IRC-Galleria

siness

siness

Don't talk about moonshine, don't talk about white wine. I'm gonna find lies, sick twisted strange kind!

Selaa blogimerkintöjä

Blogi

- Vanhemmat »

Nestlé boikottiMaanantai 24.11.2008 02:48

Nestlé boikotti

1950-luvulla Nestlé ja monet muut kansainväliset yhtiöt alkoivat myydä äidinmaidonkorviketta kehitysmaihin. Niitä markkinoitiin vauvoille parempana kuin äidinmaito. Yhä useammat äidit alkoivat juottaa lapsilleen imettämisen sijasta korvikkeita. Tuotteissa ei ollut varoituksia pulloruokinnan haitoista. Vauvat sairastuivat ravinnon puutteellisuuden ja huonosti desinfioitujen tuttipullojen ja saastuneen veden takia ripuliin. Usein vanhemmilta myös loppuivat varat korvikkeen ostoon, joten korvikemaito jouduttiin korvaamaan pelkällä (mahdollisesti likaisella) vedellä, joka vauhditti aliravitsemusta ja lisäsi riskiä sairastua ripuliin ja muihin vaarallisiin tauteihin. Tästä syntyi käsite "kaupallinen aliravitsemus". 1970-luvulla arvioitiin, että pulloruokintaan kuoli jopa kolme miljoonaa vauvaa vuodessa.

Kritisoijien mielestä Nestlé oli täysin tietoinen toimintansa aiheuttamista haitoista, mutta jatkoi silti liiketoimintaansa. Väitteiden mukaan Nestlén palveluksessa oli jopa sairaanhoitajiksi pukeutuneita naisia, jotka kävivät sairaaloissa markkinoimassa tuotteita tuoreille äideille. Yhtiö jakoi ilmaisia korvike-eriä ja lahjoja sairaaloille ja terveyskeskuksille. Näistä tapahtumista alkoi vuonna 1977 Nestlén tuotteita vastaan suunnattu boikotti, jota ajoivat kansalaisjärjestöjen lisäksi muun muassa kehitysapujärjestöt ja monet kristilliset yhteisöt.

Nestlé-boikotti on parhaimpia esimerkkejä onnistuneesta kansalaistoiminnasta. Yhdysvalloista alkanut boikotti levisi nopeasti moniin muihin länsimaihin ja se sai pontta WHO:n 1980-luvun alussa antamista uusista suosituksista, jotka tuomitsivat äidinmaidonkorvikkeen aggressiivisen mainonnan ja jaon kehitysmaiden synnytyssairaaloissa. Boikotin taloudelliset vaikutukset olivat niin huomattavat, että vuonna 1984 Nestlé taipui ja lupasi siirtyä nuodattamaan WHO:n suosituksia markkinoinnissaan.

Vain neljä vuotta myöhemmin boikotti käynnistettiin uudelleen, kun huomattiin, ettei Nestlé ole pitänyt lupauksiaan, vaan käytti edelleen aggressiivista markkinointia, vaikka räikeimmät muodot (esimerkiksi "sairaanhoitajattaret" ja lääkäreille jaetut reseptivihkot, joissa paperien kääntöpuolella on äidinmaidonkorvikkeen mainos) olivat kadonneet. Unicefin arvion mukaan nykyään korvikkeen aiheuttamiin sairauksiin ja aliravitsemukseen kuolee vuosittain noin puolitoista miljoonaa lasta.

Luettelo Nestlén tunnetuista tuotemerkeistä

* After Eight
* Bona-lastenruoat
* NAN-korvikemaito
* Friskies
* Galak
* Cheerios
* Classic - jäätelö
* Gourmet
* Dumle - jäätelö
* Eskimo - jäätelö
* Fitness
* Grandi - jäätelö
* Heaven
* Jalostajan hernekeitto
* Kennel-koiranruoka
* KitKat
* Kotijäätelö
* L'Oreal
* Lancome
* Latz-kissanruoka
* Life Savers
* Lion
* Luppa
* Lyons Maid
* Maggi
* Milky Bar
* Motta
* Nescafé
* Nesquik
* Nestea
* Nestlé Aquarel
* Nordfilet
* Nouvelle
* Perrier-kivennäisvesi
* Piltti
* Pirkka-/Napero-lastenruoat
* Poule au pot
* Puffet - jäätelö
* Rowntree
* Serti
* Smarties
* Spillers
* Tassu
* Toffo
* Valiojäätelö (tuotemerkin omistaa Valio Oy joka on vuokrannut sen Nestlélle 10 vuodeksi alkaen v. 2004)
* Vital Balance
* Ässä Mix - jäätelö

Valiojäätelö on yksi Suomen tunnetuimmista jäätelötuotemerkeistä. Tuotemerkki on rekisteröity Valio Oy:n nimiin, mutta Valiojäätelöä valmistaa elintarvikejätti Nestlé. Tuotemerkkiä markkinoivat mm. jäätelöbaari Turengissa, joka on avoinna vain tehtaassa kävijöille ja tehtaan työntekijöille sekä kaikille avoin jäätelöbaari Helsingin Kampissa. Lisäksi Suomessa on lukuisia Valiojäätelö-tuotemerkillä toimivia jäätelökioskeja.

Kansainvälinen ruokajätti Nestlé osti Valiolta jäätelötehtaan ja kymmenen vuoden käyttöoikeuden Valiojäätelö-tuotemerkkiin 1. syyskuuta 2004. Valiojäätelö valmistetaan suomalaisesta maidosta Suomessa.

Nestlén tuotemerkillä myymiä irtojäätelömakuja ovat:

* Valiojäätelö, banaani-suklaa
* Valiojäätelö, kinuski-pähkinä
* Valiojäätelö, lakritsi
* Valiojäätelö, mango-meloni
* Valiojäätelö, mansikka (HYLA)
* Valiojäätelö, metsämarja-jogurtti (HYLA)
* Valiojäätelö, minttu
* Valiojäätelö, mokka
* Valiojäätelö, nougat-pähkinä
* Valiojäätelö, päärynä (HYLA)
* Valiojäätelö, rommirusina
* Valiojäätelö, Ruutu vadelma-persikka (HYLA)
* Valiojäätelö, salmiakki-lakritsi
* Valiojäätelö, suklaa
* Valiojäätelö, suklaa-nougat
* Valiojäätelö, supertiikeri
* Valiojäätelö, toffee
* Valiojäätelö, uuniomena
* Valiojäätelö, vanhanajan mansikka
* Valiojäätelö, vanhanajan suklaa
* Valiojäätelö, vanhanajan vanilja
* Valiojäätelö, vanilja (HYLA)
Kun silmiimme joutuu shampoota Head and Shoulders tai PanteneProV,
huuhtelemme äkkiä tuon pienen pisaran pois, koska se tuntuu
epämiellyttävältä. Mutta tuo sama shampoo aiheutti aikaisemmin kipua
toisellekin eliölle, tosin kipu oli paljon voimakkaampaa. Silmiinne joutui
vain pieni pisara, sen sijaan albiino-kanin silmälle sitä kaadettiin
teelusikallisen verran. Te huuhtelitte sen pois, mutta kanilla ei ollut
mahdollisuutta hieroa tämän kirvelevän tahmeaa ainetta pois: ensinnäkin
kanilta puuttuu kyynelnesteen eritys ja toisteksi hänen liikkumisensa on
estetty. Kun silmää kirvelee, minuuttikin tuntuu ikuisuudelta. Shampoo
pidetään kanin silmässä kolmen viikon ajan. Joiltakin eläimiltä katkeaa
selkäranka ja kaula, kun ne yrittävät päästä karkuun.

Mainokset kertovat meille jatkuvasti, että ihmiset jotka eivät käytä astianpesuainetta nimeltä Fairy, menettävät hyvin paljon (aikaa, mahdollisuuden pitää hauskaa, rahaa jne). Mutta ehkäpä juuri nämä ''epäsivistyneet'' ihmiset, heidän tietämättään, toimivat koe-eläinten parhaaksi: he eivät osta Fairyä ja sillä tavalla eivät kannata rottien ja marsujen pakollista ruokintaa astianpesuaineilla. Kun olette syönyt liikaa raskasta ruokaa, tunnette olonne todella pahaksi ja raskaaksi, joskus joudutte ottamaan lääkkeitä, jotka parantavat ruoansulatusta. Mutta kuvitelkaapa, jos teidän mahalaukkuunne viedään putken kautta litra Fairya!

Ariel -pesuaineen pakkauksessa lukee, että sitä on käytettävää suojakäsineet käsissä, koska se syövyttää käsien ihoa. Jo pelkästään tämä aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta ja kipua. Mutta kuvitelkaapa, miltä tuntuu marsuilta, kaneilta, koirilta, kissoilta ja muilta koe-eläimiltä, kun niiltä poistetaan ylempi ihokerros hiekkapaperia apuna käyttäen ja hierotaan paljaaseen kohtaan pesuainetta. Muistelkaamme lapsuutemme, kun kaaduimme asfaltille ja vahingoitimme polvemme. Tosin silloin kukaan ei hieronut haavaan syövyttävää pesuainetta.

Vuonna 2001 Euroopan Unioni suuntasi kulkunsa tuotteiden testauksen eläimillä vähentämiseen ja vähitellen sen kokonaan lopettamiseen. Vuoteen 2013 mennessä suurin osa eläinkoemenetelmistä kielletään.

Suomessa myytäviä kosmetiikkasarjoja, jotka eivät testaa tuotteitaan eläimillä ovat esimerkiksi kuuluisa The Body Shop ja Joe Blasco. Suomen johtavimmista sarjoista Lumene, Nivea, Herbina ja Anytime käyttävät vaihtoehtoisia testausmenetelmiä eivätkä myöskään testaa tuotteitaan eläimillä. Kuuluisat Yves Rocher, Chanel, Clarins, IsaDora sekä Revlon eivät myöskään kannata eläinkokeita, eivätkä myöskään testaa tuotteitaan koe-eläimillä. Tämän vuoksi edellämainittuja merkkejä kannattaa suosia.

Sen sijaan yritykset, jotka yhä käyttävät eläimiä tuotteiden testauksessa, ovat esimerkiksi kuuluisat Braun (Gillette Company), Procter and Gamble, Colgate-Palmolive (Ajax, Hill's Pet Nutrition, Mennen, Palmolive), Coty (Calvin Klein, Rimmel), Gillette, Johnson and Johnson, L'oréal, MaxFactor, Oral-B, Pantene ja moni muu.

Muistakaa: joka ikinen ostamanne pakkaus pesuainetta Ariel tai Tide, jokainen tuubi Oral-B:tä, jokainen Pantenen hiustenhoitoaine, kaikki Palmoliven käsisaippuat tai L'oréalin meikkivoiteet ovat turhien ja julmien eläinkokeiden rahoittamista. Jos ostatte eläinkokeita hyväksyvien yrityksen tuotteita, hyväksytte vapaaehtoisesti julmien eläinkokeiden käytön. Sen sijaan jos hankitte vaihtoehtoisia ja inhimillisiä testeusmenetelmiä käyttävien yritysten tuotteita, autatte vähentämään hirveää julmuutta.

Kopioi tämä päiväkirjaasi ja laita nimi alle jos olet eläinkokeita vastaan :

n0nn4, ssaimi, [Randa], Likasukka, palikka, Arielle, ^tokyo^, Suuuviii, evomoi,-jennn-, -låurr , Iyashii_Hito,werkku^^, ppiiq`, LUONNEHÄRÖ , mmmm``,Ir^^, cammm-,Hänna`, äliis, ^Isshi^, Chakra^^, jässuu , MMILLAMILLA , tanjac, kkaiisA, `SFIA, mjallu-, cobainn, MorkhetKloft,Lumikkiii, ||eve, [M]aya[M], _Katyana_, siness

- Vanhemmat »