IRC-Galleria

Thaurnil

Thaurnil

Glóir do Dhia sna harda, agus ar talamh síocháin do lucht a pháirte.

Sairasta.Lauantai 26.05.2007 21:34

Osuin sitten eräälle nettisivulle joka kannusti ihmisiä ortoreksiaan ja tällä samaisella sivulla ihannoitiin nälkävuosia. Tämä sai minut näkemään punaista.

Jos joku ei vielä tiedä mikä ortoreksia on, niin selvennänpä tähän väliin asiaa: kyseessä on syömishäiriö jossa terveellinen ruokavalio on ottanut dominanssin henkilön elämässä. Ortorektikko ihannoi terveellisiä elämäntapoja niin paljon että terveellisistä elämäntavoista on tullut hänelle pakkomielle. Hoitamattomana ortoreksia voi pahentua. Jopa anoreksiaksi. Ortoreksia johtaa puutostiloihin ja sosiaaliseen eristäytymiseen. Siispä, jos esimerkiksi salaatin valikoimiseen sinulla menee tuntikausia, et käy kavereittesi luona syömässä koska pelkäät ruuan olevan epäterveellistä, tai käännytät ihmisiä ruokavalioosi, on aika mennä lääkäriin.

Pari syytä miksi artikkeli jossa kannustettiin ihmisiä ortoreksiaan, sai minut vihaiseksi:

Ensinnäkin, Ortoreksia on SAIRAUS! Ihmisten kannustaminen ortoreksiaan on sama asia kuin kannustaisi ihmisiä hankkimaan anoreksian tai vaikkapa bulimian. Sairaus on aina sairaus vaikka voissa paistaisi. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Lisäksi ortoreksia on portti anoreksiaan. Tämä on tilastollisestikin havaittu seikka.

Toiseksi, nälkävuosien ihannointi on täysin typerää ja misantrooppista. Ihmisiä on kuollut aliravitsemukseen. Vaikka meillä nykyään on liikalihavuusongelma käsissämme, se ei tarkoita toiseen ääripäähän menemistä.

Olen tässä asiassa eri mieltä Helsingin Sanomien "Läskikapina" - blogin kanssa: Terveysfasismi nostaa päätään tässä maassa ja se on meille vakava uhka. Ortoreksiaan ja anoreksiaan kannustavat ravitsemusterapeutit ovat uhka, meille kaikille. Maalaisjärki kaikessa, myös ruokavaliossa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.