IRC-Galleria

Onsku ja allergiaPerjantai 28.12.2007 00:07

Pikku-menninkäisen pahimmat itkut taitaa olla takana päin.
Saimme vihdoin apteekin vastikkeen käyttöön ja nyt viikon sillä oltua on Onskulla silmin nähden parempi olla.
Läpi käytiin melkein kaikki mitä kaupan hyllyltä löytyi ja pahimmat oireet teki tutteli+1 (jauhe ja purkki) ja yllättäen tutteli Omneo (jauhe). Senhän pitäisi olla herkkävatsaisille hyvä vaihtoehto.
D-vitamiinitipat vaihdettiin ja cuplatonta on mennyt. Ei apuja.

Soitin viime viikon keksiviikkona neuvolaan ja kysyin väsyneenä apua Onskun itkuihin.
Monia öitä valvottiin liki putkeen viikko tolkulla ja aina vain sain kuulla kuinka "kaikki vauvathan itkee...toiset enemmän toiset vähemmän" jne.
Tottahan tuokin, mutta mulla oli sellainen tunne, että takana on jo jotain muuta kuin poika huusi kaarelle vääntyneenä joka ikinen kerta syönnin jälkeen ja kakatessa. Se varsinkin näytti sattuvan oikein todella. Mie olin 100% varma, että se on maidolle allerginen. Ylähuulen ihottumakin viittasi tietysti sihen, että se tulee jostakin mitä suuhunsa laittaa..
Neuvolasta sain avuksi samaa paskaa: "Kaikki vastasyntyneet itkee, ja jos on mahaoireita niin ne yleensä katoaa siinä 3kk iässä."
Kysyin, että siihen astiko minun pitää valvoa miehen kanssa ja katsoa kun vauva huutaa kauheissa kivuissaan joka kerta kun sitä myrkkyä suuhunsa tungen. Vastaukseksi "kyllä".
Juupa juu. Alkoipahan kiehumaan.
Tuli seuraava yö ja sama meno jatkuu. Aamulla räkäväsyneenä soitin tk:een päivystykseen jossa terveydenhoitaja (minulle tuntematon) kysyi oireista ja kun kerroin niin sanoi heti, että selvät maitoallergian oireet on. Ja ihmetteli vielä ääneen neuvolan toimintaa. Saatiin päivystysaika samalla iltapäivälle.
Sattui olemaan sitten itse tk:n ylilääkäri ja olin ihan ihmeissäni. Vanha ukkeli kysyi juurta jaksain ihan kaiken ja kirjoitti lähetteen lasten polille Taysiin. Pääsimme sinne seuraavana päivänä heti aamulla. Oli Onskukin ekaa kertaa taksikyydissä elämässään :)
Täällä päin Taysiin pääsee asioimaan taksilla maksusitoumuksen kanssa ellei omaa kyytiä ole. Se on iso helpotus tietysti, kun me yhdellä autolla täällä elellään ja se on 99% Tompan ajossa.

Polilla oli mukava lääkäri joka ensimmäisenä kysyi, että miten me vanhemmat jaksetaan ja että heillä on tapana tarjota ensin mahdollisuutta jättää vauva osastolle, jotta me saisimme nukkua yön tai pari rauhassa.
Asiallinen kysmys varmasti, mutta ei tullut mieleenkään jättää peikkolasta yksin sinne isoon pelottavaan sairaalaan!
Vastasin suorilta ein ja ilmoitin, että koska tiedän mistä on kyse niin uskon myös että apu on ihan lähellä. Enkä mie voisi pikkuista jättää kipuineen mihinkään ilman minua. Sen paras apu siihen mennessä oli mun syli; puoliksi kyljellään kainalossa hassusti väkkyrällä, eikä sitä asentoa muut osaa :)
Neuvolan emäntähän piti minua kahleina kun sanoin luurissa aiemmin, että mie tunnen itteni ja vauvan välillä niin vahvan siteen, että aina kun se on kipeänä, miekin olen. Tunnen jotenkin sen tuskan ja kivun ja senkin, mihin kohtaa vauvalla sattuu. Se vähättelevä tyyli vastauksena oli raivostuttava.
Mulla on aina ollut "herkät vaistot" ja olen aina osannut ennakoida asioita (etiäisiä), vaistoan ihmisistä muutenkin nopeasti kaikki mielentilat jne. Miksen sitten oamsta lapsestani jonka kans olen 24/7 koko ajan.
Ei noita juttuja vieläkään kaikki tajua ja vähiten joku neuvolan 50-luvulle unohtunut työhönsä leipääntynyt tantta.
Silti mie otan nokkiini ihan pirusti kun tuota vaistoa vähätellään. Eikö se per*le ole se ÄIDINVAISTO?! Vai mitä se sitten on?
Se, ettei tajua mistä on kyse, ei oikeuta kuitenkaan kuittamaan sitä naurulla. Varsinkaan vakavissa tilanteissa.
On ihme sekin, koska tuossa työssä luulisi törmäävän tällaisiin tapauksiin enemänkin... Vai sammutetaanko ne äitien vaistot nimenomaan tuolla vähättelyllä ja nuijaksi leimaamisella väkisin pois?!

Polilta saatiin siis resepti Almiron Peptiin ja se näyttää toimivan hyvin. Vielä on välillä itkuisuutta, mutta tuon laitan jo kevyesti sen "normalin itkemisen" tai ilmavaivojen piikkiin.
Enää ei valvota öitä, kun rukkapieni parkuu pää sinisenä ja koko vartalo kaarella, eikä mikään auta.
Se on helvetti vieköön ihan hirvittävää, kun ei itse voi tehdä yhtään mitään helpottamaan toisen oloa. Sylissä olo tietyssä asennossa ja kävely/liikkuminen auttoi, ja auttaa edelleen rupsukipuihin, mutta rajansa se on jokaisen kävelykyvylläkin. Harva jaksaa ilman yöunia tassuttaa menemään kymmeniä kilsoja taloa ympäri yö toisen jälkeen. Ja väsyneenä sitä ei kukaan ole enää terässä, eikä parhaimmillaan...alkaa olemaan ärtyinen, olo on epätodellinen ja sekava jne. Sitä pelkää jo itseäänkin; jos väsyksissä herpaantuukin ote tai jotain kamalaa..

Huomenna on soitto polille ja luulen että saadaan aika allergiapolille tutkimuksiin. Tarvitaan vielä lääkäriltä lausunto, jotta saadaan Kelan korvaus vastikkeesta. Se maksa 450g purkki (3 vrk annos) 24e ja 6vrk:n annos 900g 42e. Kallista siis kuin mikä.
Jos Almiron ei sovikaan tai muuten vaihdetaan, siinä tapauksessa siirrymme suoraan täysin maidottomaan Neocateen, joka maksaa mahtavat yli 60e tuo pieni purkki, 450g!
Kela korvaa kyllä kaiken 72-75% ja päälle voi hakea sairaan lapsen hoitotukea kattamaan vastikkeiden menoja kuukausittain.
Maksaa mitä maksaa, mutta mie en aio pakottaa lastani huutamaan kurkku suorana enää koskaan yhtään. Ajatella nyt; joudut syöttämään toiselle jotain mikä pistää kovat kivut päälle..sehän on rääkäystä!

Mie neuvoisin kaikkia tuoreita äiteitä kuuntelemaan itseään ja vaistojaan vauvan suhteen ja jos vastaan tulee vähättelyä vedoten esikoisen saaneen tietämättömyyteen/kokemattomuuteen jne, niin haistattakaa pitkät, pysykää kovina ja etsikää apua niin kauan että sitä löytyy.
Mie olen taas vaihteeksi niin vittuuntunut tuohon paikalliseen tk:een ja neuvolaankin..luottamus on mennyt IHAN täysin!
Polilta lääkäri muuten sanoi lähtiessä, että meidän ei tarvitse asioida oman paikkakunnan neuvolassa muuten kuin rutiinitarkastuksissa, että saamme soittaa tai mennä käymään suoraan Taysissa ongelmien tullessa.
Heti jälkeen juttelin erään 2 lapsen tuttavan kanssa joka kertoi, että ei ole mikään salaisuus tämä Virtain terveydenhuollon taso. Taysissa sanotaan kuulema jokaiselle, että tervetuloa heille suoraan..
Vattu sentään. Aika iso lovi turvallisuuden tunteeseen, kun tajuaa, että lähin OIKEA apu onkin yhtäkkiä yli 100km päässä, eikä omalla kylällä..sinne uskalla pösilökään mennä kohta asioimaan enää.

*

Loppuun vielä myöhästyneet joulut kaikille ja vauvan tuoksuista hauskaa uutta vuotta :)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.