaa.

Rahan lainaamista kannattaa miettiä harkiten. Onko sinulla tarkka suunnitelma siitä, miten maksat velkasi takaisin? Velat saattavat kertyä pahoiksi ongelmiksi ja niitä on vaikeampi tulevaisuudessa muuttaa. Älä siis elä varojesi yli ja lainaa vain sen verran, mitä olet valmis maksamaan takaisin.

Ostaessasi kallista ostosta kannattaa ottaa selvää, onko mainoksessa puhuttu täysin totta. On hyvä etsiä netistä ennakkotietoa tuotteesta ja muiden ihmisten kokemuksista. Jos ostoksesi ei toimi tai menee heti rikki, raha on tuhlattu turhuuteen.

Puhu rahasta –messuilla osallistuin useampaan työpajaan. Työpajat saivat minut pohtimaan omaa rahankäyttöäni ja muutin heti pienellä askeleella omaa rahan tuhlaustani. Muistakaa, että kotoa lähtiessäsi on hyvä sammuttaa kaikki valot, sillä ne kuluttavat sähköä. Lamppuja ja televisiota ei tulisi pitää päällä, ellei niitä tarvitse sillä hetkellä. Julkisilla liikkuminen on myös huomattavasti edullisempaa kuin omalla autolla meneminen. Siis jos ei ole kiire minnekään, julkisilla liikkuminen kannattaa. Suomessa hanavesi on ilmaista, joten turha sitä on kalliilla kaupasta ostaa, ellei tarve ole välttämätön.

Messuilla kerrottiin myös kirpparien hyödystä. Jos rohkenee luopumaan vanhoista vaatteista, joita ei tule käytettyä, on mahdollista tienata niistä rahaa kirpputorien kautta. Älä siis heitä vanhoja vaatteita roskiin, vaan hyödynnä niitä rahan suhteen.

Uskalla puhua rahasta esimerkiksi läheisillesi. Rahasta puhuminen auttaa tulemaan sinuiksi rahan kanssa, jolloin sen tuhlaustakin on helpompi käsitellä.

Talvisin terveisin,
TETtiläinen Anna

Välineitä taloudenhallintaan:
https://penno.fi/home - Penno arvioi tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä kuukautta kohti. Penno myös kertoo, mihin rahasi menevät ja seuraa säästötavoitteesi etenemistä.

http://www.takuu-saatio.fi/ - Täältä löydät sekä Kysy rahasta chatin, Velkalinjan, että paljon tietoa taloudesta/velkajärjestelyistä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.