IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Marin versus RinnePerjantai 19.08.2022 12:12

Nyt kun kohu velloo pääministeri Marinin ympärillä, päätin kirjoittaa siitä, miksi itse en luota Sanna Mariniin.

Vakuutan teille, että kyseessä ei ole bilettäminen. Minulla ei ole mitään bilettäjiä vastaan, kunhan vain hoitavat hommansa kaiken biletyksen ohella. (Olinhan itsekin nuorempana aikamoinen bilehirmu ja olen sitä yhä aina tilaisuuden tullen. Rakastan keikkoja, festareita ja kotibileitä sekä teknobileitä ja niin edelleen).

Minä en luota Sanna Mariniin koska hän ei ole osoittanut mitään muita merkkejä pätevyydestään poliitikkona kuin jäätävän kylmäävän julkisen esiintymisen lausuntoja annettaessa. Hän lausuu jokaisen sanan niin oikein artikuloidusti, että alarivin hieman vinot hampaatkin näkyvät.

Mainitsin kerran tästä ystävälleni, koska äänityshommiakin tehneenä minulla sattuu olemaan tarkka korva erilaisille puhetyyleille. Sanoin että Sanna Marin käyttää samantyylistä artikulointityyliä kuin esimerkiksi Anni Sinnemäki — lausuu sanat miltei yliselkeästi.

“Poliitikot varmastikin harjoittelevat sellaista aivan kuten näyttelijätkin. Se on osa heidän työnkuvaansa”, kuului vastaus.

No selvä sitten. Artikulaatio on selkeää — puheet taloudesta eivät ole. Taloustieteilijä Tuomas Malinen kertoi Marinin luennoineen korona-aikaan taloudesta niin epäselvästi, ettei kukaan huoneessa olleista ymmärtänyt häntä.

Kuinkas sitten puhe “vihreästä siirtymästä”, joka sai viime vuonna koko eduskunnan hörähtämään nauruun. Kiusallinen tilanne, vai mitä? Kysehän oli surullisen kuuluisasta Nesteen jalostamosta ja sen päätymisestä Rotterdamiin. Syinä tähän olivat muun muassa logistiikka- ja rakennuskustannukset, mutta Marin puhui pokkana "vihreästä siirtymästä".

Sanna Marinin kokemus politiikasta on erittäin vähäinen, jos verrataan häntä konkaripoliitikoihin kuten esimerkiksi saman puolueen (sd.) Erkki Tuomiojaan.
Marin oli ehdokkaana vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Tampereella, eikä tullut valituksi. Kaupunginvaltuuston varajäsenenä hän toimi vuosina 2009-2012, jonka jälkeen hän on toiminut muun muassa kaupunginvaltuustossa ja valtuuston puheenjohtajana. Eduskunnassa Marin aloitti 2015.

Näistä pesteistä huolimatta Marinin olisi mielestäni pitänyt kuunnella Tuomiojaa esimerkiksi Nato-kysymyksessä: jos ei ole tehnyt ulkopolitiikan kotiläksyjään kunnolla, olisi pitänyt kuunnella itseään viisaampia. Olen näet aiemminkin todennut, että Turkin suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-kysymyksiin ei ollut minkäänlainen yllätys minulle.

Tuomiojahan aiemmin ehdotti Suomen ja Ruotsin yhteistä puolustusliitosta Naton sijaan.

Ylimielisesti Marin kuitenkin lateli Niinistöä mukaillen lausuntojaan tiedotustilaisuudessa: “We will join Nato...”

Mitä ylimielisyyteen tulee, olen kuullut kauhujuttuja mediatalojen studioiden lämpiöistä, joissa Marinin käytös on ollut jäätävää.

Lisää kauhujuttuja kuulee Marinin oman puolueen rintamalta: epätasapainoista ärhäkkää käytöstä, jota omat alaiset joutuvat peittelemään ja estelemään.

Eipä tähän muuta voi todeta kuin että voihan postikohu.

Rinne olisi taatusti ollut parempi näiden kriisiaikojen koittaessa, kun korona ja apinarokko ilmestyivät vitsauksiksi ihmiskuntaa vastaan.

Joku salaliittoteoreetikoita kuunteleva voisi jopa kysyä, oliko taustalla jonkin sortin salaliitto Rinnettä vastaan?

Kohu jonka vuoksi Rinne joutui eroamaan oli verrattain pieni ja sille naureskeltiin europarlamentaarikoiden keskuudessa: Suomen aiempi pääministeri joutui eroamaan paketinlajittelijoiden työehtosopimuksen vuoksi, josta nyt oli esitetty hieman ristiriitaisia lausuntoja ja muutamat alkoivat väittää Rinteen valehdelleen eduskunnalle. Täytyypä todeta, että maailmalla on nähty hurjempiakin tapauksia.

Rinteen ei mielestäni olisi tarvinnut erota näin mitättömästä syystä (joka saattoi loppujen lopuksi olla pelkkä väärinkäsitys). Luoja paratkoon miten toivon, ettei hän olisi eronnut.
Listaan tähän alle muutamia satunnaisia kommentteja, joihin olen törmännyt somessa/katukeskusteluissa.

- Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, niin Suomen separatisteja olisivat persut, Anot ja muut venäjämieliset sekopääpuolueet, jotka ottaisivat avosylin vastaan ”vapauttajat”.

- Suomen venäjämieliset separatistit valmistautuvat Suomen krimittämiseen.

- Nyt vaan odotellaan, että Itä-Uudenmaan venäjämieliset separatistit aloittavat sotatoimet Suomen hallituksen joukkoja vastaan, niin saadaan mekin venäläisiä joukkoja rajan tuntumaan tukemaan heitä.

Laitetaan kylkeen vielä muita venäjämielisiä kommentteja, joihin olen somessa törmännyt. (Osa kuuluu luokkaan "kadulla kuultua".)

- Putinin hallintokin olisi parempi kuin Sanna Marinin typerä hallitus.

- En niinkään syyttäisi tästä (Ukraina)-asiasta Venäjää tai Putinia kuten globaali media koko ajan tekee, vaan itse sodan aiheuttajia, Natoa, joka on yhtä kuin NWO (New world order) eli tätä ”Uuden maailman porukkaa”.

- Myös Suomen valtamedia vääristelee taukoamatta levittäessään Ukrainan sotapropagandaa totuutena. Muistettakoon että Ukraina oli valmistautunut hyökkäämään Donbassiin jo ennen Venäjän sotaoperaatiota. Venäjän tarkoituksena oli lopettaa loputtomaksi venynyt Itä-Ukrainan sota sekä suojella Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja Ukrainan hallituksen murhaavalta terrorilta.

- Venäjän cancelointi ja vihaaminen on jo viety aivan kertakaikkisen sairaille tasoille kaikessa järjettömyydessään. Kansaa kiihotetaan joka tuutista aivan ennennäkemättömään Venäjä-vihaan, johon tarjotaan ainoaksi oikeaksi lääkitykseksi Natoa pienen kansamme ”pelastajana”.

- Putinin tarkoituksena oli tuhota Naton hämärä-laboratorioita, mutta operaatio venyi täysimittaiseksi sodaksi, koska länsi provosoitui ja ryhtyi toimittamaan kasapäin aseita Ukrainaan sen sijaan, että olisi toimittanut vain humanitääristä apua.

- Olisi tullut halvemmaksi evakuoida 44 miljoonaa ukrainalaista vaikka viikoksi kun Putin ja Zelenskyi olisivat neuvotelleet Naton laajentumisesta ja siitä, että Venäjä koki sen uhaksi. Tämän sijaan päädyttiin massiivisiin asetoimituksiin ja rahaa on palanut kirjaimellisesti taivaan tuuliin.

- Putin on älykäs hallitsija. Häntä on kutsuttu "koiperhoseksi" – tulee hiljaa hivuttautuen.


Kiintoisaa on että Suomen viranomaiset kiistävät suomalaisen separatismin ja Venäjä-tuen. Tällaista ilmiötä ei ole olemassa tai sitä ei muuten vain haluta kommentoida.

Syynä lienee se, että tämä blogitekstini on heidän mielestään hybridivaikuttamista, koska asiasta ei voida herättää puolueetonta keskustelua, eikä separatismia tai Venäjän hallintoa puolustavia kommentteja voi tutkia ”ilmiönä uteliaisuudesta.”

Sananvapauttani halutaan siis jälleen rajoittaa.

Onhan sekin tulkittu hybridivaikuttamiseksi, että Venäjän suurlähetystö pyysi jo kevättalvella ilmoittamaan Suomessa tapahtuvasta venäläisten syrjinnästä, jota kyllä itse asiassa tapahtuu, vaikka tavallisilla ihmisillä ei ole koskaan mitään tekemistä minkään sodan kanssa.

Otin yhteyttä eri asiantuntijoihin kysyäkseni, onko heidän mielestään Suomessa separatisteja ja jos on, niin millaisena ”uhkana” heidät nähdään.

- En nostaisi tätä asiaa jalustalle, koska Suomessa ei ole separatisteja samalla tavoin kuin Ukrainassa, sanoo politiikan tutkija ja ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Moshes Arkady puhelimitse.
- Jos joku tietää tästä jotain, niin se on Suojelupoliisi, Arkady jatkaa.

- Hei, Suomi-Venäjä –suhteet eivät kuulu minun tutkimusalueeseeni, vastaa tekstiviestillä vanhempi tutkija Toni Alaranta ulkopoliittisesta instituutista.
(Hänen erikoisalaansa on Fiian nettisivujen mukaan merkitty muun muassa Turkin suhteet Venäjään. Nopeasti katsoin että hän tietäisi myös jotakin Suomen Venäjä-suhteista)

- Valitettavasti meillä ei oikein ole kerrottavaa, eikä haastateltavaa tästä aiheesta. Pahoittelut että emme voi auttaa sinua tämän enempää, sanoo viestintäasiantuntija Anni Lehtonen Suojelupoliisista.

- Hei Elise, Ulkoministeriöllä ei ole kommentoitavaa asiaan, vastaa tiedottaja Hanna Hyvärinen UM Viestinnästä.

Yhteenvetona voimme siis lienee todeta, ettei suomalaisten kannata vaivata päätään separatismilla tai sillä, että Natoa ja EU:ta vastaan on suunnitteilla mielenilmauksia, joihin on käsitykseni mukaan ujuttautunut joukoittain venäjämielisiä ihmisiä.

Virallisesti ilmiötä ei ole olemassa, vaikka nuo kommentit ovat netissä kaikkien nähtävillä esimerkiksi Twitterissä. Katukeskustelut on käyty kuuluvaan ääneen, mutta niitä ei ole virallisesti käyty, koska Suomessa ei ole separatisteja.

Ehkä lähempänä kuin luulemmekaan...Tiistai 16.08.2022 10:45

Tämänhetkisen arvioni mukaan Tel Aviv on seuraava kohde, jonne isketään ydinaseella. Ja tämä ei itse asiassa ole pelkkä ”arvio”, vaan pohjaa tutkimustietoon, jota olen tehnyt noin 20 vuotta.

Israel on pelannut vaarallista peliä vuosikaudet ja sen militarismia on tukenut muun muassa Yhdysvallat.
Jo vuonna 2002 puhuttiin siitä, että Yhdysvallat rahoittaa Israelin armeijaa kuudella miljardilla dollarilla vuosittain. Mikähän summa mahtaa nyt olla?

Kunnioitan kyllä kaikkien uskonnollista vakaumusta ja/tai filosofiaa – omakin elämänkatsomukseni on hyvin syvällinen – mutta ei-juutalaisen silmin tilanne näyttää suunnilleen tältä: Jos kävelisin Tukholman keskustaan, pystyttäisin sinne oman lippuni ja sanoisin: ”Pyhän kirjani mukaan tämä oli minun luvattu maani 5000 vuotta sitten”, synnyttäisikö tämä konfliktin? Aivan takuulla synnyttäisi.

Olen kerännyt tietoutta matkustamalla, lukemalla kirjoja ja seuraamalla uutisia.

Käsittääkseni Iranin nykyinen hengellinen johtaja on sellainen, jota ei helpolla jymäytetä. Jos häntä provosoidaan (jota länsi parhaillaan tekee), tilanne voi käydä vaaralliseksi.

Ydinaseiden pohjimmainen tarkoitus oli aikoinaan keksiä ase, joka olisi niin hirvittävä, ettei kukaan uskaltaisi käyttää sitä. Ja kuinka kävikään Hiroshimassa?

Ihmiskunta on vääjäämättä matkalla kohti ydinsotaa.

Yhdysvaltain ja Venäjän välillä uhka leijuu jo vahvasti ihan varsinaisen sodan muodossa, mutta terrorismi on eri asia. New York, Los Angeles ja Tel Aviv ovat kaikki yhtä todennäköisiä kohteita. Erään lähdesuojaamani henkilön tietojen mukaan ensimmäinen ydinterrorin kohde kuitenkin näyttäisi olevan Tel Aviv.

Olin hiljattain juhlissa, jossa tapasin 25-vuotiaan AV-alan opiskelijanpojan. Juttelin hänen kanssaan elämästä yleisesti – muun muassa ilmastonmuutoksesta ja kasvissyönnistä. Keskustelun päätteeksi totesin hänelle myös, että olen pahoillani kollektiivisen ihmiskunnan puolesta siitä, että hänen sukupolvensa tulee todistamaan järkyttäviä asioita tällä vuosisadalla.

Loppuun vielä tällainen artikkeli Tekniikan maailmasta:

https://tekniikanmaailma.fi/5-miljardia-karsisi-nalanhadasta-jos-suuri-ydinsota-puhkeaisi-maailmassa-tutkimus-ennustaa-painajaisskenaario-nostaisi-ilmaan-100-miljardia-kiloa-tuhkaa-ja-nokea/?shared=1251796-ddc633b4-500

Ja The Guardianin vanhempi artikkeli

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/11/israel-appears-confirm-cyberattack-iran-nuclear-facility

Päivätyön syövereissäTiistai 09.08.2022 09:37

Täten ilmoitan, että olen aloittanut varsinaisen laskutettavan työn nyt freelancerina. Työskentelen pääsääntöisesti arkipäivisin kello 7-16 välillä. Olen siis jättäytynyt omasta vapaasta tahdostani pois suuremmista valtamedioista ja avustan (osin etänä) pieniä lehtiä Pohjois-Karjalassa, jossa sijaitsee sukuni vanha maatila. Paikallistietämykseni alueelta on siis erinomainen.

Olen aikeissa muuttaa syksyllä Pohjois-Karjalaan - todennäköisesti Enoon.

Yritin kolmen vuoden ajan Maikkarilla sanoa esim. kehityskeskusteluissa, että olen aamuihminen. Silti lista oli täynnä lähinnä 13-21 tai 15.30-24 vuoroja.
Toki ymmärrän että vuorotyö kuuluu media-alaan. Olen noin 20 vuotta tehnyt media-alan töitä alkaen esim. Hangonlehden uudenvuodenaaton artikkelista. On päivänselvää, että jotkut keikat ajoittuvat iltoihin ja viikonloppuihin.
Silti kuitenkin itse katson olevani aamuihminen (en sentään mikään 5-13 vuorojen suurin fani...) ja toimin tehokkaimmin aamulla ja aamupäivällä.

Lisäksi noin 20 vuoden ajan olen kaivannut vapaita viikonloppuja. Ne olivat vapaita silloin kun tein määräaikaisuuksia Yle Lahteen ja esim. Ylen alueuutisiin Uudellamaalla.
Muutoin olen lähes aina joutunut varautumaan siihen, että mihin tahansa viikonloppuun saattaa tulla noin 16-17 tuntia töitä.

Nyt voin iloisena ilmoittaa, että minua voi jälleen pyytää mukaan esim. Radio Rock -risteilyille tai viikonloppuihin osuviin konsertteihin/teatteriin jne. Sehän on "konttori-ihmisille" tavanomaista toimintaa, eikös?

:)

Katseet kesää kohtiPerjantai 20.05.2022 21:12

Nyt kun valtionvalta ei enää osaa puhua muusta kuin Natosta, olisi meidän tavallisten ihmisten syytä kääntää hetkeksi katseet kalenteriin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_juhlap%C3%A4iv%C3%A4t

Näin voimme ehkäpä ennakoida tulevia tapahtumia hieman, sillä moni on viime aikoina kokenut Venäjän liikkeet arvaamattomiksi (vaikka olen alempana tässä blogissa todennut, että Suomen valtiolla olisi ollut kaikki mahdollisuudet ennustaa näitä skenaarioita, jos vain olisivat tehneet riittävästi ulkopoliittista tutkimustyötä).

Aloitetaanpa siis kulttuurista. Tähän on syytä todeta, että tavallisilla ihmisillä ei koskaan ole mitään tekemistä sotien kanssa. Näin emme siis voi esimerkiksi ruveta haukkumaan venäläistä kulttuuria, joka on täynnä muun muassa upeita kirjailijoita.

Sitten on elokuvateollisuus. Itse jäin kaipaamaan Netflixissä sarjaa nimeltä ”Matka Järvelle”, joka oli taidonnäyte venäläisestä TV-tuotannosta upeilla näyttelijöillä höystettynä. Jatkokausia ei ilmeisesti tule, kun kaikki länsimaiset palvelut ryhtyvät boikotoimaan Venäjää.

Venäjällä vietetään 24.5. Slaavilaisen kirjoituksen ja kulttuurin päivää,
27.5. kirjastojen päivää ja 6.6. Puškinin päivää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Pu%C5%A1kin

On erittäin valitettavaa että sodan myötä olemme joutuneet myös hautaamaan venäläiset kulttuurielämykset.

Jatkoa seuraa myöhemmin näihin kalenteripäivämääriin, sillä hyvin mielenkiintoisia päiviä on tiedossa.
Nähtäväksi jää, noudattavatko esimerkiksi kyberhyökkäykset tai niiden yritykset näitä päivämääriä nyt kun Nato-hakemus on vetämässä.

Tarpeellista työtäMaanantai 16.05.2022 18:17

Kokosin tähän muutaman linkin, jotka ovat omasta mielestäni olleet yhteiskuntaa ehkäpä eniten hyödyttäneet artikkelini Maikkarin ajoilta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perheensa-luona-asunut-ashley-14-kaannytettiin-filippiineille-suomessa-pienten-lasten-kanssa-asuva-aiti-kertoo-jaatavasta-tuskastaan-pelkaan-tyttareni-turvallisuuden-puolesta/7737442#gs.0wm1qx

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-oli-mukana-kun-turun-metsista-loydettiin-metsanpeikon-kaltaisia-asunnottomia-luottamus-ihmisiin-mennyt-jo-vuosikymmenia-sitten/7704220#gs.0wm3am

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uusi-tieliikennelaki-myllasi-pyoratiet-vastakarvaan-vetaminen-voi-olla-jopa-sakon-arvoinen-suoritus-nama-asiat-muuttuivat-nakyvimmin/8197146#gs.0wjlnw

Olen siis pian ryhtymässä freelanceriksi kolmen vuoden Maikkari-uran jälkeen. (Sitä ennen tein noin kymmenen vuoden uran Ylellä erilaisissa työnkuvissa).

Nyt olen ajatellut freelancer-kirjoittamisen lisäksi tehdä jotakin vielä hyödyllisempää: ryhdyn Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi. Näin voin ihan konkreettisesti auttaa hädässä olevia ja koen sen kutsumuksekseni.

Totesin tässä hiljattain eräälle ystävälle, että kaikesta työstä mitä olen koko elämäni aikana tehnyt, kaikkein hyödyllisintä yhteiskunnan kannalta on ollut ilmaiseksi tekemäni työ - esimerkiksi videot Rauhan Rannasta (Suomen IOK-keskus), jotka ovat keränneet satoja katselukertoja kukin.
(Google tietysti pidättää mainostulot itsellään ennen kuin on se tuhat tilaajaa ja tietty määrä katselutunteja vai miten se oli...)

Tämä SPR-työkin on vapaaehtoistyötä, mutta se on hyödyllistä.

SymboleitaPerjantai 06.05.2022 17:06

Facebook-kehysten päivittämisestä tuli muotia jo korona-aikana – otitko rokotteen vai et ja niin poispäin.

Sitten alkoi sota ja rokotekehykset vaihtuivat Ukrainan lipun väreihin.

Minä en päivitä kuvaani minkään maan lipulla, enkä mihinkään terveydentilaan liittyvän asian symbolilla. Nämä jälkimmäiset ovat yksityisasioita ja huomautan, että moni on saanut haittavaikutuksiakin, eikä välttämättä voi ottaa täyttä piikkisarjaa.
Sehän ei muuten ole vielä kenelläkään edes ”täysi” ilman omikron -modauspiikkiä, joka on tuloillaan vasta syksyllä. Tämä merkitsisi monelle Suomessa asuvalle neljättä – jopa viidettä piikkiä.

Jos päivittäisin profiilikuvan kehykset, laittaisin siihen varmasti jotakin rauhaan liittyvää – ehkäpä sen valkoisen lintusen. Uskotko sinä, että näillä asioilla on merkitystä? Vaikuttavatko Facebookin kehykset rokottautumis-intoon, maailmanrauhaan tai sodan kulkuun?

Minä haluan vain rauhaa – niin itselleni kuin maailmaankin. Itse saan rauhan Ihmeiden oppikurssista. Mikä sinun rauhanlähteesi on? Mikä saa sinut tuntemaan itsesi rauhalliseksi kuin tyyni järvi? Tai joutsen joka tyynesti lipuu sillä järvellä?

Taistelutanner tömiseePerjantai 06.05.2022 17:00

Kreikassa yli 30 vuotta asunut tätini puuskahti kerran maailmanpolitiikasta puhuessaan, että miksi Yhdysvallat ”tulee meren takaa” puuttumaan asioihin, jotka eivät heille kuulu.

Tädille voisi vastata, että Yhdysvallat haluaa olla maailmanpoliisi. Tädille voisi myös vastata, että Yhdysvallat on kuin norsu posliinikaupassa.

Näinä jännittävinä aikoina voidaan havaita, että Nato oikein himoitsee itärajaamme. Ja piisaahan sitä: 1300 kilometriä veli-Venäjän läheisyyttä.

Suomen luonnosta viis veisataan siinä kohtaa, kun itäraja päästään miehittämään tukikohdilla. Suomen yli tullaan käytännössä ”tallaamaan”, jos Suomi liittyy Natoon. Puhumattakaan niistä konflikteista, joihin Suomi on pakotettu osallistumaan, jos astumme Naton riveihin.

Mutta näitä asioita eivät ymmärrä (tai ajattele) noin 68 prosenttia kansasta – tuoreimpien kyselyiden mukaan. Loput noin 30 prosenttia jäävät toivomaan rauhaa, joka tuskin jää osaltamme pysyväksi, mikäli kolmas maailmansota alkaa.

Täällä ajatellaan vain että Nato säilyttää turvan ja rauhan, mutta ei ymmärretä, että Nato saattaisi käyttää hyväkseen Suomen positiota ja turvattomuuden tunnetta.

Tavallaan kolmas maailmansota on jo alkanut. Sota Ukrainassa pitkittyy entisestään, kun länsimaat toimittavat maahan satamäärin raskasta kalustoa ja pääsevät samalla mahtailemaan omalla ase-arsenaalillaan kuin kylmässä sodassa konsanaan.
Ja Venäjä tietysti vastaa – mitäs muutakaan. Kun suurvalta päättää johonkin tulla, niin se tulee.

He eivät tiedä mitä tekevätSunnuntai 24.04.2022 11:13

Suomalaisilla poliitikoilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet selvittää ulkopoliittista tilannetta ja ennustaa näitä skenaarioita jo vuodesta 2014.
Sen sijaan täällä on keskitytty siihen, osuvatko "Putin-juustot" oikeaan laariin Citymarketissa.

Iron Maiden: Run to the hills kuvaa jo tilannetta aika hyvin.

Rakenteet rapisevatPerjantai 22.04.2022 09:52

Nyt kun Suomen Nato-neuvotteluja käydään kiivaasti ja Naton uskotaan pelastavan Suomen kaikelta pahalta, olisi syytä kiinnittää katse hetkeksi Itämeren alueelle.

Itämeren turvallisuustilannehan muuttui jo viime syksynä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsalainen-kommodori-kehottaa-ruotsalaisia-varautumaan-venajan-laajenevaan-reviiriin-tarvitsemme-kaikkia-ystavia-jotka-vain-saamme/8243016#gs.y52z5p

Britannia on keskittynyt Australian ja Yhdysvaltojen kanssa omaan Aukus-liittoonsa. Näin ollen esimerkiksi Ranska on kokenut liittolaistensa pettäneen sen.

Lisäksi Ranskaa varjostaa omituinen kuvio, jossa presidenttiehdokas Marine Le Peniä on syytelty jopa Venäjä-riippuvuudesta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-macron-syyttaa-haastajaansa-le-penia-riippuvuudesta-venajaan/8407820#gs.y554fq

Voisiko siis Ranska ryhtyä jopa "Venäjä-mieliseksi", jos Le Pen valitaan Macronin jatkajaksi?

Saksa puolestaan on riippuvainen Venäjän energiasta ja saattaa jopa ajautua talouskriisiin tämän sodan vuoksi. Voisi kuvitella, että Saksa haluaisi säilyttää hyvät välit Venäjään.

Se minkä verran Yhdysvallat mahtaa välittää Itämeren alueesta, jää nähtäväksi, jos jokin selkkaus syntyy.
Voisiko Nato jopa hajaantua kun kyseeseen tulee Suomen ja Ruotsin alueiden hallinta ja turvallisuus?

Nato-maista Itämeren ympäristöä vahtimaan jäisivät tässä skenaariossa Baltian maat, Puola ja Tanska. Norja saattaisi tulla myös apuun.

Mitä Itämeren turvallisuuteen tulee, Venäjän sukellusveneidenhän epäilleen vierailleen Ruotsin saaristossa jo pitkään.

https://yle.fi/uutiset/3-7536630

Ehkäpä kaikkein eniten kohua herättäneitä välikohtauksia sattui vuonna 2014.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_saariston_etsint%C3%A4operaatio_2014

Tämä tietysti kiistettiin Venäjän puolelta täysin, mutta havaintoja oli paljon ja niistä kohuttiin pitkään. Osa havainnoista oli epäluuloisiksi tulleiden mökkiläisten väitteitä siitä, että meressä olisi näkynyt omituista liikehdintää.

– Lehtien etusivuilla on sensaatiojuttuja, joiden mukaan olette löytäneet Venäjän sukellusveneitä. Kun muutaman viikon päästä on selvinnyt, etteivät ne ole venäläisiä, eikä niitä ole useita, juttu päätyy lehtien takasivulle, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Iltalehden kääntämässä ruotsalaismediaan pohjaavassa jutussa.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016042821489117

Omituinen välikohtaus syntyi myös siitä, kun suomalainen toimittaja kävi sukellusvenejahtien aikoihin haastattelemassa Lavrovia aiheeseen liittyen.

Muistelen nähneeni pätkän tällaisesta tv-haastattelusta, mutta en löydä netistä artikkelia aiheeseen liittyen. Muistaakseni Lavrov pisti koko homman leikiksi ja ryhtyi vitsailemaan toimittajalle. Lavrov kysyi toimittajalta, miten tämä reagoisi jos hän kertoisi toimittajalle kesken haastattelun, että tämän miehellä on rakastaja. Seurasi omituista katseiden vaihtoa ja Lavrov sanoi, että kyllähän toimittaja ensin vaatisi todisteita tällaisesta väitteestä.

Koko homma jäi mysteeriksi. Itse uskon että Venäjän sukellusveneet ovat hyvinkin saattaneet vaivihkaa käydä pitkällä Ruotsin saaristossa ja ne ovat voineet tehdä sitä jo pitkään.

Mistä voimme tietää, etteikö Itämeren pohjassa kulkisi jo parhaillaan venäläisiä sukellusveneitä tekemässä kartoitustaan esimerkiksi Ahvenanmaan ympäristössä?

Ahvenanmaa on vielä kysymys erikseen.
Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, syntyykö Ahvenanmaan ympäristöön jonkinlainen selkkaus?
Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa valvoo venäläinen konsulaatti.

https://yle.fi/uutiset/3-12387977

Suomella on Ahvenanmaan puolustusvelvollisuus. Ahvenanmaalaisten itse ei tarvitse käydä armeijaa. Alueella on säilynyt rauha pitkään.
Rauhallisuutensa vuoksipa se saattaisi sopia vaikka neuvottelupöydäksi mahdolliselle tulevalle Venäjän ja Naton väliselle konfliktille, joka on jo hyvää vauhtia kärjistymässä.