IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Lapsen untaMaanantai 22.01.2007 20:06

Nukkuminen on aina yhtä mielenkiintoinen asia tutkia ja kokea. Unta on niin monen laista, eri pitusia, eri laatuisia jne. Tuskin nukkumiseen saadaan vielä kunnon vastauksia aikoihin, mutta ainapa siitä on hauskaa spekuloida.

Jälleen kerran törmäsin erääseen nukkumiseen liittyvään ongelmaan. Eli jatkuvaan väsyneenä heräämiseen, riippumatta juurikaan unten pituudesta. Ongelmaan myös liittyy se että kykenee oikeastaan nukkumaan miten pitkään hyvänsä, kunhan vain ensin saa unen päästä kiinni, eikä anna itsensä valveutua missään vaiheessa liikaa.

Normaalistihan kun ihminen nukkuu hyvin normaalit yöunet, hän herää aamulla omia aikojaan levänneenä siten, ettei hänen oikeastaan tee edes mieli jatkaa nukkumista, vaan aloittaa päivän askareet. Näin siis normaalissa tapauksessa. Epänormaalissa tapauksessa herääminen on hyvin vaikeaa ja virkeää olotilaa on lähes mahdotonta saavuttaa.

Joidenkin mielestä syy päivä väsymykseen on liika nukkuminen, mutta mielestäni se on vain seurausta huonoon unen laatuun. Koska missään vaiheessa ei saavuteta oikeaa unen tilaa, ei ole mahdollistakaan herätä levänneenä. Mutta kuitenkin on mahdollista nukkua pitkiä aikoja, joten vain tilaisuuden salliessa useimmat ongelmasta kärsivät nukkuvat pitkään.

Uniongelma on mielestäni enimmäkseen stressin aiheuttamaa. Asiat vaivaavat liikaa myös yöllä, joka estää nukahtamista ja riittävän syvän unen saavuttamista. Kun stressistä vain pääsee eroon ja kykenee heti perään nukkumaan tarpeellisen määrän unta, eli herää levänneenä on uniongelmat ja väsymys siltä erää ratkaistu.

Mielestäni ongelmaa on turha yrittää ratkoa paremmilla sängyillä, tyynyillä tai peitoilla tai muilla vastaavilla, elleivät ne sitten aiheuta fyysistä stressiä,kuten ihottumaa tai painaumia. Paras lähtökohta on siis ongelmien ratkominen ennen nukkumaan käyntiä. Vain silloin on mahdollista vaipua syvään uneen ja todellakin herätä leänneenä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.